În anul în care celebrăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, simbol cultural al României, tramvaiul turistic din Timișoara s-a transformat într-o veritabilă scenă literară.
Cafeneaua literară în tramvai, un eveniment organizat de Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și Societatea de Transport Public Timișoara, în parteneriat cu Liceul de Artă „Ion Vidu”, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Vest Timișoara, a adus poezia și cultura în mișcare, pe traseul liniei 6, cu plecare din Piața Libertății.
Amfitrioana evenimentului, Ingrid Nicolaescu de la USVT, a coordonat desfășurarea activităților culturale, care au inclus recitaluri de poezii ale lui Eminescu, în română, engleză și franceză, susținute de elevi, studenți și profesori.
„Eminescu face limba română – aceasta este simplitatea și măreția lui. El vine de nu se știe unde și devine creatorul limbii române, dându-i identitate și expresivitate. Fără el, probabil că am mai fi pierdut un secol până să începem cu adevărat să scriem”, a spus poetul Adrian Bodnaru.
Corneliu Vaida, personalitate cunoscută a Revoluției de la Timișoara, a reflectat asupra moștenirii culturale a lui Eminescu, amintind cu emoție că data de 15 ianuarie este și ziua de naștere a unor personalități precum Adrian Bărar, fondator al formației rock Cargo, și Josef Kappl, membru al legendarei trupe Phoenix. Tot azi este și ziua în care Pro Musica a avut primul concert, pe scena Liceului Pedagogic din Timișoara.