Postul Crăciunului cunoscut ca Postul Nașterii Domnului reprezintă perioada prielnică de pregătire a sufletului pentru cultivarea virtuților creștine și creșterea credinței.
Astfel, sute de colindători din toate zonele județului Caraș-Severin, preoți din cele 4 protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan, tineri și copii, coruri parohiale, dar și grupuri de colindători din orașele și satele Episcopiei Caransebeșului se vor reuni la Caransebeș pentru a participa la tradiționalul eveniment cultural-religios „Alaiul colindătorilor”, sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 15, la Catedrala Episcopală din localitate.
Cu binecuvântarea PS episcop Lucian, această manifestare spiritual-cultural a ajuns în 2024 la cea de-a 18-a ediție. Alaiul va porni de la Centrul eparhial, colindătorii vor merge până la Catedrala Episcopală în sunetul fanfarei care pe tot traseul va interpreta colinde vocal-instrumentale. În continuare, pe soleea Catedralei, colindătorii vor vesti Nașterea Fiului lui Dumnezeu, printr-un concert de excepție.
Astfel, Episcopia Caransebeșului organizează o serie de concerte și evenimente dedicate acestei perioade, în luna decembrie.
Biserica Ortodoxă susține că această pregătirea creștinului în Postul Crăciunului se face atât prin exercițiul postului trupesc, cât și printr-o preparare spirituală, care se poate face prin înmulțirea rugăciunii, participarea la Sfintele Taine ale Bisericii, ascultarea și cântarea colindelor, săvârșirea faptelor bune și îndeletnicirea cu activități care să apropie sufletul de Dumnezeu.
Evenimentele au debutat chiar în prima zi a lunii decembrie, prin concertul „Nașterea Domnului bucuria lumii”, în Sala mare a restaurantului Casa Blanca, începând cu ora 17:00, susținut de Cercul de Chitară a Casei de Cultură din Oțelu Roșu, coord. De Didina Curea, și de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Marți, 3 decembrie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, vestea bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos a fost propovăduită de Corala „Contrast” și artiști de la Opera Română din Timișoara.
Miercuri, 4 decembrie, începând cu ora 17, „Nașterea Domnului, bucuria lumii” a fost propovăduită în Sala mare a Casei de Cultură Moldova Nouă, prin armonii muzicale în colinde interpretate de Corul protopopiatului Moldova Nouă și de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Miercuri, 11 decembrie, începând cu ora 17, concertul „Nașterea Domnului – bucuria lumii” va răsuna în Sala Festivă a Episcopiei Caransebeș, sub interpretarea Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului . De asemenea, auditoriul va putea asista la o conferință-dialog arhim. Casian Rușeț cu dr. Ionel Trifon Cioată.
Joi, 12 decembrie, începând cu ora 18, va avea loc concertul „Vin colindătorii…” susținut de Corul Catedralei episcopale „Învierea Domnului” și Corul Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” la Palatul Cultural din Reșița. Același concert va avea loc și duminică, 15 septembrie, în Parohia Borlova din Protopopiatul Caransebeș începând cu ora 17.
Concertul „Nașterea Domnului – bucuria lumii” se va desfășura și în zilele de 14 decembrie, 17 decembrie și 20 decembrie, astfel: în 14 decembrie, începând cu ora 17, la restaurantul Hotelului Oxigen, susținut de Cercul de Chitară a Casei de Cultură din Oțelu Roșu, coordonat de Didina Curea și de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului; în 17 decembrie, în Sala mare a cinematografului DACIA din Reșița, începând cu ora 18:00, susținut de Grupul psaltic „Ethos”.
De asemenea, se va desfășura și o conferință dialog între Arhim. Casian Rușeț și Arhim. Hrisostom Rădășanu. În 20 decembrie, concertul se va desfășura în Sala mare a Casei de Cultură Oravița, începând cu ora 17:00, fiind susținut de Liceul „Gen. Dragalina” – Oravița și grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Vă așteptăm să pornim împreună spre ieslea din Betleem prin participarea la evenimentele organizate de Episcopia Caransebeșului! – este mesajul Episcopiei Caransebeșului.