Premierul ungar Viktor Orban şi-a menţinut vineri ameninţarea de a bloca reînnoirea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, dar a precizat că ar putea renunţa la opoziţia sa dacă Bruxellesul convinge Kievul să restabilească tranzitul gazului rusesc către Europa Centrală.
Europenii "nu ar trebui să încerce să ne convingă să nu punem capăt sancţiunilor, ci să-i convingă pe ucraineni să se asigure că sancţiunile sunt menţinute", a declarat el la un post de radio apropiat guvernului, conform AFP, scrie Agerpres.
"Le cerem să le spună ucrainenilor să restabilească aprovizionarea cu gaz", a adăugat Orban.
Orban, care a rămas aproape de Kremlin în ciuda războiului, a dat vina în mod repetat pe aceste sancţiuni pentru dificultăţile economice prin care trece ţara sa, refuzând să ajute Ucraina militar.
De asemenea, la fel ca premierul slovac Robert Fico, el se plânge că Ucraina a întrerupt livrările de gaze ruseşti către Europa care tranzitau teritoriul său la începutul lunii ianuarie, după expirarea unui contract semnat în 2019.
Decizia afectează doar marginal Ungaria, care primeşte cea mai mare parte a importurilor sale de gaze ruseşti prin TurkStream, o conductă sub Marea Neagră, dar Budapesta a declarat că "nu vrea să abandoneze" această rută.
"Este inacceptabil să suferim consecinţele economice ale sancţiunilor pentru a ajuta Ucraina şi ca aceasta să ne pună în dificultate. Nu vom lăsa acest lucru să se întâmple", a spus Orban.
UE a impus cincisprezece runde de sancţiuni de la invazia rusă în Ucraina din 24 februarie 2022
Săptămâna trecută, şefa diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Kaja Kallas, a cerut să nu se renunţe la sancţiuni.
Miercuri, preşedintele american Donald Trump, pentru care Viktor Orban este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi din UE, a ameninţat Rusia cu taxe, tarife şi sancţiuni dacă nu se ajunge la un acord rapid cu privire la conflictul din Ucraina.
Vineri, ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a spus într-o conferinţă de presă la Paris că "aceste sancţiuni care au fost întreprinse nu au fost luate pentru frumuseţea gestului, ci în interesul securităţii europenilor". "Cred că Ungaria va fi de acord, aşa cum a mai făcut-o, să reînnoiască aceste sancţiuni", a adăugat el.
Omologul său spaniol Jose Manuel Albares Bueno, care a vorbit alături de el, a declarat că "sancţiunile şi continuitatea sancţiunilor sunt cea mai bună modalitate de a lucra pentru pace".
Următoarea decizie privind reînnoirea lor trebuie luată în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE până la 31 ianuarie. O reuniune a miniştrilor de externe din UE este programată pentru luni.