Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a subliniat importanța chivernisirii corecte a vieții duhovnicești și a frecvenței corecte a Sfintei Împărtășanii, conform învățăturilor biblice și canoanelor ortodoxe.
„Iubiți credincioși, viața noastră de aici, de pe pământ, trebuie bine chivernisită. Orice păcat am avea, să-l răscumpărăm. Există păcate ușoare și păcate grele.
De multe ori, cei care au păcate ușoare li se pare că n-au greșit și se grijesc mai puțin de căință, de jertfire și de răscumpărarea păcatelor. Cei cu păcate grele adeseori se căiesc toată viața și, de multe ori, se răscumpără mai lesne cei cu păcate multe și grele decât cei cu păcate multe și ușoare.”, a spus ierarhul.
ÎPS Teodosie a insistat asupra importanței mărturisirii regulate, afirmând că aceasta trebuie să aibă loc la fiecare 40 de zile:
„Puține păcate n-are nimeni. În fiecare zi greșim și, câți ani trăim, câte păcate agonisim. De aceea, trebuie să fim atenți cu viața noastră și să ne mărturisim la 40 de zile, cel mult. De nevoie, să ne mărturisim și mai des, dar la 40 de zile, dacă avem dezlegare și ne facem canonul, să ne împărtășim.”, a spus ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul a explicat practica împărtășirii regulate, legând-o de tradiția biblică și canonică:
„În Ortodoxie nu există extreme, nici «rar», nici «des», ci continuu. Împărtășirea la 40 de zile este după Sfânta Scriptură și după Sfintele Canoane.”
El a amintit că în vremea apostolică, credincioșii se împărtășeau zilnic, fiind profund ancorați în rugăciune:
„Adevărat este că, în veacul apostolic, împărtășirea era zilnică, pentru că atunci oamenii aveau harismele și nu făceau altceva. Cei care veneau la împărtășanie se rugau tot timpul, își aduseseră agonisința lor la biserici, acolo stăteau, acolo mâncau, lângă biserici, și trăiau în duhul acesta al păcii și al dragostei.”
ÎPS Teodosie a explicat legătura dintre frecvența împărtășaniei și episodul biblic al lui Moise de pe Muntele Sinai:
„Dumnezeu a îngăduit aceasta, dar după aceea canoanele arată, conform cărții Facerea, atunci când Moise s-a suit pe munte și a luat tablele legii. Le-a risipit pentru că cei ce l-au așteptat au făcut vițelul de aur și nu avea cu ce să strice vițelul de aur, să dispară idolul, decât cu tablele legii. Și a rămas fără legea dată de Dumnezeu pe Sinai. Atunci s-a rugat Moise: „Ce să fac să dobândesc alte table ale legii?” A chemat poporul și le-a spus: „Iată, eu mă voi sui din nou la munte, să nu mai greșiți.” A pus căpetenii și pe fratele său Aaron să păzească poporul să nu mai cadă.
„Doamne, cât să mai postesc pentru alte table ale legii?” Și Dumnezeu i-a spus să repete postul cel dintâi. De aceea este atât de limpede că, după ce ne-am împărtășit, mai ținem o rânduială de 40 de zile ca să primim din nou Cuvântul cel viu al lui Dumnezeu, Sfânta Împărtășanie, ca pe tablele legii.”
Ierarhul a clarificat și regula împărtășirii la copii și necesitatea postului după o anumită vârstă:
„Copiii până la șapte ani se pot împărtăși în fiecare zi, pentru că nu au păcate. După această vârstă, trebuie post, iar dacă nu suntem în post, postim trei zile înainte de împărtășanie.”
ÎPS Teodosie a îndemnat credincioșii să rămână statornici în dreapta credință, să se mărturisească regulat și să urmeze tradiția Bisericii în ceea ce privește împărtășania, pentru a dobândi pacea și împlinirea duhovnicească.