Prăznuirea Tuturor Sfinților la Mănăstirea Părhăuți | Suceava News Online

Prăznuirea Tuturor Sfinților la Mănăstirea Părhăuți | Suceava News Online
📅 2024-07-02

Una dintre cele mai reprezentative ctitorii boierești din prima jumătate a secolului al XVI-lea, Mănăstirea Părhăuți, a îmbrăcat duminică, 30 iunie 2024, strai luminos de sărbătoare, prăznuindu-și ocrotitorii, pomeniți în Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților. Cu acest prilej, credincioșii comunității și pelerinii veniți de aproape sau de departe au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la ceas de sărbătoare de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La hramul Mănăstirii Părhăuți, cei prezenți au avut ocazia de a primi și binecuvântarea unor sfinți dragi, prin închinarea cu evlavie la fragmente din cinstitele lor moaște, Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie și Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal. Din soborul slujitor au făcut parte și arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, și pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului de Relații cu Minoritățile.

Între pelerinii care au împodobit cu prezența ansamblul monastic de la Pătrăuți s-au numărat și credincioși din Dobrogea, de pe meleagurile natale ale părintelui stareț, protos. Emilian Nicolae. Aceștia au fost însoți de pr. Andrei Salomia, de la Parohia „Buna Vestire” Năvodari II, din Arhiepiscopia Tomisului.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei „Armonia” din Constanța. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai autorităților locale, între care îi amintim pe domnul Mugurel Bocancea, primarul Comunei Todirești, dar și fii ai satului, domnul dr. Alexandru Prelipcean, director al Departamentului Periodice și Reviste Bisericești al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După citirea textului Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi, Preasfințitul Părinte Veniamin le-a vorbit celor prezenți despre cei care și-au dăruit viața lui Dumnezeu, alături de ierarhi, mucenici și cuvioși, acesta evocându-i și pe mărturisitorii din închisorile comuniste, cei care s-au jertfit pentru idealurile ortodoxe, care au apărat libertatea și credința neamului nostru cu prețul vieții, întru nădejdea mântuirii. Preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini, al căror număr real încă nu este cunoscut, au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Hristos și demnitatea poporului român.

Pr. Andrei Salomia și-a exprimat bucuria de a se afla în Bucovina, loc înzestrat de Preamilostivul Dumnezeu cu multe binecuvântări, și a adus în atenție momente importante din parcursul duhovnicesc al părintelui stareț pe care îl cunoaște de aproximativ 20 de ani.

La final, starețul Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți a mulțumit Părintelui Ceresc pentru această zi deosebită, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru că a binecuvântat manifestările prilejuite de hramul așezământului monahal, ierarhului prezent, soborului slujitor, precum și tuturor celor credincioșilor care s-au alăturat cu evlavie în rugăciune.

Mănăstirea Părhăuți

Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți, considerată una dintre cele mai reprezentative ctitorii boierești din prima jumătate a secolului al XVI-lea, a fost ctitorită de Gavriil Trotușan, mare vistiernic și logofăt al Țării Moldovei sub cinci domni, ca loc de închinare și mai ales ca necropolă pentru familia sa.

Potrivit pisaniei, locașul a fost ridicat în vremea domniei lui Ștefăniță Vodă și a fost sfințit la 15 iunie 1522: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu pan Gavriil Trotușan logofăt a zidit această biserică în numele Tuturor Sfinților care au strălucit în toată lumea, pentru mântuirea sa și a soției sale Ana, în zilele evlaviosului și de Hristos iubitorului Io Ștefan Voievod, Domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, la anul 7030 luna iunie 15”.

Din punct de vedere arhitectural, planul, zidurile de piatră, dar și lipsa absidelor laterale și a turlelor definesc caracterul deosebit al bisericii. Pictura, realizată în jurul anului 1530, este asemănătoare celei care împodobește Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Din nefericire, fresca a fost puternic degradată din cauza faptului că pentru o perioadă îndelungată biserica a rămas fără acoperiș. Cu toate acestea, se păstrează numeroase reprezentări, între care în bolta pridvorului pot fi identificate scene din viața Sfântului Ierarh Nicolae. Un aspect deosebit este dat de faptul că în tabloul votiv ctitorul, Gavriil Trotușan, nu este reprezentat cu biserica în mână, ci în genunchi în fața Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în cadrul Ședinței Permanenței Consiliului Eparhial Suceava din 26 ianuarie 2022, s-a aprobat înființarea Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți, comuna Todirești, ca mănăstire de călugări.

Daniela Livadaru

Irina Ursachi

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri svnews

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava derulează programul ”Fii isteț, fă-te văzut!”

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Suceava și Asociația „Visuri pentru comunitate” va derula în anul școlar 2024-2025 Programul „Fii isteț, fă-te văzut!”. Activitățile vor fi implementate în instituțiile de învățământ...

Kiko Milano Gold Reflections: Frumusețe scăldată în lumină. O nouă colecție de vară inspirată de ora de aur pe coasta italiană

În această vară, KIKO MILANO, distribuit exclusiv de Grupul FAIS în Grecia, Cipru, Bulgaria și România, prezintă Gold Reflections, colecția de vară premium și plină de farmec, inspirată de frumusețea energizantă a soarelui de pe coasta italiană. O gamă de produse de înaltă performanță cu formule ...

Au început înscrierile pentru „FOTOGEOGRAFICA 2024”

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti vă invită să participaţi la ediţia a XXVIII-a a Salonului Naţional de Fotografie „Fotogeografica”. Înscrierile se pot efectua până pe 31 iulie 2024, on-line, pe www.fotogeografica.ro, cu lucrări în cele trei secţiuni ale concursului: patrimoniu cultural, pe...

Ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de pe platotul Cetății de  Scaun a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a organizat astăzi cu prilejul împlinirii a 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt o scurtă ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a Marelui Voievod de pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei. Primarul Ion  Lungu a ținut u...

Rugby – Divizia Națională. Înfrângere la limită pentru RC Gura Humorului în fața liderului, Poli Iași

RC Gura Humorului a pierdut la finele săptămânii trecute pe stadionul Tineretului, în fața celor de la Politehnica Iași, cu scorul de 16-20 (13-6), în ultimul meci programat în Divizia Națională de rugby înainte de vacanța de vară. Echipa antrenată de Sean Morrell a condus până la jumătatea repri...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..