Proiectul „Magistralei Verzi”, care va transforma Calea Șagului, declarat de „utilitate publică” pentru a fi mai ușor de avizat - Tion

Proiectul „Magistralei Verzi”, care va transforma Calea Șagului, declarat de „utilitate publică” pentru a fi mai ușor de
📅 2024-10-31
foto: arhivă
Marți, în ultima ședință de Consiliu Local Timișoara din acest mandat, a fost aprobat și un proiect de declarare ca fiind de utilitate publică a lucrărilor de pe viitoarea „Magistrala Verde”. Astfel ar fi mai ușor de obținut avizele pentru viitorul șantier de pe Bd. 16 Decembrie 1989 – Calea Șagului.

Proiectul de „declarare de utilitate publică și de interes local a lucrărilor aferente obiectivului de investiție publică «Coridor de mobilitate Magistrala verde în Timișoara – Bd. 16 Decembrie 1989 – Calea Șagului»” a fost aprobat, dar nu fără discuții. Această declarare este, practic, o pârghie prin care proiectul ar putea fi avizat mai ușor.

„Este un pas birocratic pentru procedura de interes local, având în vedere procedura de avizare de mediu, care în România este din ce în ce mai greoaie. Avem investiții care stau blocate – de la proiecte naționale la proiecte locale – de Agenția de Mediu, iar procedura de utilitate publică este o pârghie legală prin care proiectele acestea pot să meargă să își obțină avizul de mediu pe o procedură mai simplificată”, a explicat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viceprimarul a declarat că, pe viitor, toate proiectele primăriei vor merge pe această procedură.

„Mai verde decât verdele”

Nu toți consilierii locali au fost convinși prea ușor de bunele intenții ale acestui proiect. De exemplu, liberalul Ștefan Sandu a spus că îl vede ca un mod de a păcăli Agenția de Mediu.

„Avem aici un proiect care se dorește, conform denumirii (…) ceva mai verde decât verdele: transport în comun, dăm la o parte mașinile, mergem doar cu biciclete, totul verde, dar trebuie să facem tot felul de artificii pentru ca Agenția de Mediu – cea care este adevărata păstrătoare a valorilor – să nu ne pună bețe în roade. Adică ceva nu pușcă”, a spus, printre altele, penelistul.

Lațcău i-a reiterat ideea inițială, cu câteva exemple. Au fost reluate, mai apoi, discuțiile mai vechi pe fondul proiectului. De exemplu, în legătură cu banda dedicată transportului public, cea care va exista pe ambele sensuri, mai puțin pe segmentul din dreptul cimitirului din Calea Șagului.

Până la urmă, la vot au fost 16 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere.

Despre proiect

Ideea principală a Magistralei Verzi ar fi regândirea spațiului public în așa fel încât să aibă toată lumea loc: transport public cu bandă dedicată (acolo unde este oportun), carosabil pentru șoferi, piste pentru biciclete, trotuare și zone verzi. Anexele proiectului de hotărâre aprobat amintesc și câteva intervenții propriu-zise care vor fi făcute:

  • reconfigurarea tramei stradale;
  • prioritizarea transportului pietonal și cu bicicleta;
  • instalare sisteme reducere/ interzicere circulație autoturisme în anumite zone;
  • modernizare rețele de iluminat public stradal și ornamental, cu corpuri de iluminat cu LED;
  • reamenajare/ extindere zone verzi;
  • reamenajare/extinderi parcări;
  • amenajări urbane pentru pietoni prin zone de odihnă și agrement.

„Proiectul «Regenerare urbană – zona Piața Mocioni» se află în etapa de elaborare DALI și de obținere a Deciziei finale de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș pentru care se solicită declararea de utilitate publică a lucrărilor prevăzute în cadrul proiectului dacă spațiul verde existent este afectat de lucrările prevăzute prin măsurile de intervenție.

În scopul obținerii tuturor avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism nr. 2242 din 09.10.2023, inclusiv Avizul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș este oportună declararea lucrărilor de utilitate publică aferente proiectului de interes local «Coridor de mobilitate Magistrala verde în Timișoara – Bd. 16 Decembrie 1989 – Calea Șagului»”, se mai arată în anexe.

Vă reamintim, proiectul Magistralei Verzi a fost sistat anul trecut, pentru a putea fi corelat cu regenerarea urbană a Pieței Mocioni. Altfel, contractul de proiectare (DALI și PT) fusese semnat în septembrie 2022 cu firma FIP Consulting din București, care avea la dispoziție 10 luni pentru întocmirea documentației. Firma a câștigat licitația cu 986.990 de lei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Ce facem astăzi, 31 octombrie 2024, în Timișoara?

Joi puteți merge la seria de proiecții Les Films de Cannes a Timișoara, spectacole, printre care și unul dedicat sănătății mintale a lucrătorilor din domeniul curățeniei și la petreceri de Halloween.

„35 de ani de libertate”. Filme despre revolta pre-decembristă din Brașov și căderea Zidului Berlinului, la Cinema Victoria

Programul „Timișoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluției din 1989, aduce o serie de proiecții la Cinema Victoria.

Proiectul „Magistralei Verzi”, care va transforma Calea Șagului, declarat de „utilitate publică” pentru a fi mai ușor de avizat

Marți, în ultima ședință de Consiliu Local Timișoara din acest mandat, a fost aprobat și un proiect de declarare ca fiind de utilitate publică a lucrărilor de pe viitoarea „Magistrala Verde”. Astfel ar fi mai ușor de obținut avizele pentru viitorul șantier de pe Bd. 16 Decembrie 1989 – Calea Șagu...

Cum să-ți alegi mobila din living pentru casa visurilor tale?

ADVERTORIAL. Livingul este inima casei, locul unde petrecem timpul alături de familie și prieteni, ne relaxăm după o zi lungă sau ne bucurăm de momente liniștite. Mobilierul din această încăpere nu trebuie doar să fie estetic plăcut, ci și să ofere funcționalitate și confort.

Taxe și impozite pe anul 2025: Primăria Timișoara propune doar indexarea cu rata inflației

Ca în fiecare an, Primăria Timișoara trebuie să stabilească nivelul taxelor și impozitelor locale pe anul viitor. Astfel, și de această dată, este propusă doar „ajustarea cu rata inflației”; adică cu 10,4%, cât a calculat INS.

„Ajută-mă să pășesc cu bine prin iarnă!”. Puteți dona încălțăminte pentru copiii din familii vulnerabile

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara demarează campania „Ajută-mă să pășesc cu bine prin iarnă!”. Puteți dona pantofi sport, ghete, bocanci și cizme pentru copiii din familii vulnerabile.

Conferință despre pericolele bolilor pulmonare, la Timișoara. Vor fi prezenți peste 200 de specialiști

A doua ediție a conferinței PneumoClinics va avea loc la Timișoara. Vor participa peste 200 de specialiști în medicină.

Importanța unei audiograme: cheia către o viață auditivă mai bună

ADVERTORIAL. Audiograma reprezintă un instrument de diagnosticare ce este esențial în evaluarea sănătății auditive.

Casa de Pensii Timiș are director adjunct. Instituția își cere scuze pentru întârzieri la „cazurile noi de pensii”

Miercuri, 30 octombrie, conducerea Casei de Pensii Timiș a avut de făcut două anunțuri. Pe de o parte, că a fost ocupat un post de conducere. Pe de altă parte, directorul și-a cerut scuze că programul informatic prin care trec „cazurile noi de pensii”, adică cererile de pensionare pe prevederile ...

UPDATE. Hoț prins în trafic de polițiști după ce a furat bani și bijuterii din locuința unei femei, la Jimbolia. Avea și droguri la el

Polițiștii orașului Jimbolia au reținut marți un bărbat de 31 de ani, cercetat pentru furt calificat. UPDATE. A fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.