Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, dirijată de maestrul Stefan Geiger, propune publicului un program deosebit, ce include creațiile a doi compozitori români: Constantin Silvestri și George Enescu. De asemenea, publicul va audia și o lucrare semnată de Béla Bartók, compozitor maghiar născut la Sânnicolau Mare, care a valorificat în lucrările sale frumusețea folclorului românesc.
Spectatorii vor audia, în deschiderea concertului, Suita „Jocuri populare din Transilvania” de C. Silvestri. Apoi, în interpretarea orchestrei și a pianistului Dinu Mihăilescu, vor asculta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, în mi major, Sz 119 de Béla Bartók. Compusă în 1945, în ultimele luni ale vieții sale, compozitorul i-a dedicat lucrarea celei de-a doua soții ale sale, Ditta Pásztory-Bartók, cu ocazia zilei de naștere a acesteia.
În 2025 se împlinesc 70 de ani de la moartea lui George Enescu, astfel că publicul este invitat să audieze, în finalul concertului de vineri, Simfonia nr. 1, în mi bemol major, op. 13. Lucrarea, ce reflectă formarea lui Enescu atât în tradiția brahmsiană, cât și în cea franceză, a fost compusă în 1905 și a avut premiera un an mai târziu, la Paris.
Stefan Geiger și-a început călătoria profesională ca muzician în orchestră, inițial ca trombonist principal la Opera de Stat din Bavaria din München, iar la scurt timp după aceea a ocupat aceeași funcție în cadrul Orchestrei NDR Elbphilharmonie din Hamburg.
În 1996, după ce și-a terminat studiile de dirijat și a asistat dirijori renumiți precum Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi, a preluat conducerea artistică a Orchestrei de Tineret de Stat din Bremen. În anii 2002-2007 i s-a încredințat conducerea Orchestrei Universității de Arte din Bremen, în calitate de profesor invitat. A colaborat cu numeroase orchestre, printre care Orchestra Festivalului Schleswig-Holstein, Ensemble Resonanz, Orchestra Filarmonicii din Würzburg, Orchestra Simfonică din Nürnberg, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Filarmonicii din Württemberg Reutlingen, Orchestra Simfonica Wuppertal Nord, Orchestra Filarmonicii din Württemberg Reutlingen, Philharmonie Rostock, Dortmunder Philharmoniker, Royal Scottish National Orchestra, Royal Northern Sinfonia, Orchrestra Radio România, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Orchestra Sinfônica de Porto Alegre, Orchestra Sinfônica Municipal de Campinas, Orchestra Sinfônica da Bahia, Orchestra Sinfônica de Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires.
De mulți ani, Stefan Geiger este dirijor invitat al Orchestrei NDR Elbphilharmonie Hamburg.
Este cofondatorul și președintele juriului „German Games Music Award”, un concurs în colaborare cu Radio Bremen, care oferă o platformă pentru tinerii compozitori care creează muzică sofisticată pentru jocuri video. Inițiativa a atras nu numai o atenție semnificativă online, evenimentul inaugural din 2012 devenind una dintre cele mai urmărite postări de acest gen la „Arte-Liveweb”, dar continuă să se desfășoare cu succes și acum.
În 2016, Stefan Geiger a devenit director artistic la Teatro Guaíra din Curitiba, Brazilia. În calitate de dirijor șef al Orchestrei Sinfônica do Paraná, a realizat cu succes producții de operă și balet, pe lângă concertele simfonice. De asemenea, a condus orchestra la cel mai renumit festival din America de Sud, „Festival de Inverno de Campos do Jordao”, în 2019.
În stagiunile 2022/23 și 2023/24, Stefan Geiger a fost dirijor principal invitat al Filarmonicii „Banatul” Timișoara. A condus de mai multe ori concerte ale Radiophilharmonie NDR, colaborând, de asemenea, cu Orchestra Brasileira din Rio de Janeiro și cu Orchestra Simfonică din Oulu, Finlanda.
Stefan Geiger dirijează Elbphilharmonie din Hamburg, Royal Northern Sinfonia din Newcastle, Orchestra Simfonică din Antwerp și Orchestra Simfonică Lahti. De asemenea, participă la festivaluri de renume precum „Kissinger Sommer” și „Festspiele Mecklenburg-Vorpommern”.
Dinu Mihăilescu s-a născut în 1988 la Timişoara și provine dintr-o familie de muzicieni. Dinu este absolvent al Colegiului Național de Arte din Timișoara. Începând cu 2009 și-a continuat studiile superioare la HEM din Geneva (Elveţia), la clasa prof. Dominique Weber și Cédric Pescia, perfecționându-se, de asemenea, cu muzicieni de renume precum Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher etc.
În anul 2021, Dinu obține titlul de Doctor în Muzică la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara în urma specializării asupra limbajului muzical și a creației pianistice a compozitorului Béla Bartók.
A colaborat în calitate de solist cu orchestrele importante din ţară (Timişoara, Arad, Cluj, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, București), în compania dirijorilor Remus Georgescu, Gheorghe Costin, Florin Totan etc. Debutul său pe scena muzicală bucureşteană are loc în anul 2005, printr-un recital susţinut la Sala Studio a Ateneului Român.
Pe plan internațional, Dinu concertează pe scene recunoscute din Elveția (Victoria Hall și Studioul Ernest Ansermet din Geneva etc.), Statele Unite ale Americii (Steinway Gallery Hall din Detroit, Cook Hall a Universității de Stat din Michigan), susținând, de asemenea, recitaluri solo și colaborând cu muzicieni de renume în festivalurile internaționale Sonoro Interferențe (România), Festival de Verbier UNLTD și Puplinge Classique (Elveția), Millennium Piano Festival (Spania).
Din 2017, Dinu predă pianul la Conservatorul Popular de Muzică, Dans și Teatru din Geneva și la Școala de Muzică din Lausanne (Elveția). Proiectele sale recente au inclus înregistrarea unui CD solo intitulat ROmerican Avant-Garde (2024) și a unui CD la două piane (OXY MORE. 2021), alături de pianistul elvețian Philippe Boaron. Proiectele sale viitoare includ participări în festivaluri internaționale (Festival Stravinsky și Verbier UNLTD etc.) și colaborări artistice inedite (cântăreața de jazz Youn Sun Nah, pianistul Denis Kozhukhin etc.).
Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro. Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Timișoara.