La Sala Capitol, vineri, 17 ianuarie, spectatorii vor avea ocazia să se delecteze cu muzică clasică cu influențe de jazz. Artiștii Orchestrei Filarmonicii Banatul Timișoara vor interpreta inclusiv muzică tradițională macedoneană, alături de unul dintre artiștii instituției aflați în rezidență: pianistul Simon Trpčeski, și ansamblul pe care îl conduce, Makedonissimo.
Astfel, în deschiderea concertului condus de maestrul Radu Popa spectatorii vor audia selecțiuni din Suita pentru orchestră de varietăți de D. Șostakovici. Apoi, orchestra va prezenta publicului una dintre cele mai îndrăgite lucrări ale tuturor timpurilor – Rhapsody in Blue de G. Gershwin. Lucrarea îl va avea ca solist pe Simon Trpčeski, în a doua parte a concertului. Artistul va expune vastul univers sonor al muzicii tradiționale macedonene, împreună cu Hidan Mamudov (clarinet, saxofon și caval), Vladimir Krstev (vioară), Alexander Somov (violoncel) și Vlatko Nushev (percuție).
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie, în Librăriile Cărturești și AICI.
„Simon Trpčeski a fost lăudat atât pentru virtuozitatea sa puternică și abordarea profund expresivă, cât și pentru prezența sa carismatică pe scenă. Lansat pe scena internațională în urmă cu 20 de ani ca artist BBC New Generation, într-o carieră incredibil de rapidă, fără a fi împiedicat de granițe culturale sau muzicale, a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe patru continente, inclusiv London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie-Orchester Berlin și Dresden Philharmonic, Berlin Radio Symphony Orchestra, NDR Elbphilharmonie, Tonhalle-Orchester Zürich, Russian National Orchestra, Teatro Colón, în timp ce în America de Nord, este un solist frecvent cu Orchestrele Cleveland și Philadelphia, Los Angeles și New York Philharmonics, și Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore Symphonies. A cântat, de asemenea, cu New Japan Philharmonic, NHK Symphony Orchestra, Filarmonicile din Seul și Hong Kong, precum și cu Orchestrele din Sydney, Melbourne și Noua Zeelandă”, au transmis reprezentanții Filarmonicii Banatul.
Solist foarte solicitat, pe lista lungă a dirijorilor remarcabili cu care a lucrat se numără Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Charles Dutoit, Jakub Hrůša, Vladimir Jurowski, Susanna Mälkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeșelea și David Zinman. Relația sa de lungă durată cu Royal Liverpool Philharmonic, consolidată în continuare în timpul mandatului lui Vasily Petrenko a produs o discografie vastă.
Născut în Macedonia în 1979, Simon Trpčeski este absolvent al Facultății de Muzică de la Universitatea Ss. Cyril and Methodius University din Skopje, unde a studiat cu profesorul Boris Romanov. În 2003, a fost distins cu Premiul Tânărului Artist al Societății Filarmonice Regale, iar în 2009 a primit Ordinul Prezidențial de Merit pentru Macedonia, o decorație acordată demnitarilor străini și naționali responsabili pentru afirmarea Macedoniei în străinătate. În 2011, a devenit primul laureat al titlului de Artist Național al Macedoniei.
Makedonissimo, proiectul gândit de remarcabilul pianist Simon Trpčeski a avut premiera mondială pe 18 mai 2017, la Festivalul de la Ludwigsburg, Germania. Acest proiect include împletiri de dansuri macedonene cu mai multe cântece care aduc farmec întregii dimensiuni instrumentale a acestui proiect. Lucrările pe care ansamblul le interpretează au fost atent selectate de Simon Trpčeski și profesioniști de la Institutul de Folclor „Marko Cepenkov” și Ansamblul de dansuri și cântece populare „Tanec” din Macedonia.
Repertoriul este o evocare a muzicii copilăriei pianistului, lucrări ce redau bucuria ce caracteriza întrunirile de familie.
Totodată, acest proiect a reprezentat și o altă oportunitate extraordinară de a colabora cu compozitorul macedonean Pande Shahov, care a transcris 80 de minute de muzică folclorică.
Ansamblul Makedonissimo a participat cu succes la evenimente din Franța, Germania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Țările de Jos, Regatul Unit și Coreea de Sud, unde a fost transmis în direct pe YouTube.
Înregistrările cvintetului au fost realizate de Linn Records.
Proiectul se bucură, de asemenea, de sprijinul VRAM, CM Artists și MKI Artists.
Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Municipiului Timișoara.