Tratatul pandemic a fost adoptat de statele membre ale OMS - Tion

Tratatul pandemic a fost adoptat de statele membre ale OMS - Tion
📅 2025-05-20
foto: Pexels
Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat marți un acord cu privire la modul de pregătire pentru viitoarele pandemii după cea de COVID-19 produsă între anii 2020 și 2022, transmite Agerpres.

După trei ani de negocieri, acest tratat obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat de Adunarea Mondială a Sănătății la Geneva în aplauzele reprezentanților țărilor membre OMS.

Adunarea Mondială a Sănătății este organismul decizional suprem al OMS.

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, știință și acțiune multilaterală. Va asigura că noi, în mod colectiv, putem proteja mai bine lumea de viitoarele amenințări pandemice. Astăzi este o zi mare (…) este o zi istorică”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acest tratat a fost adoptat în prealabil, luni, în comisie de către Adunarea Mondială a Sănătății, printr-un vot desfășurat prin ridicarea mâinii la solicitarea Slovaciei, cu 124 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri. Printre țările care s-au abținut luni se numără Iran, Israel, Rusia, Italia, Slovacia și Polonia.

Textul, adoptat la reuniunea anuală a țărilor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, stabilește o coordonare globală mai timpurie și mai eficientă pentru a preveni, detecta și răspunde mai rapid riscului unei pandemii, după eșecul colectiv în fața Covid-19, care a provocat milioane de decese și a devastat economia globală.

Pentru OMS, tratatul reprezintă un succes după negocieri adesea dificile, într-un context de reduceri drastice ale bugetului organizației, în ciuda faptului că aceasta se confruntă cu crize din ce în ce mai mari.

Deși retragerea SUA din OMS, decisă de Donald Trump după revenirea sa la Casa Albă, nu este așteptată să intre în vigoare decât în ianuarie anul viitor, reprezentanții americani nu au mai participat la negocieri în ultimele luni. De altfel, SUA nu au trimis niciun delegat la adunarea OMS de marți.

„Pandemia de Covid-19 a fost un electroșoc. Ne-a reamintit brutal că virusurile nu cunosc granițe, că nicio țară, oricât de puternică ar fi, nu poate face față singură unei crize sanitare globale”, a remarcat Anne-Claire Amprou, ambasadoarea Franței pentru sănătate globală, care a coprezidat negocierile.

Acordul își propune să asigure accesul echitabil la vaccinuri, medicamente și alte resurse medicale în caz de pandemie. Negocierile s-au blocat de mult timp în privința unor aspecte cheie, cum ar fi supravegherea pandemiei și schimbul de date privind agenții patogeni emergenți și beneficiile care vin odată cu aceștia, și anume vaccinurile, testele și tratamentele.

În centrul acordului, un nou mecanism de acces la agenți patogeni și partajare a beneficiilor (PABS) ar trebui să permită un schimb foarte rapid și sistematic de informații privind apariția agenților patogeni cu potențial pandemic, susține Anne-Claire Amprou.

Astfel, fiecare companie farmaceutică care acceptă să participe la mecanism va trebui, în caz de pandemie, să pună la dispoziția OMS acces rapid la un procent țintă de 20% din producția sa în timp real de vaccinuri, tratamente și diagnostice sigure, din care minim 10% va fi donat, iar procentul rămas comercializat la un preț accesibil.

Detaliile practice ale mecanismului – considerat bijuteria acordului – trebuie încă negociate în următorii unu sau doi ani, înainte ca acordul să poată fi ratificat. 60 de ratificări vor fi necesare pentru ca tratatul să intre în vigoare.

„Având în vedere că 60% din bolile emergente sunt cauzate de zoonoze, adică agenți patogeni care se transmit de la animale la oameni, acest lucru este evident important”, a subliniat reprezentanta Franței.

De asemenea, tratatul pandemic încurajează investițiile în sistemele de sănătate, astfel încât țările să dispună de suficiente resurse umane și de autorități naționale de reglementare puternice.

În acești trei ani de negocieri, acordul a fost puternic contestat de cei care avertizează că acesta va limita suveranitatea statelor. În 2023, miliardarul Elon Musk, unul dintre apropiații lui Donald Trump, a cerut țărilor să nu-și cedeze autoritatea în fața tratatului internațional propus pentru combaterea pandemiilor.

OMS l-a acuzat apoi că a răspândit știri false.

„Acordul ne va ajuta să protejăm mai bine oamenii, indiferent dacă trăiesc în țări bogate sau sărace”, a răspuns directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri tion

Ce facem astăzi, 21 mai 2025, în Timișoara?

Miercuri, 21 mai, tinerii pot participa la activități organizate cu ocazia Zilelor Studenților, în Complexul Studențesc. Se mai poate merge la film, la un recital, la o lansare de carte sau la o seară de poezie.

Între splendoare și decădere. Retrospectivă dedicată filmelor italianului Luchino Visconti la Timișoara

O serie de proiecții dedicate regizorului italian Luchino Visconti va avea loc la Timișoara, în cadrul „Ceau, Cineclub!”, programul de retrospective lunare propus de „Ceau, Cinema!” în afara ediției de festival.

George Simion: „Vom contesta la CCR alegerea lui Nicușor Dan"

George Simion, liderul AUR, a declarat marți că va sesiza Curtea Constituțională pentru a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai, potrivit Agerpres.

„Aventurile lui Plüm Plüm”, un musical cu păpuși pentru micii visători, în premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara

Luna mai se încheie în pași de dans, hohote de râs și culoare, odată cu „Aventurile lui Plüm Plüm”, ultima premieră dedicată copiilor în această stagiune de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Regizat de Varga Ibolya, acest musical cu păpuși e gândit special pentru copii, da...

Parlamentul European cere prelungirea implementării PNRR

Parlamentul European face un pas important pentru salvarea fondurilor europene, votând prelungirea cu 18 luni a termenului de implementare a proiectelor prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, creat pentru a face față efectelor pandemiei de Covid-19. România ar putea beneficia astfel de mai m...

Sorin Grindeanu, noul președinte interimar al PSD: „Majoritatea colegilor vor să fim în opoziție"

Marcel Ciolacu și-a anunțat marți demisia din funcția de președinte al Partidului Social Democrat, în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național. Conducerea interimară a partidului va fi preluată de Sorin Grindeanu.

CCR discută miercuri o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României urmează să discute, miercuri, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai Curții Constituționale a României (CCR).

Ambasada SUA transmite primul mesaj către președintele ales al României, Nicușor Dan

La o zi și un pic după anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale din România, Ambasada Statelor Unite la București a transmis un mesaj oficial de felicitare pentru președintele ales, Nicușor Dan.

Timișul, prezent la IMEX Frankfurt, cel mai important târg de turism de afaceri din lume

Până în 23 mai, timp de patru zile, orașul german Frankfurt este centrul global al turismului de afaceri și evenimente, odată cu deschiderea oficială a IMEX Frankfurt. Este vorba despre cel mai prestigios târg internațional dedicat industriei MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) ...

Muzică împotriva drogurilor. Timișoara deschide turneul „Ecouri Sonore, Aripi Libere”

Un concert de muzică clasică poate fi mai mult decât o experiență artistică, poate deveni un spațiu de reflecție, empatie și dialog. Asta își propune „Ecouri Sonore, Aripi Libere”, un proiect național care aduce împreună muzicieni, tineri, specialiști în sănătate mintală și povești reale de viață...

Good News

Only good and positive news.