Cetăţeni ai unui număr de 50 de ţări – inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia – prezintă, începând de miercuri, la intrarea în Regatul Unit, o Autorizaţie Electronică de Voiaj (ETA) – obligatorie – în valoare de 12 euro, o măsură care urmează să fie extinsă la europeni în aprilie, relatează AFP.
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni, relatează AFP.
Taxa de intrare în Marea Britanie costă 12 euro
ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
Documentul – care costă zece lire sterline (12 euro) – este valabil doi ani, însă este necesar ca acesta să fie înnoit după schimbarea paşaportului. ETA permite un sejur de maximum şase luni în Regatul Unit.
Acest sistem, care priveşte călătoriile în cazul cărora nu este necesară o viză de intrare în Marea Britanie, se afla deja în vigoare pentru cetăţenii din Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), relatează Mediafax.
Călătorii din 48 de ţări şi teritorii sunt de-acum vizaţi şi ei, inclusiv cei din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Israel, Japonia, Mexic sau Noua Zeelendă.
Începând cu data de 2 aprilie, cetăţenii unui număr de 30 de ţări europene – inclusiv ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Irlandei – vor fi obligaţi să obţină acest permis de călătorie. ETA este o autorizație digitală de călătorie și se poate obține printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă.
ETA este, de asemenea, obligatori atât pentru copii, cât şi pentru bebeluşi.
Cetățenii români care se înscriu într-una din categoriile de mai jos nu au nevoie de ETA pentru a intra în UK:
ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză.
Cetățenii români pot intra pe teritoriul UK în scop turistic/vizită, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a fi necesară deținerea unei vize, dar vor avea nevoie de ETA începând cu 2 aprilie 2025.