Uniunea Europeană este "pregătită să preia ştafeta" sprijinului militar pentru Ucraina "dacă SUA nu vor să facă acest lucru", a declarat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, potrivit AFP, cu 11 zile înainte ca la Washington să fie învestit preşedinte Donald Trump, a cărui abordare faţă de Ucraina şi faţă de invazia rusă în această ţară încă nu este clară, scrie Agerpres.
Totuşi, şefa diplomaţiei UE s-a declarat "sigură" că administraţia republicanului Trump "va continua sprijinul pentru Ucraina".
"Indiferent cine ar fi liderul Statelor Unite, cred că nu este în interesul Americii ca Rusia să fie cea mai redutabilă putere din lume", a argumentat Kaja Kallas, înaintea unei noi întâlniri a grupului de la Ramstein, ce reuneşte statele care furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia. Aceasta este ultima întâlnire a formatului Ramstein înaintea transferului de putere care va avea loc la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, încearcă până atunci să trimită Kievului cât mai mult din ajutorul militar şi economic aprobat de Congres. În perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Congresul american a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Kiev, din care aproximativ 65 de miliarde reprezintă ajutor militar oferit până în prezent.
Citeste si:
La rândul ei, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit Ucrainei de atunci şi până în septembrie anul trecut o asistenţă în valoare de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Acest ajutor masiv nu a fost însă suficient pentru a oferi un avantaj decisiv armatei ucrainene, care nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, dar a împiedicat totuşi străpungerea frontului.
La ora actuală se menţine incertitudinea asupra abordării lui Trump cu privire la acest război. El a promis discuţii cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, şi a deplâns moartea multor tineri soldaţi pe frontul ucrainean, dar nu a avansat soluţii. Trimisul special al lui Trump pentru Rusia şi Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg, şi-a amânat săptămâna aceasta până după inaugurarea din 20 ianuarie o vizită programată la Kiev şi în mai multe capitale europene.
Citeste si:
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat, la reuniunea grupului de la Ramstein a ţărilor care susţin Ucraina în războiul cu Rusia, un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Kiev, care va fi probabil ultimul oferit de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden înainte ca republicanul Donald Trump să-i ia locul pe 20 ianuarie.
Un nou ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţat şi de ministrul german al apărării Boris Pistorius, care a sugerat o posibilă revizuire a formatului Ramstein dacă Trump nu va mai dori implicarea SUA, relatează agenţiile Reuters şi EFE, conform Agerpres.
Noul pachet de ajutor militar american, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, "include rachete suplimentare pentru sistemele antiaeriene ucrainene, muniţii suplimentare şi mai multe muniţii antiaeriene şi alte echipamente pentru (avioanele) F-16 ale Ucrainei", a spus Lloyd Austin la deschiderea reuniunii "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei", creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania după lansarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean şi care reuneşte circa 50 de state ce furnizează ajutor militar Ucrainei, acestea având periodic întâlniri ce au loc de obicei la această bază.
Citeste si:
La reuniunea de joi participă însă numai 15 ţări din acest grup şi care, potrivit şefului Pentagonului, şi-au dat acordul pentru foi de parcurs elaborate în vederea acoperirii necesităţilor cele mai urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă.
Aceste foi de parcurs se extind până în anul 2027, a semnalat Lloyd Austin, conform căruia aceste coaliţii "pot continua să ajute Ucraina să-şi creeze o forţă care pe termen lung să descurajeze o altă agresiune rusă, în timp ce Ucraina implementează propriile sale reforme esenţiale pentru mobilizare şi în alte domenii".
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat la rândul său că Berlinul va oferi Ucrainei noi rachete antiaeriene pentru sistemele IRIS-T şi a asigurat că Germania va respecta graficul ajutorului militar promis Kievului.
Citeste si:
În contextul incertitudinii asupra abordării pe care viitorul preşedinte american Donald Trump o va avea asupra războiului ruso-ucrainean, ministrul german a apreciat că formatul de la Ramstein se desfăşoară cel mai bine sub leadership-ul american, "dar dacă cei din SUA decid acum să nu mai menţină acest format, atunci noi vom trebui să luăm propriile noastre decizii" pentru susţinerea în continuare a Ucrainei.
Boris Pistorius a adăugat totuşi că este prea devreme pentru a specula asupra a ceea ce se va întâmpla cu formatul Ramstein după inaugurarea lui Trump, pe 20 ianuarie. Ministrul german s-a declarat pe de altă parte "uimit" de refuzul lui Trump de a exclude o posibilă folosire a forţei pentru a anexa Groenlanda, dar s-a arătat totuşi încrezător că el nu va schimba politica modernă a SUA.
Citeste si:
Tot la reuniunea ce are loc joi la Ramstein, şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a susţinut că Uniunea Europeană este "pregătită să preia ştafeta" sprijinului militar pentru Ucraina dacă Trump va sista ajutorul oferit acesteia în războiul cu Rusia.
Încă nu este clar cum va acţiona viitorul preşedinte al SUA, care a promis discuţii cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, şi a deplâns moartea multor tineri soldaţi pe frontul ucrainean, dar nu a avansat soluţii.