Postarea în care ministra Ligia Deca anunța că Îndreptarul ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație poate fi folosit în școli era de fapt anunțul unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Proiectul, pus în consultare publică de Ministerul Educației, propune alocarea sumei de 270.000 de lei din Fondul valutar al ministerului cu care se vor achiziționa aproximativ 17.000 de exemplare ale Îndreptarului lansat recent de Institutul de Lingvistică al Academiei Române.
Exemplarele ar urma să ajungă la bibliotecile din toate școlile gimnaziale și liceele din țară. Proiectul face parte din noul „Program național de sprijin pentru utilizarea corectă a limbii române”, care are ca obiectiv „însușirea și valorificarea corectă de către elevi și cadre didactice a limbii române”.
„Noul Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație va putea fi folosit în școli! Le oferim copiilor și profesorilor posibilitatea de a integra, în practicile de la clasă, acest instrument ce ghidează scrierea, vorbirea și punctuația, pentru o comunicare corectă în limba română.
Am afirmat, la evenimentul de lansare a Îndreptarului, organizat în luna noiembrie, că îmi doresc să sprijinim concret inițiativele pentru dezvoltarea competențelor de comunicare corectă în limba română”, spune Ligia Deca în postarea de pe Facebook.
Momentan, primul proiect anunțat în cadrul programului este doar achiziția celor 17.000 de exemplare ale Îndreptarului ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație.
În proiectul de Hotărâre de Guvern se mai menționează că „se va achiziționa (cu respectarea prevederilor art. 7, alin. (5) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice) și distribui pentru dotarea bibliotecilor tuturor unităților de învățământ gimnazial și liceal de stat din România lucrarea științifică Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație, ediția 2024”.
Articolul de lege la care se face referire prevede că „autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei”. Costurile propuse de Ministerul Educației vor fi cu 120 de lei de mai mici decât pragul menționat. Conform unui calcul estimativ făcut de Edupedu, un îndreptar ar urma să fie cumpărat de minister cu 15,88 de lei.