Momentul Întrupării și Nașterii lui Iisus Hristos în ieslea din Betleem este rememorat an de an cu nemărginită bucurie de întreaga creștinătate, dar mai ales pe meleagurile românești prin colindele și cântecele de stea care încălzesc și luminează sufletele celor care Îl primesc cu brațele deschise pe Mântuitorul lumii, Saorele dreptății și Răsăritul Cel de sus.
Iar pentru că așa cum spune Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, colindătorul, asemenea îngerului Bunei Vestiri, Îl aduce în casa colindată pe Hristos și, împreună cu El, toate binecuvântările, la ceas seară, vineri, 20 decembrie 2024, Corul Academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, a împărtășit bucuria și binecuvântarea nașterii lui Iisus – „darul neprețuit al lui Dumnezeu pentru oameni, pe care Dumnezeu îl reînnoiește lumii în fiecare an, de Crăciun” – în cadrul Concertului de colinde „Ofrandă Iubirii întrupate”.
Cea dintâi ediție a evenimentului organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic a avut loc în Catedrala Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți și a reunit numeroși credincioși, clerici, monahi și monahii, iubitori ai artei psaltice și ai tezaurului muzical popular și religios.
Acest moment artistic deosebit despre călătoria duhovnicească către întâlnirea cu Pruncul Iisus Hristos a început în sunet de toacă, membrii Grupului Academic Byzantion purtând în mâini candele aprinse și intonând Condacul Nașterii Domnului, „Fecioara astăzi”.
Cuvântul de început a fost rostit de pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural al eparhiei, cel care a vorbit despre scopul social-filantropic al programului „Un Crăciun pentru fiecare”, proiect prin care în acest an 1000 de copii și vârstnici vor primi daruri în ajunul mult așteptatei sărbători a Crăciunului. De asemenea, părintele consilier a prezentat o parte dintre cele mai importante aspecte din istoria grupului oaspete din această seară, Corul Academic Byzantion. „Fiți bineveniți la acest eveniment de suflet organizat la inițiativa și cu binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, eveniment care se înscrie în genericul Campaniei umanitare Un Crăciun pentru fiecare. Evenimentul acesta, la care suntem, iată, părtași, marchează de fapt chiar finalul acestei campanii prin intermediul căreia eparhia noastră dorește să-i ajute pe cei aflați în nevoie. Este o mare bucurie să ne aflăm împreună în această seară specială, în acest loc special, în care ne vom împărtăși din mângâierea și bucuria Adevărului sălășluit în ieslea din Betleem. Părtași acestei bucurii ne vor face membrii Corului Academic Byzantion, dirijat de domnul lector universitar doctor Adrian Sârbu, personalitate consacrată în acest domeniu de activitate și una dintre figurile sonore din arealul muzical bizantin românesc.”
Despre repertoriul pe care l-a abordat concertul desfășurat în două părți, în care au fost prezentate publicului cântări psaltice la Nașterea Domnului și, respectiv, colinde și cântece de stea, a vorbit domnul lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, dirijor al Corului Academic Byzantion și cadru didactic al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Domnia sa a evidențiat faptul că și colindătorii sunt purtători ai unei cruci cu două coordonate, una orizontală și una verticală, legând prin rugăciunea cântată Vechiul Testament de Noul Testament, colindul îmbrățișând vremurile precreștine cu cele creștine. „Colindătorul unește timpul pe orizontală, din vechile vremuri când colindul se cânta la întâi martie, atunci când pomii înfloreau și el cânta despre florile dalbe, și timpul Noului Testament, al Mântuitorului Întrupat. Iar tot colindătorul, pe o coordonată verticală, unește Cerul și Pământul ce în cântări răsună, îngeri și oameni cântă împreună. Colindul este unul din marile tezaure pe care doar câteva popoare în Europa, mai exact în sud-estul Europei, le-au dezvoltat de-a lungul secolelor într-o manieră unică, și îndeosebi românii, bulgarii și ucrainenii. Așadar, să păzim colindul și să-l cântăm în casele noastre copiilor și, împreună cu ei, la porțile rudelor, prietenilor, ba chiar și nevoiașilor pe care îi cunoaștem mai puțin sau mai mult.”
Într-un cadru emoționant, au psalmodiat cântări specifice acestei perioade, o parte adaptate în românește de Dimitrie Suceveanu, precum Stihira Slavă întru cei de sus, plagalul glasului ai II-lea (Iași, secolul XIX), Stihira Dănțuiesc toți îngerii, plagalul glasului al II-lea, Sedelna Ce te minunezi, Marie?, glasul al IV-lea cromatic dur, după podobia Spăimântatu-s-a Iosif, și Slava Astăzi se naște din Fecioara, recitare ecfonetică și plagalul al II-lea, de Petru Lampadarie (Constantinopol, sfârșitul secolului XVIII).
La finalul primei părți a momentului de împreună rugăciune din concertul de colinde intitulat „Ofrandă Iubirii întrupate”, pr. Constantin-Ciprian Blaga a evocat importanța colindelor poporului român, creații folclorice de inspirație religioasă, legate de sărbătorile creștine de iarnă, versificări ale unor pasaje din Noul Testament în legătură cu viața și activitatea Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, au fost aduse mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru arhiereasca binecuvântare de a susține acest concert și organizatorilor: Sectorul Cultural, Sectorul Media și Comunicare, Sectorul de Asistență Socială și Medicală, Protopopiatul Rădăuți. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către clericii Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți, pentru găzduire, și Expert Music Suceava, pentru asigurarea sonorizării.
Mult așteptatele colinde și cântece de stea au fost apoi interpretate cu măiestrie de membrii Corul Academic Byzantion, grup care și-a început activitatea în anul 1997, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Părintelui Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. De-a lungul timpului, membrii grupului au susținut numeroase concerte în întreaga lume și au participat la importante festivaluri de muzică sacră. Corul, parte a Asociației Culturale Byzantion, își desfășoară activitatea în Iași, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și sub egida Universității de Arte „George Enescu”.
Din repertoriul serii au făcut parte colinde din folclorul muzical din zona Maramureșului, cântări din repertoriul Ansamblului „Icoane” (dirijor prof. univ. dr. Ioan Bocșa), colinde culese de George Breazul, precum și cântece de stea din diferite colțuri ale țării, compoziții de o sensibilitate aparte, cu rădăcini puternice în cultura, valorile și credința poporului român.
La final, în semn de „prețuire și încurajare pentru strădaniile depuse în promovarea artei muzicale bisericești”, întrucât, slujind semenilor prin darul cântării plăcute lui Dumnezeu, s-a făcut „următor Cuviosului Eustatie, Protopsaltul Mănăstirii Putna, începător al cântăreților isihaști din Moldova, în veacul al XV-lea, compozitor și mare dascăl al muzicii bisericești”, domnul lector universitar doctor Adrian Sîrbu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Ordinul eparhial „Eustatie Protopsaltul”. Distincția de vrednicie a fost înmânată de pr. Adrian Popa, consilier al Sectorului Colportaj Bisericesc, textul gramatei fiind citit de pr. Ionel-Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
Lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, dirijor al Corului Academic Byzantion, a mulțumit chiriarhului locului pentru ordinul eparhial oferit și pentru dragostea pe care o arată muzicii psaltice, dar și publicului prezent și organizatorilor pentru felul în care și-au deschis casa sufletului pentru primirea veștii Nașterii Mântuitorului. „Prin aceste colinde facem din casele noastre biserici, așa cum odinioară Pavel și Sila și apostolii împreună cu creștinii primelor veacuri aduceau cântarea din biserică în casele lor. Așadar, pentru mine personal acest lucru este esențial, cu mulțumiri față de toți organizatorii și în primul rând față de Înaltpreasfințitul Părintele nostru Calinic, care iubește muzica psaltică și iubește pe psalți și i-a sprijinit dintotdeauna pe psalți și se vede acest lucru.”
În încheiere, gazdele, oaspeții și organizatorii au cântat împreună două colinde tradiționale românești, Deschide ușa, creștine și Cerul și pământul.
Prima ediție a concertului de colinde „Ofrandă Iubirii întrupate” a fost transmisă LIVE de către Sectorul Media și Comunicare pe paginile oficiale de Facebook și YouTube ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Momentele de înaltă trăire duhovnicească în care oaspeții au povestit în glas de colindă despre Întruparea Celui Care a venit în lume ca să o mântuiască au reușit astfel să aducă lumină și pace în inimile și pe chipurile celor prezenți, pregustând astfel din bucuria slăvitului praznic al Nașterii Domnului.
Irina Ursachi