VIDEO Execuția unui bărbat a fost suspendată în ultima clipă de un tribunal din Texas

VIDEO Execuția unui bărbat a fost suspendată în ultima clipă de un tribunal din Texas
📅 2024-10-19

Un tribunal din statul american Texas a suspendat în ultimul moment execuţia unui bărbat condamnat la moarte într-un caz controversat de „sindrom al copilului scuturat”.

Curtea Supremă din Texas a oprit joi seară în ultimul moment execuţia programată a lui Robert Roberson (57 de ani), care ar fi devenit prima persoană din SUA executată pentru o crimă legată de un diagnostic de sindrom al „copilului scuturat”, relatează Associated Press citată de News.ro.

Este vorba de un caz controversat al unui bărbat cu autism condamnat pentru moartea fiicei sale în 2002, atribuită sindromului copilului scuturat, în ciuda îndoielilor serioase apărute de atunci cu privire la acest diagnostic.

Curtea Supremă din Texas a dat curs solicitării unei comisii parlamentare care l-a convocat pe Robert Roberson pentru o audiere cu privire la validitatea sentinţei sale, într-o ultimă încercare de a obţine o suspendare a execuţiei.

Decizia luată târziu în noapte de a cruţa pentru moment viaţa lui Robert Roberson, care a fost condamnat pentru uciderea fiicei sale în vârstă de doi ani în 2002, a pus capăt unei serii de ultime contestaţii juridice şi unor săptămâni de presiune publică din partea legislatorilor republicani şi democraţi care susţin că bărbatul este nevinovat şi că a fost condamnat la moarte pe baza unor date ştiinţifice eronate.

EMOŢII EXTREME

În orele care au precedat decizia, Roberson a fost închis într-o celulă a închisorii, la câţiva metri de cea mai aglomerată cameră a morţii din America, la Walls Unit din Hunstville, aşteptând să afle cu certitudine dacă va fi dus la moarte prin injecţie letală.

Robert Roberson, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat pentru uciderea fiicei sale, Nikki Curtis, în oraşul Palestine din estul Texasului. Avocaţii săi şi unii experţi medicali spun că fiica sa nu a murit din cauza abuzurilor, ci din cauza complicaţiilor legate de o pneumonie.

Este rar ca Curtea Supremă din Texas - cea mai înaltă instanţă civilă a statului - să se implice într-o cauză penală. Dar modul în care această instanţă republicană a ajuns să oprească execuţia lui Roberson în ultimele ore a subliniat manevrele extraordinare utilizate de o coaliţie bipartizană de parlamentari care au venit în apărarea acestuia.

O MANEVRĂ INEDITĂ

Respinşi de instanţe şi de comisia de eliberare condiţionată din Texas în eforturile lor de a-i cruţa viaţa lui Roberson, legislatorii au încercat miercuri o cale diferită: emiterea unei citaţii pentru ca Roberson să depună mărturie în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor săptămâna viitoare, la câteva zile după ce era programat să moară. Planul neobişnuit de a câştiga timp, au recunoscut unii dintre ei, nu a mai fost încercat până acum.

Aceştia au susţinut că execuţia lui Roberson înainte ca acesta să poată depune mărturia citată ar încălca autoritatea constituţională a legislativului. Cu mai puţin de două ore înainte de execuţia lui Roberson, un judecător din Austin a fost de partea legislatorilor şi a suspendat execuţia, dar decizia a fost apoi anulată de o instanţă de apel. Curtea Supremă din Texas a intervenit apoi cu ordinul său, punând capăt unei nopţi de incertitudine.

Roberson este programat să depună mărturie în faţa comisiei luni.

„Acesta este un om nevinovat. Şi există prea multe umbre de îndoială în acest caz”, a declarat congresmenul democrat John Bucy.

Guvernatorul Greg Abbott avea autoritatea de a amâna pedeapsa lui Roberson pentru 30 de zile. Abbott a oprit o singură execuţie iminentă în aproape un deceniu ca guvernator şi nu a vorbit public despre acest caz.

Mai devreme joi, Curtea Supremă a SUA a refuzat să oprească execuţia, deşi judecătoarea Sonia Sotomayor - într-o declaraţie de 10 pagini despre caz - l-a îndemnat pe Abbott să acorde o amânare de 30 de zile.

UN CAZ MEDICAL CONTROVERSAT

Cazul lui Roberson a relansat dezbaterea privind sindromul copilului scuturat, cunoscut în comunitatea medicală drept traumatism cranian abuziv.

Avocaţii săi, precum şi parlamentarii texani, experţii medicali şi alte persoane, inclusiv autorul de bestselleruri John Grisham, susţin că Robertson a fost condamnat pe baza unor dovezi ştiinţifice eronate şi în prezent depăşite. Diagnosticul se referă la o leziune cerebrală gravă cauzată atunci când capul unui copil este lovit prin scuturare sau printr-un alt impact violent, cum ar fi lovirea de un perete sau aruncarea pe podea.

Susţinătorii lui Roberson nu neagă faptul că leziunile craniene şi alte leziuni cauzate de abuzurile asupra copiilor sunt reale. Ei spun însă că medicii au diagnosticat greşit rănile lui Nikki Curtis ca fiind legate de sindromul copilului scuturat şi că noi dovezi au arătat că fetiţa a murit din cauza complicaţiilor legate de o pneumonie severă.

Avocaţii lui Roberson spun că fiica sa a căzut din pat în casa lui Roberson după ce a fost grav bolnavă timp de o săptămână. Avocaţii lui Roberson au sugerat, de asemenea, că autismul său, nediagnosticat la momentul decesului fiicei sale, s-a întors împotriva sa, deoarece autorităţile au devenit suspicioase cu privire la el din cauza lipsei sale de emoţie cu privire la moartea acesteia.

Autismul afectează modul în care oamenii comunică şi interacţionează cu ceilalţi.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Grindeanu vorbește despre 'rușinea României': Cea mai așteptată autostradă din România ar putea fi gata mai repede

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat, sâmbătă, șantierul lotului II din autostrada Lugoj – Deva. A mers în zona Margina, unde se fac pregătirile pentru săparea tunelurilor pentru animale. Citește mai departe...

Max Verstappen, pe prima poziție în cursa de sprint la Marele Premiu al Statelor Unite

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull), liderul Campionatului Mondial de Formula 1, va pleca de pe prima poziţie, sâmbătă, în cursa de sprint pentru Marele Premiu al Statelor Unite, a 19-a etapă a sezonului, după ce a realizat cel mai bun timp din calificările de vineri, informează Citeșt...

Lovitură la temelia imperiului Tesla, după un accident mortal: Milioane de mașini riscă să fie retrase în urma verificărilor

Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) a deschis vineri o investigaţie cu privire la 2,4 milioane de vehicule Tesla echipate cu software-ul Full Self-Driving (FSD), după patru coliziuni raportate, inclusiv un accident fatal în 2023, transmite Citeșt...

Verdict final în moartea băiețelului de 3 ani operat de polipi: Tribunalul Sibiu a decis că părinții vor primi despăgubiri

Tribunalul Sibiu a decis ca părinții unui copil de 3 ani care a murit în urma unei operații de polipi în anul 2013 să primească despăgubiri de 160.000 de euro, conform Turnul Sfatului. Citește mai departe...

ALERTĂ O dronă din Liban a vizat reședința lui Netanyahu

O dronă lansată din Liban a lovit sâmbătă oraşul Cezareea, din centrul Israelului, în apropierea locului unde îşi are reşedinţa privată premierul israelian Benjamin Nentayhu, informează EFE, conform Agerpres. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.