În perioada premergătoare și pe timpul minivacanței prilejuită de sărbătorile Sfintelor Paști, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava sunt angrenate într-o serie de activităţi menite să asigure nivelul de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste zile.
În acest interval de timp, pompierii militari suceveni au transmis că sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Ca măsură operațională suplimentară, sâmbătă și duminică, ISU Suceava va operaționaliza echipaje de stingere la lăcașurile de cult din județ, unde se așteaptă să participe la slujbele religioase un număr mare de credincioși, pentru asigurarea intervenţiilor și pentru eficientizarea timpului de răspuns la solicitările de urgență care se pot produce.
Pe linie preventivă, în această perioadă, inspectorii de prevenire au desfăşurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult si unităţi turistice.
De asemenea, pompierii vor fi prezenţi la slujbele organizate la diferite lăcaşuri de cult, pentru acţiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.
„Pentru diminuarea riscului de incendiu şi reducerea consecinţelor negative ce se pot înregistra în perioada manifestărilor religioase cu public numeros, recomandăm slujitorilor bisericii şi credincioşilor să respecte normele specifice.
Astfel, accesul în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi, se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.
În lăcașurile de cult, credincioşii trebuie să manifeste prudenţă la utilizarea lumânărilor aprinse care trebuie ţinute la distanţă faţă de haine şi păr, evitând apropierea acestora de obiectele de decor care ar putea lua foc. În mod special, o atenţie deosebită trebuie acordată şi copiilor, care trebuie supravegheaţi permanent.
Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie sau pentru ambulanțe, în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă.
În vederea menținerii unui climat de siguranță pentru persoanele care își vor petrece timpul liber în unități turistice, reamintim importanța respectării unor reguli de bază, menite să prevină apariția unor evenimente nedorite și să asigure desfășurarea în condiții optime a perioadelor de relaxare.
La sosirea în spațiile de cazare, le recomandăm turiștilor să studieze planul de evacuare, afișat pe partea interioară a ușii de intrare, pentru a identifica, cu ușurință, căile de evacuare în situații de urgență. În cazul în care există căi de evacuare blocate, persoanele cazate trebuie să informeze personalul de la recepţie.
Atragem atenția că în spaţiile închise, fumatul este interzis, fiind permis numai în zonele special amenajate. Țineți cont de sfaturile noastre, iar mai multe informații referitoare la modul de comportare in diferite situații de urgență le găsiți pe platforma fiipregatit.ro sau pe aplicația de telefonie mobilă DSU. Pompierii militari suceveni vă doresc Sărbători fericite și liniștite, în pace, armonie și, mai ales, în siguranță!”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt.col Alin Găleată.