Cea mai mare cascadă de pe Pământ, aflată în Strâmtoarea Danemarcei, poate părea necunoscută multora, dar este mai mare decât celebrele Victoria și Angel Falls, combinate. Deși probabil nu ați văzut nicio fotografie cu ea și nu i-ați auzit niciodată numele, această cascadă colosală are o înălțime impresionantă de 3.505 metri, cu o cădere reală de 2.012 metri.
Cataracta din Strâmtoarea Danemarcei are un diametru de aproximativ 480 de kilometri, iar debitul de apă este enorm, estimat la 20 până la 40 de ori mai mare decât suma apelor tuturor râurilor care se varsă în Oceanul Atlantic. Aceasta poate fi comparată cu apa care se revarsă prin Marele Piramidă din Giza... în fiecare secundă, conform iflscience.com.
Cu toate acestea, această minune naturală nu poate fi vizitată, deoarece se află sub apă. Situată între Islanda și Groenlanda, la marginea Cercului Polar Arctic, această cascadă subacvatică este invizibilă pentru ochiul uman, iar fenomenul are loc atunci când apa rece din Mările Nordice se întâlnește cu apa mai caldă din Marea Irminger, creând un flux descendent de apă cu un debit estimat de 3,5 milioane de metri cubi pe secundă.
Deși nu poate fi admirată de turiști, cataracta din Strâmtoarea Danemarcei joacă un rol esențial în ecosistemul marin local, fiind o parte vitală a sistemului de curenți oceanici numit Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). Acest sistem de curenți transportă apa de la nord la sud și invers în Oceanul Atlantic. Însă, experții avertizează că această cascadă și sistemul AMOC sunt extrem de vulnerabile la schimbările climatice, iar o încetinire sau oprire a curenților ar putea avea efecte devastatoare asupra planetei.