Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă: Excesul de antibiotice ne poate costa viața - Tion

Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă: Excesul de antibiotice ne poate costa viața - Tion
📅 2024-11-18
foto: Pexels
Luni, 18 noiembrie, este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Medicii din Timișoara atrag atenția asupra pericolului creșterii rezistenței la antibiotice.

Medicii Spitalului CFR Timișoara menționează că la nivelul Uniunii Europene peste 33.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor apărute în urma bacteriilor rezistente la antibiotice. Țara noastră este printre țările cu cel mai ridicat consum de antibiotice.

Dacă abuzul de antibiotice continuă, până în 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea cauza mai multe decese decât diferitele tipuri de cancer.

„Abuzul de antibiotice nu face altceva decât să ne aducă mai aproape de o perioadă în care medicamentele pe care le folosim nu vor mai avea efect. Este important să înțelegem că utilizarea acestora trebuie să fie făcută strict sub supravegherea unui medic. Altfel, riscăm apariția acelor bacterii rezistente și nu mai avem mijloace de luptă împotriva lor.

Riscăm să murim din cauza unor boli care puteau până acum să fie tratate cu antibiotice tradiționale. Cu alte cuvinte, automedicația, autoadministrarea necontrolată de antibiotice, duce la pierderea eficacității acestora, crescând mortalitatea din cauza prevalenței”, spune farmacist Adela Filipescu de la Spitalul Clinic CFR Timișoara.

Câteva dintre recomandări ar fi:

  • Luaţi antimicrobiene numai cu prescripţie de la medic și nu utilizați tratamente rămase de la o altă infecție sau de la o altă persoană;
  • Respectați indicaţiile medicului sau farmacistului cu privire la durata tratamentului și ora la care luaţi medicamentul; nu întrerupeți administrarea mai devreme: dispariția simptomelor nu întotdeauna dispariția completă a infecției; înseamnă
  • Practicați igiena mâinilor;
  • Protejați-i pe cei din jur dacă aveți o infecție contagioasă;
  • Acolo unde este posibil, vaccinați-vă pentru a limita riscul de a contacta infecţii virale/bacteriene.

Medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara ne spun despre practicile care duc la creșterea rezistenței bacteriene, și anume administrarea antibioticelor fără prescripție medicală, întreruperea tratamentului înainte de finalizarea acestuia, utilizarea antibioticelor pentru infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa, unde acestea nu sunt eficiente.

„Antibioticele reprezintă o unealtă puternică în lupta împotriva bacteriilor. Ele reușesc, uneori, într-un timp foarte scurt, să le inhibe dezvoltarea și chiar să le distrugă. Un alt mare avantaj al acestora îl reprezintă posibilitatea, în majoritatea cazurilor, de a fi prescrise pe cale orală, deci ușor de administrat chiar și acasă. Există, însă, și o latură negativă, ce poate apărea din cauza consumului excesiv de antibiotice.

Antibioterapia trebuie luată în considerare cât mai rar și doar atunci când este necesară. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului reprezentat de bacteriile rezistente prin respectarea strictă a indicațiilor medicului în ceea ce privește doza, ritmul și durata tratamentului cu antibiotice”, spune S.L. dr. Ioana Malița,medic primar farmacologie clinică la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Ciucă, Lasconi și Geoană îi cer lui Ciolacu să demisioneze după ce a negat că ar fi zburat cu un avion închiriat de Nordis

Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi îi cer social-democratului Marcel Ciolacă să demisioneze, în urma unor documente publicate în exclusivitate de G4Media, care arată că liderul PSD ar fi zburat cu un avion privat închiriat de Nordis - deși a negat acest lucru.

Revoluția, între libertate și dezamăgire. Dezbatere prilejuită de 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989

Dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie” va avea loc luna viitoare la Timișoara.

Patru copii și doi adulți răniți într-un accident la ieșire din Arad

Accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, luni, la ieșire din Arad. Șase persoane, printre care patru copii, au fost rănite și transportate la spital.

VIDEO. Un tânăr de 20 de ani a atacat o femeie în casa ei din Comloșu Mare. I-a furat... 150 de lei

Polițiștii Secției 12 Rurale Sânnicolau Mare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, au reținut un tânăr de numai 20 de ani care în weekend a tâlhărit o femeie din Comloșu Mare.

Timișorenii care vor să voteze, dar le-a expirat buletinul, pot obține în weekend un nou act de identitate

Primăria Timișoara a anunțat, luni, că Direcția de Evidență a Persoanelor va avea program special pentru alegerile prezidențiale.

PROGRAM. „Trenurile Unirii”, introduse de CFR de Ziua Națională, pleacă și din Timișoara spre Alba Iulia

CFR Călători sărbătorește Ziua Națională prin introducerea unor trenuri numite „Trenurile Unirii”, care vor transporta românii către Alba Iulia, orașul simbol al Marii Uniri de la 1918. Din Timișoara, două curse vor facilita accesul la evenimentele dedicate sărbătoririi celor 106 ani de la Unirea...

Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă: Excesul de antibiotice ne poate costa viața

Luni, 18 noiembrie, este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Medicii din Timișoara atrag atenția asupra pericolului creșterii rezistenței la antibiotice.

Omul de afaceri Cristian Florin Crișan, unicul consul onorific al Columbiei în România

La Timișoara, a fost inaugurat vineri, 15 noiembrie, unicul consulat onorific al Columbiei din România, marcând un pas important în consolidarea relațiilor diplomatice și economice dintre cele două țări. În acest moment, consulatul onorific de la Timișoara reprezintă singura legătură diplomatică ...

PROGRAM. Cultură japoneză în inima Timișoarei. UPT vă așteaptă la Nippon Fest

Universitatea Politehnica Timișoara readuce timișorenilor oportunitatea de a descoperi cultura japoneză. Timp de o săptămână vor avea loc diverse activități artistice, educaționale, dar și dialoguri cu două personalități din Japonia.

VIDEO. Se lucrează 7 zile din 7 pe șoseaua ce va face legătura între DN 69 și A1

Mai bine de 250 de persoane și peste 150 de utilaje sunt angrenate pe șantierul drumului de legătură dintre DN 69 și autostrada A1. Șantierul se poate observa de la înălțime într-un video trimis de un cititor Tion.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.