Purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, comisarul – șef Ionuț Epureanu, a spus transmis că la nivelul județului Suceava, până la această oră nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral. În legătură cu sesizările efectuate în prima parte a zile, dipă începerea procesului de votare, după efectuarea verificărilor două dintre ele s-au confirmat, fiind aplicate două ancțiuni contravenționale cu avertisment conform art. 55, lit. t) din Legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
Astfel, duminică dimineață la ora 9:00, polițiștii s-au autosesizat cu privire la faptul că un bărbat de 41 de ani, a postat pe o rețea de socializare mesaje prin care exprima îndemnuri pentru a vota un anumit candidat, continuând astfel campania electorală.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul nu se află pe teritoriul României, fiind plecat în străinătate. Acesta a fost contactat telefonic și i s-a adus al cunoștință că prin postarea făcută pe rețeaua de socializare în legătură cu votarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale și a unui partid politic, a efectuat propagandă electorală după încheierea acesteia. Bărbatul a recunoscut că el este cel care a realizat postarea, neștiind faptul că prin acest lucru încalcă legislația incidentă în domeniu, motiv pentru care s-a conformat și a eliminat postarea făcută.
Bărbatul a fost sanctionat contravențional cu avertisment conform art. 55, lit. t) din Legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
Tot sâmbătă, în jurul orei 10:30 a fost identificat în mediul on-line, un videoclip prin care era promovată candidatura unui anumit candidat la funcția de Președinte al României, fapta întrunind ce elementele constitutive ale contravenție prev. de art. 55 lit. t din legea 370/2004 (continuarea propagandei electorale după incheierea acesteia).
În urma discuțiilor purtate cu bărbatul respectiv, acesta a declarat că este deținătorul contului de pe rețeaua de socializare.
Bărbatului i s-a adus la cunoștință că fapta sa constituie contravenție, prev. de legea nr. 370/2004, respectiv continuarea propagandei electorale după incheierea acesteia și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1500 și 4500 lei, fiind sancționat cu măsura avertismentului.
„Angajații MAI rămân mobilizați la nivelul întregului județ pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
Reiterăm că potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 7.00, este interzisă.
Potrivit Deciziei nr. 4546 din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, deci este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste rețele.
În continuare, fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate, imparțialitate și profesionalism de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate”, a transmis Ionuț Epureanu.