În Insulele Feroe, vremea este sălbatică și imprevizibilă - vânturi, ploi violente și ceață densă care lovesc din senin au forțat locuitorii micuței insule din Europa să găsească soluții. Feroezii au început să construiască tuneluri și au dus totul la rang de artă, de aceea, pe lângă rolul pratic, tunelurile din Insulele Feroe atrag și foarte mulți turiști.
Feroezii au construit 17 tuneluri pe uscat și patru subacvatice - inclusiv singurul tunel subacvatic din lume cu un sens giratoriu sub apă.
Rețeaua facilitează navigarea în această națiune insulară autonomă din cadrul Regatului Danemarcei.
„Deși suntem 18 insule, glumim adesea că (din cauza tunelurilor) sfidăm faptul că suntem insule”, spune Súsanna Sørensen, manager de marketing al Visit Faroe Islands. Situate în Atlanticul de Nord, la jumătatea distanței dintre Islanda și Scoția, peisajele virgine ale insulelor vulcanice uimesc vizitatorii.
Cele mai recente două tuneluri submarine sunt, de asemenea, foarte atractive.
„Acestea sunt Turnul Eiffel sau Big Ben-ul nostru”, spune Teitur Samuelsen, CEO al Eystur-og Sandoyartunlar, compania care operează tunelurile, «oamenii, în special turiștii, trecând prin ele doar pentru a vedea arta inginerească».
Un tunel plin de sculpturi
În fiecare zi, peste 6 000 de vehicule traversează tunelul submarin de aproape 11 km care leagă Streymoy, cea mai mare dintre Insulele Feroe și unde se află Tórshavn (una dintre cele mai mici capitale din lume), de Eysturoy, următoarea insulă ca mărime din arhipelag.
În plus față de peisajele sale naturale uimitoare, Eysturoy găzduiește Festivalul G! Festival, un eveniment muzical local și internațional de excepție care are loc în fiecare iulie în satul de pe malul mării Syðrugøta.
Construcția tunelului Eysturoy a durat aproximativ patru ani și a fost inaugurat în 2020
Aceste tuneluri submarine sunt create prin utilizarea metodei de forare și dinamitare: forarea de găuri în bazalt, o rocă puternică și apoi umplerea găurilor cu dinamită.
În punctul său cel mai de jos, tunelul se află la aproximativ 187 de metri sub nivelul mării. „Tunelurile sunt proiectate de cei mai buni ingineri și geologi din lume, astfel încât siguranța cu privire la Atlanticul de deasupra nu este o problemă”, spune el.
De fapt, drumul este magic, punctul culminant fiind un sens giratoriu sculptural cu culori schimbătoare care este atât de izbitor, încât unii îl compară cu Aurora boreală sau cu meduzele care strălucesc în lumina soarelui.