Disciplina „Istoria comunismului din România” va fi studiată în clasele a XII-a și a XIII-a (seral), începând cu anul școlar 2025-2026. Programa școlară publicată oficial conține mai multe sugestii de activități și materiale didactice, care urmăresc dezvoltarea abilităților de gândire critică ale elevilor.
Printre activități se numără investigații realizate de elevi împărțiți pe grupe, în care vor aborda, alături de profesori, mai multe teme din perioada comunismului, cum ar fi învățământul ideologizat, supravegherea populației, decretul antiavort, lipsa alimentelor și copiii instituționalizați forțat. Pentru a se documenta, elevii vor consulta biblioteci online, articole de presă, filme și alte resurse.
Metodele interactive de învățare menționate în programă sunt: „dezbaterea, jocul de rol, învățarea prin descoperire, brainstormingul, portofoliul, proiectul, jurnalul cu dublă intrare, turul galeriei, investigația, diagrama Venn, pălăriile gânditoare, metoda Chatt, biblioteca vie, dar și aplicații de e-learning”.
Programa disciplinei sugerează și diverse activități extrașcolare, cum ar fi vizite la muzee și memoriale ale victimelor comunismului.
„Strategiile didactice pot include vizionarea unor filme documentare și artistice, sincron sau asincron, analizarea unor reportaje și articole apărute în presa scrisă, materiale de propagandă specifice epocii sau creații literar-artistice.
Studiul disciplinei Istoria comunismului din România poate include și activități extracurriculare (vizite la muzee, case memoriale, expoziții tematice, dezbateri, ateliere deschise etc.), invitații adresate unor persoane care au activat în perioada comunistă în diverse domenii (cultură, economie, învățământ, nomenclatură etc.) sau inițierea unor proiecte atractive (realizarea unui film, reportaj, unei piese de teatru etc.) care să contribuie la înțelegerea și aprofundarea perioadei regimului totalitar comunist din România”, conform programei.
Ministerul a transmis că disciplina „Istoria comunismului din România” va fi structurată pe 13 domenii. Elevii din clasa a XII-a vor învăța despre regimurile comuniste, noțiuni referitoare la sistemul politic din România (instituții de stat și de partid, politici represive, forme de opoziție și contestare), relații internaționale, aspecte cu privire la economie, structuri sociale și politici din domeniul educației, sănătății și culturii, dar și despre Revoluția din decembrie 1989 și memoria regimului comunist.
În urma studierii acestei discipline, elevii ar trebui să cunoască limbajul de specialitate și să îl utilizeze corect în analizarea faptelor istorice, să aibă abilitatea de a examina critic toate sursele de informare despre acea perioadă și să își formeze o atitudine proactivă față de schimbările din societate, fără a da la o parte experiențele trecutului.
Disciplina va fi predată în școli începând cu anul școlar 2025-2026.