Mesajul d-lui consul Pavel Ernest Dupta cu ocazia Zilei Independenței Republicii Macedonia de Nord - Tion

Mesajul d-lui consul Pavel Ernest Dupta cu ocazia Zilei Independenței Republicii Macedonia de Nord - Tion
📅 2024-09-16
La data de 8 septembrie 1991, in urma unui referendum, poporul macedonean a votat cu 95,26 %pentru declararea independentei fata de fosta Iugoslavie, care era stat federal, luand nastere Republica Macedonia si devenind o democratie parlamentara suverana.

Având în vedere progresele obținute în ceea ce privește reformele și îndeplinirea condițiilor stabilite în iunie 2018, decizia Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare cu Macedonia de Nord a fost o decizie corectă pentru U.E. și o oportunitate excelentă pentru Balcanii de Vest, Romania sustinand permanent Republica Macedonia de Nord in parcursul sau european.

Toate aceste succese nu ar fi fost posibile fara sacrificii din partea poporului macedonean dornic de un viitor mai sigur si mai prosper.

România și R. Macedonia de Nord întrețin relații diplomatice excelente, stabilite încă din 1992, la un an de la formarea ca stat independent. În noiembrie 1993 s-a deschis un oficiu consular şi comercial la Skopje urmand ca in 11 ianuarie 1995, misiunea sa fie ridicată la rang de ambasadă.

In prezent R. Macedonia de Nord – țară membră NATO participă cu un contingent de militari si zeci de mijloace tehnice in compunerea Batalionului 1 Instructie Olt, din cadrul Brigazii Multinationale Sud-Est, avand o contributie importanta la consolidarea actiunilor NATO de descurajare si aparare pe flancul estic si la intarirea apararii si securitatii României.

Cu ocazia Zilei Independentei doresc sa transmit macedonenilor de pretutindeni multa sănătate, prosperitate si mult succes in construirea unui viitor european.

ADVERTORIAL

(3077)

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

PROGRAM. Maraton, ateliere pentru copii și multe altele, pe final de săptămână, la Noaptea Filosofiei

Noaptea Filosofiei se va desfășura, și în acest an, și la Timișoara, și la București. În capitala Banatului, ziua dedicată evenimentelor din cadrul acestei ediții este cea de vineri, 20 septembrie. Tema acestei ediții este: „O compoziție europeană – spasme și tensiuni, dificultăți și dorințe de v...

VIDEO. Un pui de hipopotam din Thailanda a devenit vedetă pe internet

Cea mai nouă celebritate din Thailanda, puiul de hipopotam „Moo Deng'', reprezintă o adevărată provocare pentru îngrijitorii săi de la parcul zoologic în care este ţinut, aflat la sud de capitala Bangkok, pentru că atrage un flux neaşteptat de mare de vizitatori, transmite Reuters, relatează Ager...

Răgazuri Culturale pentru Mămici cu Pitici. Evenimente dedicate femeilor în perioada post-partum, la Timișoara

Asociația Camelot continuă proiectul „Răgazuri Culturale pentru Mămici cu Pitici” dedicat mamelor și copiilor. Sunt organizate o serie evenimente culturale și educative menite să vină în sprijinul mamelor aflate în perioada post-partum.

VIDEO. MAI intervine în zonele afectate de inundații. Un elicopter Black Hawk transportă stâlpi de electricitate

Inspectoratul General de Aviație al MAI intervine pentru refacerea infrastructurii critice în zonele României afectate de inundații.

Un tânăr a ajuns la spital după ce mașina în care se afla a fost lovită și s-a răsturnat într-o intersecție din Timișoara

Accident produs luni după-masă, într-o intersecție din Timișoara. Un tânăr de 24 de ani a fost rănit. Oamenii legii au deschis un dosar penal.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..