Proiectul de extindere al OncoHelp, „întârziat două luni” din cauza dezbaterii cerute de consilierul local AUR - Tion

Proiectul de extindere al OncoHelp, „întârziat două luni” din cauza dezbaterii cerute de consilierul local AUR - Tion
📅 2025-01-15
foto: captură de ecran
Marți, 14 ianuarie, Primăria Timișoara a organizat o dezbatere publică pe tema planului urbanistic zonal privind extinderea clinicii OncoHelp. Aceasta a fost cerută de Asociația Salvați Patrimoniul Timișoara, condusă de consilierul AUR Ilie Sîrbu. Reprezentanții clinicii și ai proiectantului l-au acuzat că, astfel, a întârziat construcția cu două luni.

OncoHelp vrea să se extindă cu o nouă clinică pe un teren de 10.440 de metri pătrați și a început, încă de acum patru ani, elaborarea documentațiilor necesare. S-a ajuns la PUZ încă de acum doi ani, a avut nevoie de modificări, dar în forma actuală este proiect de hotărâre din octombrie. Dezbaterea a fost solicitată în prima parte a lunii decembrie.

„Încercăm să apărăm patrimoniul acestui oraș. Vinovatul principal al acestei situații este proiectantul și primăria, pentru că există o măsură a Curții de Conturi, prin care toate imobilele orașului trebuie să fie inventariate și nu au fost. De aici și tot acest scandal. Problemele pe care noi le-am identificat au fost de natură juridică. Am identificat 3 CF-uri pe care situația nu este clară. (…) Nu avem niciun fel de problemă cu cei de la OncoHelp!”, a spus, în cadrul dezbaterii, Ilie Sîrbu.

Ar fi fost vorba despre un CF pe care era trecut proprietar „Statul Român, dat în folosință ICRAL”, iar pentru două „există un HCL, 298/2024, care nu are finalitate”. În plus, potrivit lui Ilie Sîrbu, nu au fost respectate anumite normative de urbanism și „se încalcă regulamentul local de urbanism” pentru că „nu știu care sunt beneficiile Consiliului Local sau ale Primăriei Timișoara pentru a înstrăina aceste terenuri”. De partea sa a fost doar colega sa, consilieră locală AUR, Andreea Medișanu.

Dezbaterea, cerută în a 117-a zi de transparență, întârzie proiectul cu două luni

Problemele au fost lămurite relativ ușor: în forma la zi, pe CF-uri nu mai apare proprietar Statul Român, ci Primăria Timișoara. Normativele nu au fost încălcate, lucru evidențiat și în avizele primite din partea comisiei de circulație și a Agenției de Mediu. Legat de hotărârea definitivă care privește decizia Curții de Conturi, o explicație va veni în cadrul ședinței în care proiectul va ajunge pe ordinea de zi.

„Această documentație de urbanism, în forma în care este acuma, a intrat prima dată în transparență în 14 iulie 2022. (…) Legat de toată chestiunea cu transparența, am făcut și noi un bilanț. Asta trebuie să spun: această documentație de urbanism, cu toate etapele prin care a trecut – etapa 1 de informare, cele două etape de transparență de la Agenția de Mediu, cu etapa a doua, cu etapa a treia aferentă Legii 52 – a parcurs 117 zile de transparență decizională. Dezbaterea solicitată de dumneavoastră s-a întâmplat în ziua 117.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că le-ați refuzat dreptul de a le fi aprobată documentația și de a intra în consiliul local. Practic, ați pus în coada acestei asociații două luni!”, a explicat Răzvan Negrișanu, consilier local USR, dar în acest caz și reprezentant al RD Design, firma care a realizat documentația de urbanism dezbătută.

La dezbatere au mai luat cuvântul și reprezentanți ai conducerii spitalului, dar și ai asociaților de pacienți oncologici. Angajații primăriei au mai spus că dezbaterea ar fi putut fi evitată dacă cei de la AUR ar fi trecut înainte pe la Direcția de Urbanism.

Șerban Negru, managerul OncoHelp, a afirmat că Sîrbu i-ar fi spus în privat că centrul „radiază vecinii”, după ce a explicat ce beneficii le oferă OncoHelp, un „spital privat”, pacienților.

A fost prezentă chiar și Oana Gheorghiu, fondatoare a Asociației „Dăruiește Viață”, cu care Sîrbu a și schimbat câteva replici mai dure. Reprezentanta ONG-ului a ținut să explice că o astfel de organizație nu urmărește profitul și uneori face ceea ce statul nu a putut.

„Ar trebui să treacă dincolo de interesele politice sau personale aceste dezbateri. Ar trebui să puneți umăr lângă umăr, indiferent de unde veniți. Înțeleg dorința de legalitate și o susțin cu toată inima mea, dar cred că ar fi mult mai constructiv din partea dumneavoastră, a partidului pe care îl reprezentați, să puneți umărul la un proiect care ajută zeci și sute de mii de pacienți bolnavi de cancer. Este foarte frustrant pentru cei care fac aceste lucruri să vadă oameni care se opun, doar pentru că pare că aveți lucruri de împărțit din alte proiecte”, a declarat Gheorghiu.

foto: captură de ecran

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Consulturi gratuite pentru o boală digestivă care afectează milioane de oameni la Spitalul CFR Timișoara

Medicii Spitalului CFR Timișoara ne informează despre boala de reflux gastroesofagian. Este una dintre cele mai întâlnite boli digestive și afectează milioane de oameni anual.

Bărbat din Iași, arestat după ce a încercat să violeze aceeași femeie pentru a patra oară

Un bărbat din Iași, care a făcut și închisoare 15 ani pentru agresiuni sexuale, a fost din nou arestat după ce a încercat să violeze aceeași femeie pentru a patra oară.

Școala de Arte Timișoara a dat startul înscrierilor pentru sesiunea a doua a anului școlar 2024-2025

Până în data de 23 ianuarie puteți opta pentru una din specializările oferite de Școala de Arte din Timișoara, compartiment în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Spectacol despre Revoluție dedicat liceenilor și expoziție retrospectivă a evenimentelor din 2024, la Timișoara

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara începe anul cu o serie de evenimente. Prima expoziție din acest an va reuni toate evenimentele de anul trecut, iar pentru elevii din oraș va fi organizat un spectacol dedicat Revoluției din 1989.

Prințesa Kate anunță că boala sa a intrat în remisiune

Prințesa Kate, care a anunțat la începutul lunii septembrie 2024 că a finalizat ședințele de chimioterapie preventivă, a declarat că este o ușurare să se afle acum în remisiune după ce a fost diagnosticată cu cancer, scrie Agerpres.

Președintele suspendat al Coreei de Sud a fost arestat

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără precedent în urma crizei politice cauzate de încercarea sa eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, scrie Agerpres.

Ce activități sunt potrivite pentru familii?

Timișoara, supranumită și „Mica Vienă,” nu este doar un oraș al artei și istoriei, ci și un loc plin de oportunități pentru familiile care vor să petreacă timp de calitate împreună.

Artiștii stradali din Timișoara, invitați de Casa de Cultură să se autorizeze. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Casa de Cultură îi invită pe artiștii stradali din Timișoara să se înscrie la procedura de autorizare. Aceasta va avea loc în perioada 28-29 ianuarie în Sala Lira a Casei de Cultură de pe strada Miron Costin numărul 2.

Lucrări ale SDM în Timișoara, astăzi, 15 ianuarie

Miercuri, 15 ianuarie, au loc mai multe lucrări realizate de SDM Timișoara care vizează reparații rutiere.

Ce înseamnă să îți asculți corpul și să îi oferi ce are nevoie

Cât de des îți faci timp să te oprești și să asculți ce îți transmite corpul? Nu e vorba doar de dureri evidente sau oboseală extremă, ci de acele semnale subtile pe care le simți zilnic. Corpul tău are un mod propriu de a comunica, iar dacă îl ignori prea mult timp, poate să îți „strige” prin pr...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.