Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 30% din echipamentul militar folosit de Ucraina în 2024 a fost fabricat în țară, sprijinul țărilor occidentale nefiind suficient pentru a respinge invazia Rusiei, scrie businessinsider.com.
Zelenski a declarat într-un discurs susținut în ajunul Anului Nou că „30% din tot ceea ce au avut băieții noștri pe câmpul de luptă în acest an - toate acestea au fost fabricate în Ucraina”.
El a adăugat că mințile și eforturile oamenilor care lucrează în industria de apărare a țării „ne-au făcut mai puternici”.
Industria militară a Ucrainei a crescut vertiginos de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
Ucraina produce din ce în ce mai mult armament propriu, cum ar fi drone navale, obuziere și bombe planante. De asemenea, Ucraina își produce propriile rachete și a testat cu succes prima sa rachetă balistică artizanală în luna august.
Un număr tot mai mare de producători occidentali își desfășoară, de asemenea, activitatea în Ucraina. Printre aceștia se numără AeroVironment, un antreprenor american din domeniul apărării cu sediul central în Virginia, producătorul german de armament Rheinmetall și BAE, o importantă firmă britanică de apărare.
În discursul său, Zelenski a spus că, la o instalație, a întrebat un tânăr inginer: „Cum ați reușit să realizați atât de multe? Cum au reușit acești oameni să facă toate astea?”
El a spus că bărbatul a glumit: „Nu sunt doar oameni, sunt rachete”.
Aliații Ucrainei au oferit țării sprijin militar în valoare de miliarde de dolari. Însă Ucraina se confruntă cu o armată rusă mult mai numeroasă, iar natura brutală și dură a războiului face ca ambele părți să cheltuiască cantități uriașe de echipamente.
Ucraina a declarat în repetate rânduri că are nevoie de mai mult armament
În unele momente, Ucraina a rămas fără arme și muniții esențiale.
În prezent, Ucraina nu dispune de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, fabricate în SUA, care pot lovi ținte din interiorul Rusiei, a raportat săptămâna trecută The New York Times .
Ucraina a declarat în repetate rânduri că are nevoie de mai mult armament și echipament defensiv pentru a se proteja, iar experții în domeniul războiului au acuzat Occidentul că ajută Ucraina cu picături, în loc să îi ofere suficient pentru a face o diferență majoră pe câmpul de luptă.
Soldații care luptă în Ucraina au declarat că modul în care ajunge ajutorul militar poate face ca planificarea pe termen lung și elaborarea de strategii să fie o provocare.
Revenirea președintelui ales Donald Trump la Casa Albă ar putea, de asemenea, face ca Ucraina să fie nevoită să se bazeze mai mult pe propriile provizii, Trump criticând anterior amploarea ajutorului american acordat Ucrainei.