Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, duminică, 3 noiembrie 2024, în parohia Cetea, protopopiatul Alba Iulia, a avut loc un eveniment aniversar dedicat împlinirii a 100 de ani de la sfințirea clopotelor bisericii parohiale.
Programul liturgic al zilei a debutat cu slujba Utreniei și a continuat cu oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Din soborul sfințiților slujitori au făcut parte părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu – ambii cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia –, și subsemnatul, preotul Marius Cioara.
Alături de numeroșii credincioși a fost prezent și domnul Ioan Neag, primarul comunei Galda de Jos, împreună cu oficialitățile locale. În cuvântul de învățătură, părintele Oliviu Botoi a subliniat semnificațiile pericopei evanghelice din Duminica a XXII-a după Rusalii. La finalul Sfintei Liturghii, domnul dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a prezentat contextul general al evenimentului din 1924, evidențiind prezența Episcopului Nicolae Ivan în parohia Cetea, pe atunci parte componentă a Eparhiei Vadului, Feleacului, Geoagiului și Clujului, precum și a protopopului Iosif Pop de Aiud și a Corului eparhiei, condus de Vasile Petrașcu. De asemenea, la evenimentul din urmă cu un secol au participat și numeroase autorități, în frunte cu prefectul Camil Velican.
Alocuțiunii istorice i-a urmat oficierea slujbei Parastasului în memoria Episcopului Nicolae Ivan, a preotului paroh de atunci, Ioan Frâncu, precum și a donatorilor ceteni plecați în Statele Unite ale Americii, care au colectat fondurile necesare turnării celor trei clopote la atelierul lui Anton Novotny, celebru pentru turnătoria sa, unde s-au relizat și clopotele de la Catedrala mitropolitană din Timișoara. Răspunsurile liturgice din această zi aniversară, dedicată împlinirii unui secol de la sfințirea clopotelor bisericii parohiale, au fost oferite de un grup de elevi seminariști și studenți teologi albaiulieni, coordonați de Vasilică Balogh. Prin acest eveniment omagial, a fost subliniată importanța păstrării valorilor spirituale și culturale care definesc identitatea religioasă a comunității din Cetea, lăsând în sufletele tuturor celor prezenți o imensă recunoștință.
Pr. paroh Marius Cioara