OFICIAL | Românii își văd visul cu ochii: Fără vize de intrare în SUA

OFICIAL | Românii își văd visul cu ochii: Fără vize de intrare în SUA
📅 2025-01-22

Românii vor putea oficial să călătorească în SUA fără a mai fi nevoiți să treacă prin întregul proces de dobândire a unei vize. Practic, țara noastră a intrat în programul american de scutire de vize, Visa Waiver.

Data la care românii vor putea merge în SUA fără viză

Românii vor putea merge în SUA, atât în scop turistic, cât și de afaceri fără să mai fie nevoiți să obțină o viză. Acest lucru va putea fi posibil începând cu data de 31 martie 2025.

„Aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate pe sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține în prealabil o viză americană”, au precizat oficialii americani, prezenți la evenimentul de oficiere a deciziei autorităților SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver, organizat la Palatul Victoria.

Citeste si:

Pe data de 27 noiembrie 2024, România a reușit să treacă de un prag, respectiv o rată de refuz a avizelor de 2,61%. Practic, din acel moment, țara noastră îndeplinea condițiile pentru programul Visa Waiver.

Ce este programul Visa Waiver și cum îi ajută pe români

Programul Visa Waiver este un parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite şi ţările desemnate, care permite cetăţenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri. Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, inclusiv a migraţiei ilegale, care necesită un schimb permanent de informaţii cu ţările participante, sprijinind în acelaşi timp comerţul şi călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Programul este administrat de către Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA.

Citeste si:

Până în prezent, cetăţenii din 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetăţenii ţărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a se deplasa în SUA şi să îndeplinească o serie de cerinţe de eligibilitate.

Prin aderarea la Visa Waiver, cetăţenii români nu vor mai avea de susţinut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puţin costisitoare şi consumatoare de timp. Autorizaţia de călătorie care înlocuieşte vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieşiri din SUA în acest interval şi poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile. Costul unei autorizaţii de călătorie este de 21 de dolari americani.

Citeste si:

În cursul anului fiscal 2024, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România.

Ce demersuri a realizat România pentru a fi acceptată în Programul Visa Waiver

Pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a realizat următoarele măsuri:

A. Scăderea ratei de refuz la 2,61%

Reducerea ratei de refuz pentru acordarea vizelor pentru SUA a fost posibilă ca urmare a mai multor demersuri:

  1. Guvernul României a lansat campania “Calificăm România în Programul Visa Waiver” prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2. https://calificamromania.gov.ro/
  2. De asemenea, Guvernul a susținut și încurajat angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, să obțină orice tip de viză SUA.
  3. În luna septembrie 2023 au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le-a fost acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.

B. Criterii tehnice de securitate

1. Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei

MAI, împreună cu DHS, a stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).

Citeste si:

2. Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global)

La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.

3. Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române

În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991.

Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie.

Citeste si:

4. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie

Legea nr. 174/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, adoptată în iunie 2024, a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.

5. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA

Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea, la București, a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți.

Citeste si:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri wall street

Good News

Only good and positive news.