Guvernul a aprobat astăzi setul de măsuri pentru asigurarea stabilității economice, gestionarea responsabilă a resurselor bugetare și menținerea controlului asupra cheltuielilor publice.
Măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare, dar și creșterea veniturilor.
Aceste soluții sunt aprobate în contextul în care România și-a asumat, potrivit Planului bugetar pe termen mediu și lung, o traiectorie de reducere a deficitului bugetar de la 7,9% în anul 2024 la sub 3% în anul 2031.
Briefingul susținut de vicepremierul Tánczos Barna, ministru al Finanțelor: https://gov.ro/ro/stiri/briefing-de-presa-la-finalul-edintei-de-guvern-sustinut-de-vicepremierul-tanczos-barna-ministru-al-finantelor-i-de-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-mihai-constantin1735569156
Ordonanța de urgență aprobată de Guvern are scopul de a oferi sistemului de garanție – returnare posibilitatea de a se stabiliza îndeajuns încât să funcționeze la capacitate maximă.
Prin Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, se transpune Directiva NIS 2 în legislația națională, un pas definitoriu în consolidarea securității cibernetice a infrastructurilor din sectoarele de importanță critică și pentru alinierea României la cele mai înalte standarde europene de securitate.
Această inițiativă vine într-un context de evoluție accelerată a tehnologiilor digitale, intensificarea amenințărilor cibernetice și creșterea interdependențelor globale, care expun România unor riscuri complexe fără precedent.
Adoptată la nivel european, Directiva NIS 2 stabilește cerințe stricte pentru reziliența cibernetică a statelor membre, având ca obiectiv protejarea infrastructurilor IT&C din sectoarele de importanță critică și îmbunătățirea capacităților de răspuns la incidente. Transpunerea acesteia în legislația națională reprezintă un angajament ferm al României pentru alinierea la standardele internaționale și contribuția activă la securitatea digitală europeană.
Actul normativ oferă cadrul necesar pentru creșterea capacității de prevenire, detectare și reacție la incidentele cibernetice care pot afecta entitățile esențiale și importante. Noua legislație introduce măsuri actualizate pentru securitatea lanțului de aprovizionare, cerințe stricte de raportare a incidentelor și obligații sporite pentru managementul entităților critice, toate având ca scop creșterea rezilienței în fața riscurilor cibernetice.
Adoptarea promptă a actului normativ este justificată de:
Guvernul subliniază necesitatea unui efort comun între instituții și sectorul privat pentru implementarea eficientă a Ordonanței de urgență. Securitatea cibernetică este o prioritate națională și un factor esențial în protejarea intereselor strategice ale României și siguranței cetățenilor.
Hotărârea aduce o serie de modificări Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, în vederea eficientizării activității acestuia.
Aderarea României la Spațiul Schengen inclusiv cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025, implică o serie de măsuri organizatorice.
Printr-o Hotărâre aprobată astăzi, au fost eliminate obstacolele din calea traficului la punctele de trecere a frontierelor interne cu Republica Ungaria și Republica Bulgaria.
Actul normativ prevede închiderea celor 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spațiul Schengen, precum și abrogarea expresă a actelor normative prin care acestea au fost înființate. Personalul implicat în activitățile de control va fi redistribuit, cu respectarea condițiilor și a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal.
Prin această hotărâre, a fost suplimentatbugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației pe anul 2024, cu suma de 900 milioane lei, pentru finanțarea Programului național de construcții de interes public sau social.
Fondurile asigură plata facturilor restante emise în perioada septembrie – noiembrie 2024, ajunse la scadență.
Suma, reprezentând credite bugetare, se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.
Din fondurile alocate, vor fi achitate 1952 de facturi pentru 771 de obiective, 74 dintre acestea fiind finalizate în acest an.
Prin acest program se derulează în prezent peste 1.000 de obiective de investiții între care: spitale precum cel din Giurgiu și Sinaia, Cazinoul din Constanța, Academia de Muzică din municipiul Cluj-Napoca, Sala Polivalentă din municipiul Tulcea, Căminul Universității de Vest din Timișoara, Stadionul municipal din Târgoviște.
Prin acest act normativ, este suplimentat bugetul Ministerului Public, cu aproximativ 82 milioane lei, credite de angajament și credite bugetare, în vederea achitării drepturilor salariale scadente și neachitate în anul 2023, pentru personalul din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
Memorandumul a fost aprobat.