O teorie incredibilă are din ce în ce mai mulți adepți printre fizicieni. În încercarea de a înțelege cât mai bine cosmosul, aceștia au ajuns la concluzia că lumea în care trăim ar putea să fie o hologramă. S-a ajuns la această explicație în încercarea de a înțelege paradoxurile din jurul găurilor negre, mecanica ciudată a particulelor cuantice și chiar natura universului, scrie Ancient Origins.
Profesorul Marika Taylor, fizician la Universitatea din Birmingham, este unul dintre cei mai mari susținători al acestei teorii. Aceasta spune că totul în jurul nostru ar putea să fie doar o iluzie, o proiecție care provine de la o suprafață bidimensională.
„În realitate, universul ar putea fi fundamental bidimensional. Acest lucru nu înseamnă că universul sau experiențele noastre sunt oarecum false. Cu toate acestea, ne pare tridimensional datorită modului în care este proiectat. Cosmosul ar putea să fie mult mai complex”, a explicat Taylor într-un interviu publicat în Daily Mail.
În fizică, o hologramă este o suprafață bidimensională care stochează și afișează informații tridimensionale. Taylor dă exemplul imaginilor reflectorizante de pe unele cărți de credit. Pe măsură ce aceasta este înclinată, imaginea se schimbă și deși pare să aibă adâncime, este plată. La fel s-ar întâmpla și cu universul nostru, susțin unii fizicieni.
"Holografia ne duce într-o lume și mai extremă"
Universul ar semăna cu o minge goală iar sisteme solare, clustere de stele sau nebuloase ar fi de fapt în interiorul volumului aparent 3D al acesteia. Sursa adevărată este însă pe suprafața exterioară 2D a mingii.
"Este foarte greu să vizualizezi acest lucru. Cu toate acestea, este și destul de greu să vizualizezi ce se întâmplă în interiorul unui atom. Am aflat la începutul secolului al XX-lea că atomii urmează reguli cuantice, care sunt, de asemenea, destul de diferite de realitatea noastră de zi cu zi. Holografia ne duce într-o lume și mai extremă, în care nu numai forțele sunt cuantice în natură, dar și numărul de dimensiuni este diferit de realitatea percepută", mai spune ", Taylor.
Reprezentanții unui laborator de fizică a particulelor din Statele Unite, Fermilab, susțin și ei teoria.
„Noțiunea că universul nostru tridimensional familiar este într-un fel codificat în două dimensiuni la nivelul cel mai înalt nu înseamnă că există cineva sau ceva „în afara” reprezentării bidimensionale, „proiectând” iluzia sau „rulând” simularea”, afirmă Fermilab.
Profesorul Craig Hogan crede că ar putea să existe un programator undeva, chiar dacă ideea este destul de neliniştitoare.
Profesorul Craig Hogan, director al Centrului Fermilab pentru Astrofizica Particulei, crede că această radiație antică ar putea conține indicii ale structurii holografice a universului.
„Cosmic Microwave Background (Fundalul cosmic cu microunde) (CMB) și toate structurile la scară mare ar trebui să provină din zgomot gravitațional cuantic. Dacă este holografică, modelul CMB arată semne ale acestui lucru. Păstrează o imagine a procesului care l-a făcut", susține profesorul.
În cazul în care această teorie ar fi adevărată, atunci ceea ce vedem noi nu este fals, dar nu este tot ce există.