Demonstranţii antiguvernamentali din regiunea separatistă Abhazia din Georgia au refuzat să părăsească clădirea Parlamentului din Suhumi, relatează BBC, conform Rador Radio România.
Adresându-se susţinătorilor săi din localitatea sa natală Tamishi, preşedintele Aslan Bzhania a făcut o propunere protestatarilor pentru a părăsi stabilimentul.
„Nu vreau să dau impresia că mă agăţ de putere. Nu! Dacă nu reuşim să aderăm şi să ne conformăm Constituţiei ţării, ţara noastră nu va putea supravieţui. Sunt pregătit să anunţ alegeri anticipate şi să demisionez din funcţie, să dau prilej vicepreşedintelui să preia guvernarea ţării în timp ce eu mă voi da deoparte şi voi lăsa poporul să decidă", a declarat Aslan Bzhania.
Bzhania a spus că, în cazul demisiei sale, vicepreședintele Badra Gunba va conduce țara. El a menționat că la următoarele alegeri prezidențiale își va anunța din nou candidatura.
Demonstranţii care au luat vineri cu asalt Parlamentul regiunii au refuzat oferta preşedintelui Bzhania. Protestatarii sunt furioşi că Parlamentul se pregăteşte să adopte o lege pro-rusă, proiect de lege care între timp a fost retras.
Scurt context
Protestele din Abhazia au început din cauza intențiilor Parlamentului de a aproba un nou acord de investiții cu Rusia.
Protestatarii cred că astfel se oferă oamenilor de afaceri ruși preferințe nedrepte.
În Sukhumi, pe 15 noiembrie, mai multe persoane au fost rănite în ciocnirile dintre protestatari și poliție. Sub presiunea protestatarilor, autoritățile au promis să retragă proiectul de acord de investiții din parlament.
Rusia a suspendat în septembrie plata ajutoarelor sociale către Abhazia pentru nerespectarea acordurilor convenite cu această republică a cărei independenţă a recunoscut-o (împreună cu cea a Osetiei de Sud, cealaltă republică separatistă georgiană) după războiul purtat cu Georgia în 2008, când preşedinte al acestei ţări era Mihail Saakaşvili, în prezent opozant încarcerat.
Rusia a transmis vineri că este îngrijorată de evenimentele din Abhazia şi şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească această regiune. "Rusia urmăreşte cu îngrijorare evenimentele din prietena vecină Abhazia", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. "În republică s-a dezvoltat o situaţie de criză", constată MAE rus, care le recomandă cetăţenilor ruşi să evite călătoriile în Abhazia, iar celor aflaţi acolo să plece.
Evoluția revoltelor
Pe 11 noiembrie, cinci persoane din opoziție – foștii deputați de facto Gari Kokaia și Almaskhan Ardzinba, avocatul Omar Smir și activiștii Ramaz Jopua și Aslan Gvaramia – au fost arestați de serviciile locale de securitate după ce s-au întors de la protestul la o ședință a parlamentului de facto. Poliția specială locală a efectuat arestarea demonstrativ de brutală. [Înregistrările arestării lor și ale protestelor care au urmat au fost distribuite de Shmagi Samkharadze, un expert în probleme legate de Abhazia, într-o postare pe Facebook aici ].
Mai târziu în noapte, așa-numitul procuror general al Abhaziei, Adgur Agrba, a raportat că patru activiști ai opoziției (toți cu excepția lui Gvaramia) au fost arestați pentru agresarea verbală și fizică anterior asupra unui deputat de facto. Altercația a avut loc în timp ce parlamentarii au discutat controversatul proiect de „lege constituțională” care ar fi acordat afacerilor ruse dreptul de a deține hoteluri.
În urma arestărilor, rudelor deținuților li s-au alăturat mase de locuitori din Sokhumi la biroul serviciului de securitate, unde s-au certat cu paznicii. Autoritățile au mobilizat rapid unități militare în apropierea instituțiilor guvernamentale în încercarea de a dispersa mulțimea, dar protestele au crescut. Oamenii au blocat poduri strategice în toată Abhazia, paralizând efectiv traficul și blocând Sokhumi, cu excepția ambulanțelor și a transportului public. Sub presiune, toate figurile opoziției reținute au fost eliberate a doua zi.
Protestatarii au cerut mitingul de pe 15 noiembrie, cerând parlamentarilor să respingă acordul. Presa locală a raportat că parlamentarii loiali Bzhaniei au fost închiși într-un hotel peste noapte, pentru a-i izola de presiune.
Ce spune acordul?
Potrivit proiectului de acord , semnat la 30 octombrie, persoanele juridice ruse din Abhazia ar primi dreptul de a deține proprietăți și terenuri, precum și un tratament extrem de preferențial, inclusiv majoritatea taxelor vamale aferente la investiții, impozitul pe proprietatea corporativă și scutirile de TVA.
Guvernul abhaz se angajează să protejeze și să despăgubească investițiile lor de pierderi. Opoziţia se teme că acordul deschide calea pentru ca oligarhii ruşi dezvoltatori să preia zonele de teritoriu şi să sufoce micile afaceri locale. Ei subliniază, de asemenea, riscurile ca oligarhii să apuce puterea. Experții georgieni mai spun că localnicii, care s-au angajat în principal într-o mică afacere turistică, riscă să devină angajați în hotelurile rusești. Cu piețele imobiliare care pierd rapid din valoare în Rusia și sancțiunile limitând posibilitățile pentru turismul străin, dezvoltarea „Rivierei Abhaziei” este profitabilă.
Pentru a beneficia de avantajele tratatelor, persoanele juridice ruse trebuie să realizeze un proiect de investiții în valoare de cel puțin 2 milioane RUB (aproximativ 20.000 USD) în sfera turismului, agriculturii, infrastructurii de sprijin și industriei, precum și în domeniul combustibilului. și complexul energetic, exploatarea ulterioară a unor noi sau reconstrucție și modernizare și exploatarea ulterioară a instalațiilor existente, imobile sau alte proprietăți, inclusiv intelectuale.
Acest lucru arată sentimente anti-ruse în Abhazia?
În ciuda dependenței aproape totale de Moscova, criticile față de recenta abordare dură a Rusiei față de Abhazia au crescut la nivel local. Guvernul a cedat din ce în ce mai mult presiunii Moscovei
Mulți oponenți ai proiectului de lege de investiții spun presei de stat ruse că nu critică Rusia sau Putin, dar îi detestă lipsa de consultare a lui Bzhania și solicită amânarea acordului înainte de a se ajunge la un consens. Cu toate acestea, unii din Rusia susțin că această tendință arată îndepărtarea Abhaziei de Moscova.
Într-un comentariu asupra situației din Abhazia, deputatul rus Konstantin Zatulin a declarat pentru TASS că o parte a opoziției din Abhazia încearcă să facă presiuni asupra mulțimii, precum și asupra autorităților, „să pună la îndoială negocierile și acordurile în curs semnate cu Rusia pe probleme. de investiții, garanții imobiliare și lucruri similare care au fost neglijate în Abhazia până în prezent și nu permit Abhaziei să se dezvolte normal prin atragerea de investiții. De fapt, nu este prima dată când o parte fanatică a opoziției alege tocmai această problemă, care, desigur, dăunează nu numai autorităților, ci și imaginii Abhaziei în general, precum și relațiilor. între Abhazia și Rusia.”
Reacții și de la Tbilisi?
Guvernul georgian a rămas tăcut cu privire la evoluțiile în curs în regiunea sa ocupată Abhazia, declanșând unele critici. Centrul de Justiție Socială (SJC), un organ local de supraveghere pentru drepturile omului, a declarat că poziția guvernului (Georgian Dream) în această problemă este „încă un indicator că guvernul nu are o politică reală de pace față de regiunile de conflict”. „Mai mult, politica sa de tăcere și inacțiune tolerează efectiv anexarea Rusiei în regiune, ceea ce duce în cele din urmă la pierderea unei oportunități istorice importante de a restabili încrederea și de a transforma conflictul”, a avertizat SJC într-un comunicat.
Observatorul a elaborat această „politică a tăcerii și inacțiunii”, spunând că aceasta indică faptul că guvernul georgian nu are „viziune și strategie pentru a răspunde anexării Rusiei”. Guvernul „nu mai menține echilibrul între politica de a nu irita Rusia și apărarea intereselor sale naționale”. Acesta adaugă că inacțiunea guvernului „încurajează discursul și sentimentul de a tolera și normaliza procesele de expansiune și anexare a Rusiei în Abhazia”.
Giorgi Gakharia, fostul premier, a denunțat și inacțiunea lui Tbilisi în timpul unui briefing special, spunând că acest lucru dovedește că „Tbilisi nu mai are un Minister de Externe” pentru a contesta poziția Rusiei. El a mai spus că întărirea tonului Moscovei s-a bazat pe o campanie electorală controversată a Visului Georgiei, inclusiv pretențiile responsabilității Georgiei pentru atacarea celor două regiuni în 2008. Gakharia a mai spus că „guvernul corupt, slab și ilegitim este un dar pentru Rusia. ”