Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bruxelles, înaintea Summitului UE - Balcanii de Vest, că după rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale și rezultatul de la alegerile parlamentare, unde curentul suveranist a beneficiat de un sprijin popular mai ridicat decât la precedentele alegeri, politicienii trebuie să învețe lecția primită. Afirmațiile vin în contextul în care PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile discută despre formarea viitorului guvern.
- „Uniunea Europeană înseamnă valori, principii, libertate, progres, securitate și prosperitate pentru cetățenii europeni. Evident că Uniunea Europeană nu este un spațiu perfect, dar dacă noi nu ne demonstrăm, zi de zi, atașamentul față de interesele și de valorile comune și dacă nu ne implicăm pentru a gestiona crizele împreună, atunci nu vom putea construi un viitor mai bun.Iar cetățenii noștri – fie că vorbim la nivel european sau vorbim strict de România – își doresc din partea clasei politice, pe bună dreptate, responsabilitate, atenție, efort, onestitate și preocupare reală. Poate că aceasta este lecția cea mai importantă – sper și pentru politicienii noștri de acasă – după lecția dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni și după un an foarte complicat, cu multe alegeri care, în final, a rezolvat unele probleme și unele le-a amânat pe anul 2025”, a declarat Iohannis.
Două zile la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis se află miercuri şi joi la Bruxelles, unde va participa la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest şi la reuniunea Consiliului European.
Miercuri, şeful statului va lua parte la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul UE - Balcanii de Vest se va concentra pe evaluarea implementării Planului de Creştere pentru această regiune şi pe eforturile de integrare regională, în contextul în care extinderea reprezintă principala investiţie geopolitică pe care Uniunea o poate realiza în vecinătatea sa.
În cadrul summitului, Klaus Iohannis va exprima "angajamentul României faţă de perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii şi a condiţionalităţilor stricte, precum şi în baza angajamentului partenerilor regionali faţă de valorile europene, ca expresie a orientării strategice, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", precizează sursa citată.
Joi, preşedintele Iohannis va participa la Consiliul European, unde pe agendă se află subiecte precum Ucraina, migraţia, situaţia din Orientul Mijlociu, pregătirea UE în domeniul civil şi militar şi răspunsul la crize, rolul UE în lume şi extinderea Uniunii, Republica Moldova, Georgia şi aspecte legate de libertate, securitate şi justiţie.