VIDEO Război pe toate fronturile în Orientul Mijlociu: Israelul atacă Siria și Libanul. Turcia lovește în Irak și Siria

VIDEO Război pe toate fronturile în Orientul Mijlociu: Israelul atacă Siria și Libanul. Turcia lovește în Irak și Siria
📅 2024-10-24

Orientul Mijlociu e pe un butoi cu pulbere! Israelul a lansat joi lovituri asupra capitalei siriene Damasc și asupra unui sit militar din apropierea orașului Homs din vestul țării, a anunțat Ministerul sirian al Apărării, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită în regiune pentru a cere încetarea focului. De asemenea, Israelul a atacat și Beirutul noaptea trecută, în ceea ce se spune că sunt cele mai dure atacuri de la începutul războiului din regiune. Nu în ultimul rând trebuie notată incursiunea-fulger lansată de Turcia în Irak și Siria, după atacul terorist de la Ankara de miercuri.

#FPLive: A huge explosion rocked Beirut's southern suburb on October 23, 2024, as Israel - Hezbollah continue to exchange fire. https://t.co/MlAXkMxs4k

— Firstpost (@firstpost) October 24, 2024

Loviturile israeliene au vizat cartierul Kafr Sousa din centrul Damascului și un sit militar din zona rurală Homs. Un soldat a fost ucis și alte șapte persoane au fost rănite, a precizat ministerul într-un comunicat, citat de Reuters, scrie Mediafax. Ministerul a declarat că loviturile au provocat „pagube materiale”, dar nu a dat detalii.

Mai devreme, mass-media de stat siriană a declarat că s-au auzit explozii în Damasc după ce Israelul a lovit o clădire rezidențială din Kafr Sousa. De obicei, Israelul nu comentează rapoartele specifice privind loviturile din Siria.

Israelul efectuează de ani de zile lovituri împotriva unor ținte legate de Iran în Siria, dar a intensificat raidurile de la atacul din 7 octombrie anul trecut asupra Israelului de către gruparea militantă palestiniană Hamas.

⚡️???? #Syria : The Israeli aggression targeted a building in the Kafr Sousa area in the capital #Damascus pic.twitter.com/4zrliF1Cpe

— BRICS Update (@BRICSNWS) October 24, 2024

Bombardament israelian intens - Şase clădiri s-au prăbuşit în suburbiile sudice ale Beirutului

Bombardamente aeriene israeliene intense au lovit în seara zilei de miercuri suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, cu zece atacuri care au distrus mai multe clădiri, potrivit agenţiei de presă libaneze, şi au provocat o explozie uriaşă, scrie AFP, notează News.ro.

Potrivit agenţiei de presă libaneze Ani, acestea au fost cele mai puternice bombardamente în zonă de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă proiraniană Hezbollah, în urmă cu o lună.

Cu câteva ore mai devreme, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu, făcuse apel la Israel, aflat în război cu Hamas în Fâşia Gaza şi cu Hezbollah în Liban, să evite o escaladare cu Iranul, care susţine ambele mişcări islamiste.

Agenţia Ani a anunţat miercuri seară că zece lovituri israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului, în urma unui apel israelian către locuitori de a evacua mai multe zone.

Potrivit Ani, şase clădiri au fost distruse numai în cartierul Laylaki, în timp ce canalul pro-iranian Al-Mayadeen a afirmat că unul dintre birourile sale dintr-un cartier din sudul Beirutului a fost lovit.

În cursul dimineţii, Israelul a bombardat Tirul, în sudul Libanului, forţându-i pe o parte dintre locuitorii acestui oraş de coastă, un vechi oraş fenician şi roman cu un bogat patrimoniu arheologic, să fugă, unde unele străzi au fost devastate.

„Întregul oraş s-a cutremurat”, a declarat Rana, o locuitoare care a refuzat să îşi dea numele de familie, deoarece bombardamentele au lovit „inima Tyrului”.

Vizita lui Antony Blinken în regiune este a unsprezecea de la începutul războiului din Fâşia Gaza, care s-a extins la Liban în septembrie, când toate încercările de mediere internaţională pentru a obţine o încetare a focului au eşuat.

Antony Blinken a declarat miercuri că a sosit „momentul” să se pună capăt războiului din Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023.

El a declarat că Israelul şi-a atins „majoritatea obiectivelor strategice” în teritoriul palestinian, „în ideea de a se asigura că ziua de 7 octombrie nu se mai poate repeta niciodată”.

După atac, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007.

Marţi, secretarul de stat a declarat că moartea lui Yahya Sinouar, liderul Hamas ucis de soldaţii israelieni la 16 octombrie, a oferit o „oportunitate importantă de a aduce acasă ostaticii” deţinuţi în Gaza şi de a „pune capăt războiului”.

Cu toate acestea, o sursă de securitate a declarat miercuri că armata israeliană este pregătită pentru „alte luni de lupte” în Gaza şi Liban. Israelul nu duce „un război împotriva Gazei sau un alt război împotriva Libanului”, ci „un război împotriva Iranului, uneori direct, alteori indirect, prin intermediul aliaţilor Iranului”, a adăugat această sursă.

Antony Blinken a declarat că este „foarte important ca Israelul să răspundă într-un mod care să nu ducă la o escaladare suplimentară”, în timp ce Iranul afirmă că este hotărât să riposteze în cazul unui atac israelian după lansarea a 200 de rachete iraniene împotriva teritoriului său la 1 octombrie.

În Fâşia Gaza, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a amânat o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei care trebuia să înceapă în nordul teritoriului, unde armata israeliană desfăşoară o nouă ofensivă împotriva Hamas de la 6 octombrie.

Ofensiva israeliană lansată în Gaza ca represalii pentru atacul din 7 octombrie 2023 a provocat moartea a cel puţin 42.792 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Hamas, considerate fiabile de ONU.

Războiul a determinat strămutarea a 2,4 milioane de locuitori, aproape toţi din teritoriu, care se pregătesc pentru o a doua iarnă de lipsuri tot mai grave.

Răspunsul Turciei la atacul terorist de miercuri

Forțele aeriene turce au lovit ținte ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Irak și Siria după atacul terorist la Ankara.

"Pe 23 octombrie 2024, a fost efectuată o operațiune a forțelor aeriene împotriva țintelor teroriste din nordul Irakului și Siriei pentru a preveni atacurile teroriste asupra poporului nostru și a forțelor de securitate prin neutralizarea PKK și a altor elemente teroriste. În total, 32 de obiecte aparținând teroriștilor au fost distruse. Operațiunile vor continua", a declarat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Miercuri, un atac terorist a avut loc în capitala turcă la una dintre întreprinderile corporației aerospațiale Tusa. 5 persoane au fost ucise și 22 au fost rănite, inclusiv forțele speciale care au participat la atac. Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat că autoritățile au motive serioase să suspecteze PKK de organizarea și desfășurarea atacului terorist.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Pot fi fraudate alegerile? Președintele AEP dă asigurări: 'Este absolut imposibil'

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat, joi, că „este absolut imposibil” ca vreo urnă de vot să fie desigilată sau ca voturi să fie mutate dintr-o parte în alta, întrucât la procesul electoral participă foarte multe persoane, inclusiv Citește mai departe...

Romsilva oferă aproape două milioane de metri cubi de lemn pentru foc către populație

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva va pune, în total, la dispoziţia populaţiei, până la finalul acestui an, un volum de circa două milioane de metri cubi de lemn pentru foc, informează Agerpres. Citește mai departe...

Influenceriţă cu peste un milion de urmăritori, în centrul unui scandal. Inclusiv Oana Pellea a desființat-o public

Alina Ceuşan a reușit să-i enerveze rău pe urmăritorii ei și nu numai. Influencerița a fost aspru criticată pe pagina sa de Instagram, după ce s-a pozat într-o lojă a teatrului Odeon stând cu picioarele pe balustrada îmbrăcată în catifea. Citește mai departe...

Rusia a băgat peste 39 de milioane de dolari în campania electorală din Republica Moldova. Șeful IGP: Intenția era de a corupe masiv electoratul

Ilan Șor și Rusia a injectat peste 39 de milioane de dolari în campania electorală din Republica Moldova. Șeful IGP din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat într-o conferință de presă că banii au fost transferați prin Promsviazbank și au ajuns la un număr chiar mai Citește mai d...

Situația escaladează în Orientul Mijlociu - Militari libanezi uciși de armata israeliană

Un atac aerian israelian a dus joi la moartea a trei soldați libanezi în sudul Libanului, într-un moment în care Franța organiza o conferință menită să mobilizeze sprijin pentru armata libaneză, considerată esențială pentru stabilitatea regiunii, relatează Reuters, potrivit Citește mai depar...

Urs lovit de un camion: Poliția și Protecția Mediului intervine la Peștera Bolii

Un camion a lovit un urs în apropierea Peşterii Bolii din judeţul Hunedoara. Animalul a fugit în pădure, iar poliţiştii care au intervenit la faţa locului au sesizat reprezentanţii Ageţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, scrie news.ro. Citește mai departe...

Sondaj INSCOP: Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană împart primele locuri. 50% dintre cei care ar fi votat-o pe Şoşoacă au mers la Simion

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea în perioada 11-18 octombrie arată că în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion și Mircea Geoană. Citește mai departe...

Concedieri în masa la cea mai mare bancă din Italia

Cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo, scoate securea concedierilor. Peste 9.000 de persoane vor fi date afară, aproape 10% din numărul total de angajaţi, informează Mediafax. Citește mai departe...

Votul românilor din Diaspora: Nici o altă ţară din lume nu deschide peste 900 de secţii de votare în străinătate

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, joi, că pentru alegerile prezidenţiale va fi „un număr record de secţii de votare” în străinătate, adică peste 900, notează news.ro. Citește mai departe...

Record de invincibilitate pentru Manchester City în Liga Campionilor

Echipa engleză de fotbal Manchester City a stabilit un nou record de invincibilitate în Liga Campionilor, după succesul înregistrat miercuri în faţa formaţiei Sparta Praga (scor 5-0), informează L'Equipe, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.