O navă de „spionaj” rusă a fost urmărită la final de ianuarie în Canalul Mânecii de o navă de război a Marinei Regale britanice - la doar câteva săptămâni după ce a fost surprinsă „hoinărind” deasupra infrastructurii subacvatice critice din apele britanice, transmite ministerul britanic al Apărării.Russian vessel Yantar monitored in the UK’s exclusive economic zone
On 21 January, the #Russian research ship #Yantar was tracked navigating within the UK’s exclusive economic zone. UK Defence Secretary John Healey identified the vessel as a spy ship, allegedly tasked with… pic.twitter.com/z9giEc94Gd
— MarineTraffic (@MarineTraffic) January 22, 2025
„Un submarin al Marinei Regale a ieșit la suprafață aproape de Yantar, nava rusă, pentru a avertiza că i-a monitorizat în secret fiecare mișcare.
Ca răspuns la avertismentul Marinei Regale din noiembrie, Yantar a părăsit apele Marii Britanii spre Marea Mediterană, dar s-a întors săptămâna aceasta, navigând prin Canalul Mânecii, unde a fost flancat de HMS Somerset.
Marea Britanie joacă un rol de lider în contracararea amenințării tot mai mari a Rusiei la adresa infrastructurii offshore din mările europene.
Ca parte a activității în curs a Marii Britanii, Royal Air Force va furniza aeronave pentru o nouă desfășurare a NATO menită să consolideze protecția infrastructurii offshore din Marea Baltică. Marea Britanie va furniza aeronave de patrulare și supraveghere maritimă P-8 Poseidon și Rivet Joint pentru activitatea Baltic Sentry, care a fost anunțată în urma deteriorării cablului submarin Estlink2 dintre Estonia și Finlanda.
Ca răspuns la acest incident, prim-ministrul britanic a purtat discuții cu omologii estonieni și finlandezi, în timp ce Marea Britanie a activat Nordic Warden – un nou sistem avansat de inteligență artificială pentru a ajuta la monitorizarea flotei din umbră a Rusiei și la protejarea infrastructurii submarine”, transmite ministerul britanic al Apărării.
Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a declarat:
„Mesajul meu către președintele Putin este clar. Știm ce faceți și nu ne vom feri de acțiuni ferme pentru a proteja Marea Britanie.
Securitatea națională este prima datorie a guvernului nostru și o bază a planului nostru de schimbare. Alături de Forța noastră Expediționară Întrunită și aliații NATO, ne consolidăm răspunsul pentru a ne asigura că navele și avioanele rusești nu pot opera în secret în apropierea teritoriului Marii Britanii sau NATO.
Vom continua să denunțăm activitatea malignă pe care Putin o conduce, reprimând flota din umbră a Rusiei pentru a preveni finanțarea invaziei sale ilegale în Ucraina.”
Sistem avansat bazat pe inteligența artificială
„Menținerea țării în siguranță este prima datorie a guvernului și o bază pentru planul său de schimbare. Protejarea infrastructurii naționale critice subacvatice este vitală pentru economia țării.
Marea Britanie și-a intensificat concentrarea pe protejarea infrastructurii offshore. Un nou sistem informatic avansat asistat de inteligență artificială a fost activat pentru prima dată luna trecută pentru a monitoriza zonele cheie de interes, bazându-se pe o serie de surse de date pentru a evalua riscul pentru infrastructură reprezentat de diferite nave.
Când sistemul Nordic Warden detectează o potențială amenințare, generează o alertă care poate fi trimisă partenerilor Forței Expediționare Întrunite sau NATO pentru alertă.
Nordic Warden monitorizează, de asemenea, navele cunoscute ca făcând parte din flota de nave din umbră a lui Putin folosite pentru a încerca să ocolească sancțiunile internaționale – și să ajute la finanțarea războiului ilegal al Rusiei în Ucraina – prin transportul de petrol și gaze rusești către potențiali cumpărători.
Marea Britanie a condus eforturile internaționale printr-o alianță globală pentru a perturba flota din umbră. Ca parte a inițiativei lansate de prim-ministru la Comunitatea Politică Europeană anul trecut, Marea Britanie a sancționat 93 de petroliere pe care Putin le-a folosit pentru a atenua lovitura sancțiunilor și pentru a-și finanța războiul ilegal.
Royal Fleet Auxiliary, care sprijină operațiunile Royal Navy, este un element cheie al strategiei britanice de a proteja infrastructura offshore, cu nava sa multirol de supraveghere oceanică, RFA Proteus, capabilă să desfășoare drone submersibile pentru a evalua cablurile și conductele submarine. Proteus a fost, de asemenea, implicat în urmărirea lui Yantar în noiembrie anul trecut”, a mai transmis ministerul britanic al apărării.
Ce se știe despre nava Yantar
Nava Yantar este cunoscută pentru faptul că transportă două submersibile care se pot scufunda până la 6.000 de metri, permițând echipajului lor să cartografieze, să monitorizeze și să rupă cablurile submarine care transmit date în întreaga lume, informează The Telegraph.
Analiștii și foștii ofițeri de marină au declarat pentru The Telegraph că Marea Britanie este probabil deja angajată într-un conflict direct cu „flota întunecată a Rusiei”, adânc sub apă.
???????? A Russian Spy Ship named “Yantar” entered British waters, loitering and gathering intelligence about UK’s underground infrastructure.
HMS Somerset and HMS Tyne were sent to monitor them.
We then had our Submarine ???????? surface close to the Russian Ship, who then left the area pic.twitter.com/54PR2U2EPg
— Sytheruk ???????? ???????? (@SythUK) January 22, 2025Ce alte sarcini a mai îndeplinit nava:
- Colectarea de informații despre senzorii acustici americani în apropierea bazei navale Kings Bay, Georgia
- Monitorizarea comunicațiilor din jurul bazei navale americane din Guantanamo Bay, Cuba
- Recuperarea sau distrugerea echipamentelor de la bordul aeronavelor rusești SU-33 și Mig-29 prăbușite
- Asistarea Argentinei în recuperarea submarinului dispărut
- Încercarea de a recupera F-35 britanic prăbușit
- Cartografierea cablurilor submarine din Marea Britanie în largul coastei Cornwall și în Marea Irlandei
- Investigarea scufundării cargoului rusesc Ursa Major și potențiala distrugere a echipamentelor secrete
- O a doua ieșire în apele Marii Britanii la câteva săptămâni după ce a fost escortat în Marea Mediterană
???????? YANTAR is a regular sight off ???????? coasts https://t.co/qePuILA9Wk pic.twitter.com/aYowFogoae
— RoyK (@roy_kinsella) January 29, 2025De la Guantanamo Bay la Marea Nordului, nava este suspectată că cartografiază infrastructura subacvatică critică a NATO pentru a se pregăti pentru un eventual conflict.
Rețeaua globală de internet se bazează pe aproximativ 500 de cabluri submarine, dintre care aproximativ 60 trec prin Marea Britanie. Cele mai importante dintre acestea traversează Atlanticul și transportă date financiare esențiale.
În cel mai pesimist scenariu, Yantar ar putea lansa încărcături pe aceste cabluri pentru a fi detonate în caz de război.
Matt Western, președintele Comitetului mixt pentru strategia de securitate națională a Marii Britanii, a declarat pentru The Telegraph că consecințele unui atac ar fi „sumbre”, afectând „comunicațiile, serviciile esențiale care se bazează pe internet, sectorul financiar, sistemele de plăți, lanțurile de aprovizionare și așa mai departe”.
Flota obscură a Rusiei este deja suspectată de patru operațiuni de sabotaj în Marea Baltică începând cu luna noiembrie, secționând cabluri care leagă Estonia de Letonia, Suedia de Lituania și Norvegia de Finlanda și Germania.
Pentru a întrerupe conexiunea la internet a Regatului Unit, ar trebui să fie secționate simultan zeci de cabluri. Unii analiști speculează că, pe lângă amenințarea cu un astfel de atac, misiunile de sondare ale Yantar ar putea avea un alt scop.