Astfel, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” organizează în data de 15 ianuarie expoziția de presă care include numărul Revistei „Familia”, în care a debutat poetul național Mihai Eminescu. Aceasta va putea fi vizitată la Secția Documentar Periodice a B.J.T. – Bastion Maria Theresia, corp A, începând cu ora 1.
De asemenea, la Secția de Arte „Deliu Petroiu”, va avea loc, începând cu ora 10:30, un maraton de poezie „De la mic la mare”. Elevii de la ciclurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal împreună cu reprezentanții Cenaclului Asociației Seniorilor din Timișoara vor recita poezii din opera lui Mihai Eminescu.
Muzeul Național de Artă Timișoara oferă publicului iubitor de artă acces gratuit la expozițiile care valorifică patrimoniul istoric și multicultural.
Puteți vedea următoarele expoziții:
- Expoziția „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981)”;
- Expoziția „Krausz – Expresii ale modernismului”;
- Expoziția „De Anima” semnată de Gheorghe Fikl, în Sala Barocă;
- Expoziția „Bufetul Simțurilor@Galeria ARCADA”, în Galeria Arcada;
- „Mundus”, de artistul Doru Tulcan;
- „MNArT Open View”, prezintă publicului lucrarea „Hyphen – Cratimă”, semnată de artistul Paul Neagu.
- Expoziția temporară „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească” – Dialoguri multiculturale, secolele XVII-XX;
- Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
- Expoziția permanentă „Laborator restaurare-conservare”;
- Expoziția permanentă „O privire de aproape”, din colecția Corneliu Baba.
Accesul gratuit oferit de Muzeul Național de Artă nu include expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”. Aceasta poate fi vizitată conform tarifelor disponibile AICI.
Muzeul Național al Banatului propune următoarele expoziții:
- „170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853 – 2023), etaj 1, hol;
- „Spațiile Oravitzan”, Bastionul Maria Theresia, hol etajul 1;
- „Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță”, Bastion, mansarda B2;
- Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s”, Bastion Maria Theresia;
- Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului”, Bastion Maria Theresia, parter.
De asemenea, în cadrul expoziției „Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță”, vor avea loc două tururi ghidate de la orele 11 respectiv 15.
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Timiș, organizează șezătoarea literară „Eminescu și Banatul”, începând cu ora 11.
Totodată, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș va avea loc evenimentul „Cultura sufletului”, găzduit de Școala de Arte Timișoara, de la ora 11, în Galeria Pod. Cu acest prilej, profesorii și cursanții vor interpreta poezii din repertoriul poetului Mihai Eminescu, precum și melodii din patrimoniul culturii române, urmate de dialoguri interactive.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” pune în scenă un spectacol-lectură, dedicat lui Mihai Eminescu „Iubirea Eminescu & Veronica”, iar în 16 ianuarie spectacolul tradițional „Făt-Frumos din lacrimă”. Biletele pot fi achiziționate atât de la casieria teatrului, cât și online, AICI.
De asemenea, elevi, profesori, absolvenți ai Colegiului Național Bănățean, alături de invitații lor și reprezentanți ai comunității locale, vor sărbători Ziua Culturii Naționale miercuri, 15 ianuarie, printr-o suită de manifestări.
Prima parte este dedicată celebrării culturii clasice. Sărbătoarea începe cu inaugurarea expoziției „Pe urmele clasicilor”, prilejuite de deschiderea noii biblioteci a școlii într-un spațiu care îmbină clasicul cu modernul. Participanții vor putea viziona un videoclip realizat de elevi după „Eneida”, iar corul școlii va interpreta cântece în limba latină.
În continuarea programului, elevii Colegiului Național Bănățean vor recita poezii de Mihai Eminescu în limbile română, franceză și germană, vor admira expoziția de desene inspirate de universul poetic eminescian și vor asculta poezii recitate la stația radio a școlii, după care vor participa la un concurs cu premii legat de poezia lui Eminescu.
La final, elevii din trupa de teatru a școlii vor recita o poezie dedicată de Eminescu lui William Shakespeare și vor prezenta „Mitul lui Pyramus și Thisbe”, într-un fragment comic din „Visul unei nopți de vară”. Spectacolul se va desfășura în noul studio de teatru al școlii, inaugurat cu această ocazie.
Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat, marți, că în perioada 15 ianuarie-15 februarie 2025, timișorenii care circulă cu tramvaiul pe liniile 1, 2, 4, 6, 7, 8 și 9 pot face o călătorie cu… poezie.
Tramvaiul 3449 a fost însuflețit cu fragmente din poezii eminesciene, scrise de mână, de copii de la câteva școli din oraș: Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”, Colegiul Național Bănățean, Școala Gimnazială Nr. 30, Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu”, Liceul Teoretic „Wendy Kids” și Școala Gimnazială Nr. 24.
„Transformând transportul public într-un spațiu cultural și conectând timișorenii cu valorile literaturii române în mod accesibil, pornim în cursă miercuri, 15 ianuarie, la ora 14:00, de pe linia „de rezervă” din Piața Libertății, unde, între orele 13:00 și 14:00, vor avea loc recitaluri de poezie susținute de actori locali”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.