Codul Urbanismului: Avizare unică și mai puțină birocrație în construcții - Tion

Codul Urbanismului: Avizare unică și mai puțină birocrație în construcții - Tion
📅 2025-01-22
foto: PMT/arhivă
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat în această săptămână că procesul de adoptare a Codului Urbanismului este în desfășurare, aducând schimbări semnificative în procesul de avizare și autorizare pentru construcții.

Un punct esențial al noii legislații este eliminarea procedurii de avizare „în cascadă”. În prezent, obținerea tuturor avizelor pentru un plan urbanistic general poate dura între 4 și 8 ani, deoarece fiecare document trebuie solicitat separat de la diverse ministere, ceea ce poate duce la expirarea unor avize înainte de finalizarea procesului.

„Propunem o avizare unică, simultană, la toate ministerele, astfel încât să reducem timpul de avizare. Pe lângă aceasta, certificatul de urbanism și autorizațiile de construire vor fi integrate într-o platformă digitală, care necesită adoptarea Codului Urbanismului pentru a avea temei legal”, a explicat Cseke Attila.

Ministrul a detaliat și categoriile de construcții care nu vor mai necesita autorizație de construire, în baza simplificării procedurilor. Exemplele includ:

  • Stații de încărcare electrică amplasate pe domeniul public.
  • Terase, garaje, bucătării de vară și chiar case de mici dimensiuni în mediul rural, construite pe baza unui proiect realizat de un specialist.

„Dacă ai un proiect întocmit de un arhitect, notifici primăria, iar aceasta verifică dacă proiectul respectă planul urbanistic zonal. Dacă este conform, primești aprobare direct, fără să mai treci prin procedurile de certificat de urbanism și autorizație de construire, care pot dura luni întregi”, a declarat ministrul.

Pentru casele unifamiliale din mediul rural, de maxim 150 de metri pătrați și un singur nivel, ministrul a precizat că acestea vor putea fi construite pe baza notificării primăriei. Modelul, inspirat din țările occidentale, va degreva birocrația, dar va include pârghii pentru autoritățile locale.

„Dacă primăria nu este de acord, are termen 15 zile să solicite procedura standard, cu certificat de urbanism și autorizație de construire. Totul este gândit pentru a reduce timpul și efortul necesar în astfel de cazuri”, a explicat Cseke Attila.

Noua legislație propusă de Ministerul Dezvoltării are ca scop modernizarea și eficientizarea proceselor de urbanism, reducând birocrația excesivă și accelerând dezvoltarea localităților. Prin adoptarea acestor măsuri, autoritățile speră să faciliteze accesul cetățenilor și dezvoltatorilor la infrastructura necesară, menținând în același timp standardele de calitate și siguranță.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Primăria Darova face apel la timișeni să ajute o familie a cărei casă a ars într-un incendiu

Un mare necaz s-a abătut, marți, asupra unei familii din satul Sacoșu Mare, comuna Darova. În urma unui incendiu, părinții și doi copii nu mai au un acoperiș deasupra capului.

Culori speciale pentru rochii de lux. Iată ce impact vizual au acestea asupra celor din jur

ADVERTORIAL. Culorile nu doar că reflectă personalitatea celui care le poartă, dar au și un impact vizual considerabil asupra celor din jur. Alegerea unei culori potrivite pentru o rochie de lux poate transforma întreaga apariție și poate influența felul în care ceilalți percep persoana respectivă.

Primarul Dominic Fritz are un nou consilier personal: arhitecta Alexandra Trofin

Începând de miercuri, 22 ianuarie, arhitecta Alexandra Trofin se alătură echipei de consilieri personali ai primarului Dominic Fritz, din care mai fac parte Val Mureșan, responsabil de digitalizare, și Simona Fiț, responsabilă de cultură. Noua consilieră personală va avea atribuții de valorificar...

Concert special organizat de Filarmonica Banatul pentru a celebra Ziua Unirii Principatelor Române

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, va fi sărbătorită printr-un concert special, vineri, la Sala Capitol.

Codul Urbanismului: Avizare unică și mai puțină birocrație în construcții

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat în această săptămână că procesul de adoptare a Codului Urbanismului este în desfășurare, aducând schimbări semnificative în procesul de avizare și autorizare pentru construcții.

Încă o razie a polițiștilor de la Rutieră pentru prevenirea accidentelor de circulație în Timișoara

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Timișoara au organizat, marți, o nouă razie pe principalele bulevarde din Timișoara.

FOTO. Șoferul care a blocat la Timișoara circulația tramvaielor pe trei linii, amendat cu peste 1.000 de lei

Șoferul unei mașini înmatriculate în județul Arad a parcat neregulamentar marți seara și astfel a blocat circulația tramvaielor de pe liniile 6, 7 și 8 în apropiere de Piața Maria. A fost sancționat drastic de Poliția Locală Timișoara.

Campusul Dual din Timișoara are studiu de fezabilitate. Cum va arăta

Primăria Timișoara, universitățile din oraș, câteva școli, inspectoratul școlar și mai mulți parteneri privați vor realiza, împreună, un campus dedicat învățământului dual în Calea Buziașului. Investiția finanțată prin PNRR va putea găzdui peste 300 de elevi și peste 150 de studenți.

Ilie Bolojan anunță concedieri în Senat și reducerea numărului de mașini

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618, iar flota de mașini a forului legislativ și a cotei de combustibil vor fi reduse cu 20%, potrivit Agerpres.

A murit fostul mare handbalist Cornel Oțelea. Avea 84 de ani

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, triplu campion mondial cu echipa națională a României, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani.

Good News

Only good and positive news.