Arhitecta Alexandra Trofin se alătură echipei de consilieri ai primarului Dominic Fritz. Va avea atribuții în valorificarea patrimoniului municipalității atât în scopuri comerciale, cât și culturale și sociale, dar și în îmbunătățirea calității spațiului public. Este cadru universitar la Facultatea de Arhitectură din Timișoara și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Timiș. În ultimii 5 ani a coordonat Bienala de Arhitectură din Timișoara, Beta, principalul eveniment de arhitectură din vestul României, cu influențe euroregionale, precum și unul din programele fanion din anul Capitalei Culturale Europene. Acesta este anunțul făcut de către Direcția Comunicare a Primăriei Timișoara, miercuri, 22 ianuarie 2025.
Din același material, timișorenii mai pot afla că ”Alexandra Trofin este o profesionistă cu o experiență solidă în transformarea spațiului public și deschiderea acestuia către comunitate. Sunt încrezător că la Primărie va aduce aceeași viziune și energie, concentrându-se pe valorificarea spațiilor administrate de Primărie, unde trebuie să avem o abordare mai ambițioasă. În plus, se va implica în dezvoltarea de politici de locuire în oraș, unde avem multe decalaje de recuperat. Va colabora cu echipele care lucrează deja la îmbunătățirea spațiului public din cartiere, pentru ca Timișoara să devină un oraș mai atractiv și mai funcțional. I-am spus deja că avem mult de lucru și că prioritățile noastre sunt așteptările timișorenilor privind creșterea calității vieții în oraș”, spune primarul Dominic Fritz.
La doar 33 de ani, Alexandra Trofin a organizat două ediții de succes ale Bienalei de Arhitectură Beta, care au cuprins sute de evenimente în toate cartierele orașului, cu zeci de mii de participanți din oraș, țară și străinătate. A dezvoltat proiecte de revitalizare a unor spații emblematice, dar neglijate, cum este Garnizoana din Piața Libertății sau Palatul Ștefania din Piața Traian. Și-a început cariera de arhitect la un birou de arhitectură specializat în design al spațiului public și a parcurs programe de perfecționare în Portugalia și Cipru.
„Sunt recunoscătoare pentru încrederea acordată și onorată să fac parte din această echipă. Voi contribui la crearea unor strategii care să pună în valoare spațiile publice ale Timișoarei, astfel încât acestea să devină resurse vii și atractive pentru comunitate. Viața socială, comunitară, a fi împreună, a face lucruri împreună, a ne bucura de talentul comunității împreună – toate acestea devin realitate când există un spațiu care să le găzduiască”, a declarat Alexandra Trofin.
Schelă și vitamine pentru arhitecții cuminți
Ce nu spune Primăria Timișoara este că Alexandra Trofin este principalul artizan al risipei de 250 000 de euro, cât a costat schela cu buruieni, mai elegant “Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, un proiect care a stârnit multe controverse din cauza aspectului și a amplasării, a costului enorm dar și a managementului post-eveniment, căci cele peste 1300 de plante și pomi urmau a fi cumpărate de timișoreni sau plantate în noile parcuri făcute în precampania electorală, doar că ele s-au ofilit pe schelă sau acolo unde au fost plantate ulterior. Ea a coordonat câteva zeci de proiecte mai mari sau mai mici ale programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, atât în 2023 cât și în 2024, iar adunate, sumele cheltuite de la Centrul de Proiecte și de la sponsori se apropie de 700 de mii de euro.
Alte două proiecte ratate din portofoliul arhitectei sunt reabilitarea Garnizoanei din Piața Libertății și reabilitarea Palatului Ștefania. La Garnizoana ultracentrală se țin diverse activități printre grămezi de moloz, fără tencuială și lăsata în paragină. Deși avea ca sarcină se revitalizeze clădirea, doamna Trofin și echipa s-au mulțumit să improvizeze “evenimente” pe bani mulți, deși și ea și primarul Fritz știu foarte bine că nu pot aduce Garnizoana în bună stare, cât timp Ministerul Culturii avea în plan să facă acolo Muzeul Revoluției din Decembrie 1989.
Cât privește Palatul Ștefania din Piața Traian, nici primăria, nici OAR și nici noua consilieră a primarului nu se prea laudă cu acesta. Din cauză că s-a făcut o renovare de spoială doar pe dinafară, în timp ce la interior spațiile sunt neamenajate, insalubre și nepuse în siguranță. Aici au avut loc două expoziții marginale, în spațiul fostului café-bar de pe colt. Organizatorii au acoperit cu folii și panouri găurile din pereți cât și dărâmăturile dinăuntru. Expozițiile s-au organizat semi-legal, pentru că spațiul nu are zonă de servicii sau WC, mizeria e la eas acasă, și nu ar fi obținut niciodată avizul DSP sau al ISC pentru a funcționa. Motiv pentru care este abandonat în mare parte și singura laudă sunt fațadele colorate, până se vor scoroji și acestea.
Conform site-ului heritageoftimisoara.ro, Palatul Ștefania este catalogat la “stare curentă foarte bună – reabilitat”, iar ca funcțiuni apar Magazin/Supermarket, Sediu de organizație/fundație, Palat/Imobil de raport, Proprietari multipli, Bar/Cafenea, altele…însă aceasta este doar o poveste frumoasă cel puțin pentru spațiile de la parterul dintre Piața Romanilor și bulevardul 3 august 1919. Regimul de proprietate al spațiilor este și el neclar: la foști proprietari apar Rudolf Totisz și Primăria Timișoara iar actualmente e doar mențiunea de “proprietate privată”.
Dincolo de stagiile în alte țări și de funcția de vicepreședintă a Ordinului Arhitecților Timiș, din anul 2015 și până în prezent, Alexandra Trofin a fost practicant și apoi angajat la Vitamin Architects SRL, una dintre firmele de arhitectură de casă ale USR Timiș și printre favoritele primarului Fritz și ale comisie CTATU a primăriei, în prioritatea primirii și a dorințelor tehnice, pentru avize și autorizații, cât și pentru PUZ-uri.
Se împlinesc 10 ani de când Alexandra Trofin este strâns legată de Vitamin Architects SRL, firmă fondată de celebrul Rudolf Graf, arhitect și fost consilier al primarului Dominic Fritz. Firma este cunoscută pentru contractele cu dedicație și pentru favoritismele de care a beneficiat din partea Primăriei condusă de Dominic Fritz, dar și prin intermediul unui cuplu răvășitor: arhitectul șef al primăriei, Gabriel Almăjan și Răzvan Negrișanu, tot arhitect și consilier local USR. Aceștia, alături de Rudolf Graf, sunt cunoscuți pentru “digitalizarea” Direcției de Urbanism dar mai ales pentru realizarea noului PUG, cu multe probleme și cu multe dedicații pentru prieteni, sponsori și partid.
De altfel, în primii doi ani de administrație Fritz, activitatea Biroului Avizare PUD/PUZ, așa cum rezultă din datele publice de pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara, la secțiunea Studii de oportunitate informare – Etapa 1 PUZ, scoate în evidență faptul că, de la începutul anului 2021 și până în prezent, au fost înregistrate 95 de proiecte urbanistice, elaborate de mai mult de 50 de societăți de specialitate. Și, din toată grămada, au fost analizate, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), doar 67 de proiecte și, din toate aceste documentații tehnice, numai 29 de dosare au primit aviz de oportunitate.
Între 2020 și 2022, circa 65% din cele 29 de avize de oportunitate favorabile au fost eliberate în favoarea a doar 6 dintre cele peste 50 de societăți de proiectare care au solicitat undă verde. Așadar, pe cifre și documente publice, deciziile favorabile și rapide ale lui Dominic Fritz și Gabriel Almăjan, au mers în direcțiile: SC RD SIGN SRL (4), SC Subcontrol SRL (4), SC ATG Studio SRL (3), SC Pro-Arh TCC SRL (3), SC Atelier CAAD SRL (2) și SC Vitamin Architects SRL (2).
Trei dintre cele șase firme norocoase și cu mare trecere în CTATU, recte SC RD SIGN SRL, SC ATG Studio SRL și Vitamin Architects SRL sunt strâns legate de identitatea unor membri ai USR Timiș: arhitect Răzvan Negrișanu – consilier local USR și președinte al Comisiei de Urbanism, arhitect-șef al PMT Gabriel Almăjan și arhitect Rudolf Graf – fost consilier personal al primarului Dominic Fritz.
Actualmente, Vitamin Architects îl are ca asociat unic pe Bloju Cosmin Sandu, iar firma a început să facă profit și să crească în încasări începând cu anul 2021, de când administrația Fritz este la butoane. Firma are însă multe alte contracte prin licitație sau atribuire directă cu mai multe orașe printre care Timișoara (DAS, TimPark), Reșița (cele mai multe contracte, domnul Graf fiind originar din Caraș Severin), Brașov (în perioada când primar era Alen Coliban de la USR) dar și orașe mici și comune. Interesant este că la adresa de contact pe email apare paul.buchert@vitamina.ro, în condițiile în care domnul Buchert este unul dintre arhitecții cofondatori ai Vitamin Architects SRL. De altfel, Vitamin a apărut în 2019, prin asocierea GRAF & BUCHERT – S.R.L. și Dosogin SRL, la cea din urmă actual administrator fiind tot Bolju Cosmin iar asociat unic firma Vitamin Architects. Adică tot o suveică de firme, exact ca și în anii ’90.
Domnul Bloju mai apare cu participațiuni sau asocieri și în alte firme, unele de arhitectură, altele de construcții. Printre acestea, o altă firmă de arhitectură care s-a ocupat și de renovarea unor clădiri istorice din Timișoara, unele cu cofinanțare din partea primăriei, Atelier Trei SRL, unde Bloju este asociat cu arhitectul Popovici Victor și cu Negrulescu Ileana Codruța.
Revenind la noua consilieră a primarului Fritz, Alexandra Trofin, se pare că acesta a simțit nevoia se o recompenseze cu încă un job pe lângă cel de la Universitatea Politehnica și că, în echipa sa, arhitecții sunt din ce în ce mai importanți, în contextul în care, în ciuda austerității financiare, își poate ajuta prietenii și cunoscuții cu sfaturi, PUZ-uri și avize pe bandă rulantă, supervizate de triada Almăjan-Negrișanu-Trofin.