Gravidele cu probleme financiare nu ajung la medic în timpul sarcinii. Cele mai tinere au 13 ani - Tion

Gravidele cu probleme financiare nu ajung la medic în timpul sarcinii. Cele mai tinere au 13 ani - Tion
📅 2024-09-12
Foto: Salvați Copiii
Potrivit unei anchete, realizate de Organizația Salvați Copiii România, una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii. 18% dintre gravidele incluse în studiu au între 13 și 17 ani.

Salvați Copiii România, cu sprijinul unei companii private, derulează un amplu program de susținere a gravidelor, nou-născuților și medicilor de familie din mediul rural.

Portivit unui studiu realizat de organizație, peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale. De asemenea, jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele, ecografiile și consultațiile nu au fost gratuite.

Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani. Datele Institutului Național de Statistică pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Principalele date ale anchetei sociologice efectuate în rândul gravidelor dezavantajate arată că:

  • Una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii.
  • 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanței mari până la primul cabinet.
  • 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menționează că analizele, ecografiile, consultațiile nu au fost gratuite.
  • 70% dintre gravide afirmă că nu au utilizat nici o metodă contraceptivă până în prezent.

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.

Din păcate, inechitatea își face simțită prezența în viața copiilor români încă de la naștere, în condițiile în care România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021).

România este pe penultimul loc într-un clasament european care clasifică sistemele naționale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al serviciilor de Sănătate. Cheltuielile alocate pentru asistența medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice și de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Consiliul Județean Timiș caută firmă care să demoleze stadionul „Dan Păltinișanu”

Săptămâna și vestea despre vechea arenă a orașului. După ce săptămâna trecută Alfred Simonis, președintele ales al Consiliului Județean Timiș, a anunțat că stadionul „Dan Păltinișanu” are autorizație de desființare, iată că joi instituția a mai făcut un anunț legat de obiectiv.

Intră în licitație și al doilea lot al autostrăzii Timișoara – Moravița

Ministrul Sorin Grindeanu anunță că documentele pentru lansarea achiziției de construire a lotului 2 al autostrăzii Timișoara – Moravița au fost trimise spre ANAP, astfel că licitația este aproape de lansare. Lotul în cauză este aferent unui tronson de 33,5 kilometri.

FOTO. Cartierul Kuncz rămâne în atenția polițiștilor locali

Polițiștii locali au mers, joi, în cartierul Kuncz. Agenți din cadrul Serviciilor Protecția Mediului și Siguranță Publică, alături de reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Timișoara, managerul de cartier din cadrul Primăriei Timișoara, precum și reprezentanți ai RETIM și ai Centrului So...

Cum ne pregătim de cea mai utilizată investigație imagistică: ecografia

Spitalul Victor Babeș din Timișoara demarează o campanie de informate cu privire la diversele tipuri de investigații folosite în medicină, cu ajutorul posterelor realizate de Societatea Europeană de Radiologie. Una dintre cele mai utilizate forme de investigații în medicină este ecografia.

RETIM și ADID Timiș lansează un nou serviciu pentru colectarea deșeurilor vegetale de pe domeniul privat din Timișoara

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, implementează un nou serviciu opțional pentrucolectarea deșeurilor vegetale din Timișoara, ca parte a eforturilor Primăriei de a păstra străzile orașului curateși de a oferi cetățenilor o soluție eficientă pentru gestionarea deșeurilor ver...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..