La jumătatea lunii ianuarie, timp de cinci zile, peste 750 de sportivi din întreaga lume, alături de susținătorii lor, s-au întâlnit în stațiunea Molveno, Italia, pentru a arăta lumii că limitele pot fi depășite cu voință și determinare.
Ei au venit pentru a participa la Campionatele Mondiale de înot în ape înghețate, competiție ce s-a desfășurat într-un bazin în care temperatura apei a fost între 0,5 și 1,8 grade Celsius. Bazinul a devenit utilizabil doar după ce a fost îndepărtată o calotă de gheață de aproximativ 15 cm grosime.
”Cred că majoritatea oamenilor ar spune despre ei că sunt „duși”, că le lipsește ceva. Însă, acești participanți au demonstrat că pot trece dincolo de stresul „scăldatului” în apă rece. Eu au găsit, în apa rece, acel „ceva” care îi determină să se autodepășească, acel strop de motivație care îi împinge dincolo de limitele pe care le considerau de netrecut. Le oferă sentimentul că pot, că sunt valoroși și că trăiesc cu adevărat” a declarat profesorul sucevean Cezar Moscaliuc.
Printre cei 750 de concurenți, au fost și 21 de sportivi au reprezentat România. Această echipă de români, o mână de sportivi, sub îndrumarea lui Paul Georgescu, s-a întors acasă cu un total de 35 de medalii: 8 medalii în clasamentul general (două de aur, două de argint și patru de bronz) și 27 de medalii la categoriile de vârstă (10 de aur, 9 de argint și 8 de bronz).
Dintre acestea, două medalii de bronz au ajuns și la Suceava, prin profesorul Cezar Moscaliuc.
Visul lui de a participa la un Campionat Mondial s-a împlinit, iar cel mai bun lucru pe care l-a găsit în apele reci este credința că singura limită este doar cea pe care o impune mintea noastră. Toate celelalte pot fi depășite cu antrenament și perseverență.