Un punct esențial al noii legislații este eliminarea procedurii de avizare „în cascadă”. În prezent, obținerea tuturor avizelor pentru un plan urbanistic general poate dura între 4 și 8 ani, deoarece fiecare document trebuie solicitat separat de la diverse ministere, ceea ce poate duce la expirarea unor avize înainte de finalizarea procesului.
„Propunem o avizare unică, simultană, la toate ministerele, astfel încât să reducem timpul de avizare. Pe lângă aceasta, certificatul de urbanism și autorizațiile de construire vor fi integrate într-o platformă digitală, care necesită adoptarea Codului Urbanismului pentru a avea temei legal”, a explicat Cseke Attila.
Ministrul a detaliat și categoriile de construcții care nu vor mai necesita autorizație de construire, în baza simplificării procedurilor. Exemplele includ:
- Stații de încărcare electrică amplasate pe domeniul public.
- Terase, garaje, bucătării de vară și chiar case de mici dimensiuni în mediul rural, construite pe baza unui proiect realizat de un specialist.
„Dacă ai un proiect întocmit de un arhitect, notifici primăria, iar aceasta verifică dacă proiectul respectă planul urbanistic zonal. Dacă este conform, primești aprobare direct, fără să mai treci prin procedurile de certificat de urbanism și autorizație de construire, care pot dura luni întregi”, a declarat ministrul.
Pentru casele unifamiliale din mediul rural, de maxim 150 de metri pătrați și un singur nivel, ministrul a precizat că acestea vor putea fi construite pe baza notificării primăriei. Modelul, inspirat din țările occidentale, va degreva birocrația, dar va include pârghii pentru autoritățile locale.
„Dacă primăria nu este de acord, are termen 15 zile să solicite procedura standard, cu certificat de urbanism și autorizație de construire. Totul este gândit pentru a reduce timpul și efortul necesar în astfel de cazuri”, a explicat Cseke Attila.
Noua legislație propusă de Ministerul Dezvoltării are ca scop modernizarea și eficientizarea proceselor de urbanism, reducând birocrația excesivă și accelerând dezvoltarea localităților. Prin adoptarea acestor măsuri, autoritățile speră să faciliteze accesul cetățenilor și dezvoltatorilor la infrastructura necesară, menținând în același timp standardele de calitate și siguranță.