Alexandra Trofin este cadru universitar la Facultatea de Arhitectură din Timișoara și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Timiș. Acum, va avea atribuții în „valorificarea patrimoniului municipalității atât în scopuri comerciale, cât și culturale și sociale”, dar și în „îmbunătățirea calității spațiului public”, potrivit reprezentanților primăriei.
„Alexandra Trofin este o profesionistă cu o experiență solidă în transformarea spațiului public și deschiderea acestuia către comunitate. Sunt încrezător că la primărie va aduce aceeași viziune și energie, concentrându-se pe valorificarea spațiilor administrate de primărie, unde trebuie să avem o abordare mai ambițioasă.
În plus, se va implica în dezvoltarea de politici de locuire în oraș, unde avem multe decalaje de recuperat. Va colabora cu echipele care lucrează deja la îmbunătățirea spațiului public din cartiere, pentru ca Timișoara să devină un oraș mai atractiv și mai funcțional. I-am spus deja că avem mult de lucru și că prioritățile noastre sunt așteptările timișorenilor privind creșterea calității vieții în oraș”, spune primarul Dominic Fritz.
Alexandra Trofin are 33 de ani. Și-a început cariera de arhitect la un birou de arhitectură specializat în design al spațiului public și a parcurs programe de perfecționare în Portugalia și Cipru. În ultimii cinci ani a organizat două ediții ale Bienalei de Arhitectură Beta și a dezvoltat proiecte de revitalizare a unor „spații emblematice, dar neglijate”, cum este Garnizoana din Piața Libertății sau Palatul Ștefania din Piața Traian. A coordonat și unul dintre cele mai importante programele din anul Capitalei Culturale Europene. „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”.
„Sunt recunoscătoare pentru încrederea acordată și onorată să fac parte din această echipă. Voi contribui la crearea unor strategii care să pună în valoare spațiile publice ale Timișoarei, astfel încât acestea să devină resurse vii și atractive pentru comunitate. Viața socială, comunitară, a fi împreună, a face lucruri împreună, a ne bucura de talentul comunității împreună – toate acestea devin realitate când există un spațiu care să le găzduiască”,a declarat Alexandra Trofin.