În 2024 au fost câteva cazuri în care pasagerii au avut probleme în timpul turbulențelor, iar cazul celor de la Singapore Airlines, când un pasager și-a pierdut viața a atras atenția asupra pericolelor ridicate de siguranța rutelor aeriene.
Nicio rută aeriană nu este 100% sigură că nu se poate confrunta cu turbulențe, principalul factor generator al acestor evenimente fiind condițiile meteorologice, dar pe anumite rute se întâmplă mai des decât de obicei.
În 2024 au fost raportate mai multe incidente cauzate de turbulențe, iar cazul înregistrat pe un zbor al celor de la Singapore Airlines a consemnat, din păcate, primul deces cauzat de turbulențe din 1997 încoace. Adică a fost primul astfel de caz din ultimii 27 de ani.
Europa are și ea câteva zone agitate de condițiile atmosferice, iar potrivit unei cercetări realizate de cei de la Turli, opt din cele mai turbulente zece rute încep sau se termină în aceeași țară.
O nouă analiză prezentată de site-ul de monitorizare a turbulențelor, Turbli, creat de cercetătorul spaniol Ignacio Gallego-Marcos, a evidențiat care rute din Europa sunt cele mai susceptibile în a prezenta zone turbulente, relatează Euronews.
Citeste si:
Opt dintre primele 10 cele mai turbulente rute încep sau se termină în Elveția, cu alte rute trecând peste sau în jurul Alpilor.
Pentru a calcula probabilitatea de turbulențe, Turbli utilizează rata de disipare a turbulențelor (EDR). Aceasta este o măsurare a turbulenței atmosferice care este independentă de caracteristicile aeronavei.
Este sistemul standard de măsurare pentru turbulențe în aviației, utilizat de Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) și Organizația Meteorologică Mondială (OMM).
Trebuie menționat că, în comparație cu alte părți ale globului, Europa este o zonă liniștită pentru zboruri, turbulențele majore fiind cazuri foarte rare.
Citeste si:
Potrivit Turbli, orice rută care are un coeficient EDR sub 20 este considerată ca fiind o rută cu turbulențe ușoare. Cele cu coeficient între 20 și 40 întâmpină turbulențe moderate.
Nicio rută din lume nu s-a clasat la categoriile turbulențe puternice (40-60) sau extreme (80-100) ca medii anuale, deși este posibil ca în unele incidente singulare să fie depășite aceste praguri. Posibil și în cazul zborului Singapore Airlines. Cu alte cuvinte, pot apărea cazul extreme, dar asta nu înseamnă că este o regulă.
Așadar, călătorii din Europa pot fi mai liniștiți. Deși riscul nu este niciodată zero, rutele aeriene de pe bătrânul continent sunt în general liniștite.
Ca o comparație, cele mai turbulente rute din lume au fost toate în America de Sud, de-a lungul lanțului muntos al Anzilor.
Cel mai turbulent traseu, cu un EDR de 24,68, a fost Mendoza către Santiago, iar ruta Cordoba către Santiago se află pe locul al doilea, urmată de ruta Mendoza către Salta pe al treilea.
Citeste si:
În general, zborul deasupra sau în apropierea munților poate fi întâmpinat turbulențe, în mare parte din cauza modului în care vântul (masele de aer) interacționează cu relieful accidentat.
Când vânturile se „lovesc” de o zonă muntoasă, ele pot fi forțate să se ridice peste vârfuri, provocând curenți de aer ascendenți. Acești curenți verticali se „lovesc” din nou de o barieră de aer stabil la mare altitudine, forțând acești curenți să coboare creând un curent descendent.
Vârfurile muntoase înalte pot crea, de asemenea, ceva cunoscut sub numele de „valuri de munte”, cauzate de perturbarea fluxului de aer orizontal.
Aceste întreruperi ale curenților de aer pot perturba efectiv calea de zbor a unei aeronave, determinând urcări sau coborâri bruște și acele trepidații puternice pe care le simțim în timpul zborului.
Citeste si:
De asemenea, temperatura și umiditatea joacă un rol în severitatea turbulenței. Cu cât aerul este mai cald și mai umed, cu atât turbulențele vor fi mai extreme, explicându-se de ce rutele peste Munții Anzi turbulențele tind să fie mai accebntuate decât în alte părți ale lumii.
Trebuie subliniat faptul că avioanele moderne sunt proiectate pentru a face față chiar și celor mai extreme evenimente de turbulență fără a fi deteriorate. Problema incidentelor în care au apărut răniți cauzate de turbulențe este cea a conduitei la bordul avionului în timpul zborului.
Cei mai expuși sunt membri echipajului de zbor, deoarece aceștia trebuie să circule la bordul avioanelor pentru a servi pasageri, și pasagerii care nu au stare și se plimbă la bordul avioanelor în timpul zborului și nu stau pe scaune cu centurile de siguranță prinse.
Citeste si:
Deși mulți pasageri consideră enervant faptul că trebuie să stea „legați” în scaune, apariția turbulențelor nu poate fi prezisă. Sunt evenimente ce se pot produce oricând, iar un pasager care se plimbă prin avion neasigurat se expune unor riscuri pe propria răspundere, deoarece piloții le recomandă acestora să stea tot timpul cu centurile prinse.
În toate incidentele de turbulențe raportate în 2024, pasagerii care erau prinși cu centurile de siguranță în scaune au scăpat complet nevătămați de aeronavele care au trecut prin zone cu turbulențe serioase.
Din păcate, pasagerii și membrii echipajului care nu au fost asigurați au fost cei care au suferit cele mai grave răni.
Experții sunt de acord că turbulențele se înrăutățesc ca urmare a schimbărilor climatice. Mai exact, temperaturile extreme din timpul verilor și furtunile tot mai puternice și mai imprevizibile duc la o creștere a frecvenței situațiilor de turbulențe extreme.
Citeste si:
Universitatea Reading din Marea Britanie preconizează că până în 2050 incidentele de turbulențe vor fi de două ori mai frecvente.
Cei din industria aviației lucrează din greu pentru a menține pasagerii în siguranță. Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și-a lansat platforma „Turbulence Aware” în 2018, iar în prezent peste 25 de companii aeriene contribuie cu date transmise de la mai mult de 2.600 de aeronave.
Datele de pe platformă sunt utilizate în instrumentele din cabina de pilotaj și în software-ul de planificare a zborului pentru a prezice și a evita pe cât posibil turbulențele.
Pe lângă astfel de date, piloții se bazează pe sistemele radar meteo sofisticate de la bordul aeronavelor pentru a detecta și a evita zonele cu turbulențe. De asemenea, piloții raportează în timp real unul altuia dacă se întâlnesc turbulențe pe o rută prin care au trec.
Deși companiile aeriene și organismele aviatice încearcă pe cât posibil să evite zonele cu turbulențe, încă este extrem de dificil să le identifici și să le eviți. În special, turbulențele în zonele în care aerul pare stabil, care nu prezintă indicii vizuale care ar putea duce la identificarea din timp a acestor zone. Astfel de situații sunt aproape imposibil de identificat și evitat.
Ca atare, sfatul pentru pasagerii preocupați de turbulențe este să-și țină întotdeauna centura de siguranță bine fixată atunci când se află în avion.