Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, o delegație de la Centrul Eparhial, compusă din: PC Pr. Viorel Ilișoi Consilier Sector Economic-Financiar, PC Pr. Florin Lupu Consilier Sector Fonduri Externe și Interne și PC Pr. Viorel-Ioan Cozmei responsabil cu managementul acestor proiecte – Sector Fonduri Externe și Interne și, a participat la data de 20 decembrie a.c., la sediul Ministerului Energiei, la semnarea Contractelor de finanțare, a proiectelor depuse pe Măsura Fondul pentru Modernizare, astfel:
Capacitatea totală de producere a energiei electrice din surse solare este de 1,365 MW.
Suma totală a investiției în producerea de energie electrică din surse solare este de 8.882.879,96 lei.
Din partea Ministerului Energiei, contractele au fost semnate de către Ministrul Sebastian-Ioan Burduja.
Din partea beneficiarilor, contractele au fost semnate astfel: pentru Proiectul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către PC Părinte Viorel Ilișoi Consilier Sector Economic-Financiar, pentru Proiectul Mănăstirii Buciumeni de către Maica Stareță Stavrofora Maria Mălăescu, pentru Proiectul Mănăstirii Dragomirna de către Maica Stareță Stavrofora Maria Magdalena Gherghină, pentru Proiectul Mănăstirii Putna de către PCuv. Pr. Protos. Hrisostom Ciuciu, pentru Proiectul Mănăstirii Sihăstria Putnei de către PCuv. Pr. Ignatie Caciur iar pentru Proiectul Mănăstirii Sucevița de către Maica Stareță Stavrofora Mihaela Cozmei.
Necesitatea accesării Măsurii Fondul pentru Modernizare, lansate de către Ministerul Energiei este determinată de nevoia de a beneficia de energie verde, regenerabilă, sustenabilă, din surse solare.
Oportunitate accesării acestei măsuri este determinată, pe de o parte de costurile mari a facturilor la energie electrică iar pe de altă parte de posibilitatea de a produce energie electrică pentru folosul unităților de cult și a pelerinilor și vizitatorilor acestora.
Astfel prin aceste proiecte se asigură atât consumul propriu de energie electrică, se fac economii substanțiale, se contribuie la protejarea mediului prin folosirea unei surse de energie verde, regenerabilă, solară, asigurându-se sustenabilitatea energetică a unităților de cult beneficiare.
Prin intermediul accesării acestei finanțări, dincolo de latura economică, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, își arată deschiderea pentru a proteja mediul înconjurător, creat și lăsat de Bunul Dumnezeu în grija oamenilor.
Pr. Viorel-Ioan Cozmei