NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, crede Zelenski. Mesaj disperat al președintelui Ucrainei

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, crede Zelenski. Mesaj disperat al președintelui Ucrainei
📅 2024-05-20

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este "aliatul" ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând "cât mai rapid posibil" livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski membrii Alianţei, informează AFP, conform Agerpres.

Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului american asupra unei anvelope de ajutor de 61 de miliarde de dolari, aşteptat de Kiev de luni de zile.

Preşedintele rus Vladimir "Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur", a declarat şeful statului ucrainean, ale cărui declaraţii au fost raportate de biroul său de presă.

"Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi", a spus Zelenski.

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniţii şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

"Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil", a declarat Zelenski pe un ton presant.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este "de o importanţă vitală" pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, "o cifră minimă", potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. "Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front", a spus el.

Vineri, Volodimir Zelenski a recunoscut de asemenea "limitele" armatei sale, care luptă "cu mare curaj" în faţa trupelor ruse, mai numeroase.

"Este evident că acum, atât timp cât Rusia are avantajul în aer şi se poate sprijini pe teroarea cauzată de drone şi rachete, capacităţile noastre la sol sunt din nefericire limitate", a admis Zelenski, după eşuarea contraofensivei Kievului din vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean a precizat că, de la începutul acestui an, Ucraina a fost vizată de "aproape 1.200 de rachete ruse" şi "peste 1.500" de drone explozive de tip Shahed.

📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri wall street

În Canada, înmormântările sunt atât de scumpe încât lumea lasă trupurile la morgă

În Canada, costurile înmormântare sunt atât de mari încât o bună parte din trupurile neînsuflețite cadavrele rămân nerevendicate, scrie FirstPost , care preia Reuters. Se estimează că o înmormântare ajunge să coste 8.800 de dolari canadieni (6.400...

Începe litoralul pentru toți: Cazare de la 35 de lei pe noapte. Se poate plăti cu vouchere de vacanță

Federația Patronatelor din Turismul Românesc(FPTR) lansează o nouă ediție a programului social „Litoralul pentru toți”, desfășurat între 31 mai și 20 iunie. Turiștii se pot caza în hotelurile din stațiunile autohtone de la Marea Neagră la tarife...

O firmă poate funcționa și fără ”șefi” în fiecare departament

În ultimele două săptămâni am auzit de patru ori această întrebare. Iar răspunsul este DA.

Volkswagen și Renault opresc negocierile pentru dezvoltarea unei mașini electrice ieftine

Volkswagen i-a abandonat pe francezii de la Renault cu care era pe cale să colaboreze pentru a face o nouă mașină electrică cu un preț de sub 20.000 de euro, conform surselor Reuters citate de Automotive News . Versiunea de serie ar fi ascuns o...

UPDATE: Președintele Iranului și ministrul său de externe și-au pierdut viața în accidentul de elicopter

UPDATE 08:00 - Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..