Cum arată programa școlară a disciplinei „Istoria comunismului din România” - Tion

Cum arată programa școlară a disciplinei „Istoria comunismului din România” - Tion
📅 2024-12-20
foto: arhivă
Luni, 16 decembrie, Ministerul Educației a aprobat programa școlară pentru disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România”. Programa școlară a fost publicată joi, 19 decembrie, în Monitorul Oficial.

Disciplina „Istoria comunismului din România” va fi studiată în clasele a XII-a și a XIII-a (seral), începând cu anul școlar 2025-2026. Programa școlară publicată oficial conține mai multe sugestii de activități și materiale didactice, care urmăresc dezvoltarea abilităților de gândire critică ale elevilor.

Printre activități se numără investigații realizate de elevi împărțiți pe grupe, în care vor aborda, alături de profesori, mai multe teme din perioada comunismului, cum ar fi învățământul ideologizat, supravegherea populației, decretul antiavort, lipsa alimentelor și copiii instituționalizați forțat. Pentru a se documenta, elevii vor consulta biblioteci online, articole de presă, filme și alte resurse.

Metodele interactive de învățare menționate în programă sunt: „dezbaterea, jocul de rol, învățarea prin descoperire, brainstormingul, portofoliul, proiectul, jurnalul cu dublă intrare, turul galeriei, investigația, diagrama Venn, pălăriile gânditoare, metoda Chatt, biblioteca vie, dar și aplicații de e-learning”.

Programa disciplinei sugerează și diverse activități extrașcolare, cum ar fi vizite la muzee și memoriale ale victimelor comunismului.

„Strategiile didactice pot include vizionarea unor filme documentare și artistice, sincron sau asincron, analizarea unor reportaje și articole apărute în presa scrisă, materiale de propagandă specifice epocii sau creații literar-artistice.

Studiul disciplinei Istoria comunismului din România poate include și activități extracurriculare (vizite la muzee, case memoriale, expoziții tematice, dezbateri, ateliere deschise etc.), invitații adresate unor persoane care au activat în perioada comunistă în diverse domenii (cultură, economie, învățământ, nomenclatură etc.) sau inițierea unor proiecte atractive (realizarea unui film, reportaj, unei piese de teatru etc.) care să contribuie la înțelegerea și aprofundarea perioadei regimului totalitar comunist din România”, conform programei.

Ministerul a transmis că disciplina „Istoria comunismului din România” va fi structurată pe 13 domenii. Elevii din clasa a XII-a vor învăța despre regimurile comuniste, noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive, forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte cu privire la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății și culturii, dar și despre Revoluția din decembrie 1989 și memoria regimului comunist.

În urma studierii acestei discipline, elevii ar trebui să cunoască limbajul de specialitate și să îl utilizeze corect în analizarea faptelor istorice, să aibă abilitatea de a examina critic toate sursele de informare despre acea perioadă și să își formeze o atitudine proactivă față de schimbările din societate, fără a da la o parte experiențele trecutului.

Disciplina va fi predată în școli începând cu anul școlar 2025-2026.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Împarte bucuria magică a Crăciunului - Cadouri practice și inspirate pentru toți cei dragi

În fiecare an, Crăciunul aduce magie, amintiri dragi și momente frumoase petrecute cu prietenii și familia – și, bineînțeles, o mulțime de cadouri. Dar să recunoaștem: găsirea cadoului perfect poate fi uneori copleșitoare. Cu toții resimțim presiunea timpului, aglomerația din magazine și deseori ...

Bărbat rănit într-un accident rutier la Timișoara

Un pasager a fost rănit, vineri după-masă la Timișoara. Mașina în care se afla a fost implicată într-un accident în zona Torontalului.

Vârstnică rănită într-un accident, la Timișoara

O femeie în vârstă de 72 de ani a ajuns, vineri, la spital, după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier pe bulevardul Eroilor de la Tisa.

Revelion cu muzică românească și artificii în Piața Victoriei. Surpriză și pentru comunitatea sârbă

La trecerea dintre ani, pe scena din Piața Victoriei vor urca artiști cunoscuți, care le vor cânta timișorenilor. De asemenea, comunitatea sârbă va avea parte de două concerte înainte de Crăciunul pe rit vechi.

Fritz a convocat din nou, luni, Consiliul Local Timișoara ca să voteze taxele și impozitele pentru 2025

După o ședință în care a fost retras de pe ordinea de zi și alta în care a căzut la vot, proiectul care vizează impozitele și taxele locale pentru 2025 va ajunge din nou pe masa consilierilor locali în 23 decembrie.

Puteți aduce o bucurie de Crăciun animăluțelor de la adăpost și să fiți Moș Crăciun pentru ele

Asociația Happy Tails Timișoara, alături de Asociația Poli, organizează ediția din acest an a evenimentului „Fii TU Santa Paws!”. Puteți dona mâncare și bani pentru animăluțele care se află la adăpost.

Un bărbat a murit pe o șosea din Timiș

O tragedie a avut loc, vineri, pe un drum din Timiș.

UVT construiește un cămin la Ghiroda, modernizează cămine și săli de sport, cu bani de la PNRR

Ligia Deca, ministra Educației, a semnat alături de Laurențiu Georgescu, directorul general administrativ al Universității de Vest din Timișoara, două contracte de modernizare a infrastructurii universității, cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Tată și fiu traficanți de droguri, din Timiș, arestați

Doi timișeni, tată și fiu, au fost depistați în flagrant delict cu aproximativ nouă kilograme de canabis. Fiul în vârstă de 43 de ani a primit arest preventiv pentru 30 de zile, iar tatăl său, în vârstă de 70 de ani, este în arest la domiciliu.

LISTĂ. Locatarii mai multor clădiri istorice din Timișoara vor plăti impozite mult mai mari întrucât nu le-au renovat

Proprietarii locuințelor din zeci de imobile aflate în zonele de protecție istorică vor trebui să scoată din buzunare mulți bani pentru că au lăsat clădirile în paragină. Unii dintre ei vor plăti impozite majorate chiar și de cinci ori.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.