De asemenea, vitamina D susține sistemul imunitar și sănătatea mintală, poate reduce riscul de boli cardiovasculare, de aceea este esențial să știi cum poți să o obții, care este necesarul zilnic și care sunt simptomele deficitului. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre vitamina D.
- De unde obții vitamina D
Expunerea la soare este principalul mod prin care organismul nostru obține vitamina D: razele soarelui reacționează cu o substanță din corp, numită 7- dehidrocolesterol și se transformă în calciferol – o formă activă a vitaminei D.
Absorbția vitaminei D este influențată de mai mulți factori cum ar fi culoarea pielii, ora și durata de expunere, așadar este posibil să nu obții suficientă vitamina D doar din această sursă. Pentru a preveni deficitul de vitamina D adaugă în meniu alimente bogate în vitamina D (ouă, pește gras: somon, sardine, hering, ton, macrou), dar și suplimente alimentare, mai ales dacă nu consumi produse de origine animală.
2. Ce cantitate de vitamina D ai nevoie în fiecare zi
În mod obișnuit avem nevoie de 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D zilnic, recomandare valabilă pentru persoanele cu vârsta între 1 și 70 de ani.
Copiii sub 1 an au nevoie de 400 UI, iar persoanele ce au peste 70 de ani vor avea nevoie de 800 UI.
Cei care se confruntă cu deficitul de vitamina D, au nevoie de o cantitate mai mare: de la 2000 UI pe zi, în funcție de indicațiile medicului.
3. De ce apare deficitul de vitamina D
Expunerea redusă la soare dar și anumite boli pot influența cantitatea de vitamina D pe care o avem în organism.
Pentru a obține cantitatea de vitamina D necesară, este suficient să ne expunem la soare timp de 15-20 de minute zilnic. Acest lucru nu este posibil mereu, de exemplu iarna producem mai puțină vitamina D, deoarece petrecem mai puțin timp afară. În același timp, persoanele cu pielea mai închisă la culoare vor produce mai puțină vitamina D deoarece acest tip de piele are mai multă melanină, iar acest lucru poate interfera cu sintetizarea vitaminei D.
De asemenea, persoanele diagnosticate cu boala Crohn, boala celiacă sau colită ulcerativă, care sunt niște boli ce limitează absorbția de grăsimi, se pot confrunta cu deficit de vitamina D, deoarece este nevoie de grăsimi pentru a putea fi absorbită în organism.
4. Care sunt simptomele deficitului de vitamina D
În majoritatea cazurilor, lipsa de vitamina D nu se manifestă prin simptome decât atunci când deficiența devine cronică. Ca urmare, pot apărea următoarele simptome: dureri de oase, dureri de articulații, slăbiciuni musculare, oboseală, probleme cu oasele sau cu dinții.
5. Cum se administrează suplimentele cu vitamina D
Deficitul de vitamina D este foarte des întâlnit, de aceea sunt recomandate suplimentele alimentare pentru a corecta această lipsă. La fel de important este modul de administrare: întrucât vitamina D este o vitamină liposolubilă, aceasta trebuie administrată după mesele bogate în grăsimi, cu puțină apă.
În concluzie, vitamina D este esențială pentru buna funcționare a organismului, așadar asigură-te că te expui suficient la soare și că ai în meniu ouă și pește săptămânal. De asemenea, efectuează anual un test de sânge pentru a depista un eventual deficit, iar dacă ți-au fost prescrise suplimente cu vitamina D, ai grijă să le administrezi corect.
(25017)