Bogdan Petre, vicepreședinte ASPES, reacționează dur după ce agenția de rating Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară. Ratingul este BBB-: „Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale”.
Pe scurt tabloul sumbru al economiei pe 2024 arată așa, potrivit lui Bogdan Petre:
- 109 miliarde de lei deficit bugetar în primele 10 luni;
- 225 de miliarde de lei împrumutați pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a rostogoli creditele luate cu dobândă de cira 4,1% în 2021 și refinanțate acum la dobânzi de circa 7,4%;
- 200 de miliarde de euro va ajunge datoria publică a României sau, aproape 55% din PIB când, conform legii responsabilității bugetare ”îngheață” orice creștere de cheltuieli (pensii și salarii în primul rând!);
- 38 de miliarde de lei (circa 8 miliarde de euro) plăți DOAR pentru dobânzi la creditele luate, fără diminuarea ”principalului”, adică fără micșorarea sumei care trebuie returnată creditorilor.
Vicepreședintele ASPES spune că „riscăm ca marii distribuitori și agenți economici principali să plece cu sediile fiscale din România și să se mute în zone mai „prietenoase”, ca Bulgaria”.
Este șocant tot ce se întâmplă în acest moment, arată Bogdan Petre:
⁃ avem cele mai mari prețuri la energie din UE și curând va dispărea plafonarea, ceea ce înseamnă ca vor sari în aer prețurile
⁃ avem cele mai mari costuri la împrumuturile contractate din UE
⁃ Avem cea mai mare inflație din UE
⁃ Foarte curând ne va vizita FMI-ul să ne “ învețe” cum să mai privatizăm “ una alta prin ograda noastră “
⁃ banii din PNRR sunt în aer nu știm dacă vor mai veni și cât vor mai veni din transa 3
⁃ Firme neplătite de luni de zile pentru lucrările efectuate pentru statul român, valorile totale fiind de sute de milioane de euro
⁃ acum vine și impozitarea progresivă pe marile averi ( cine va stabili care este valorea marilor averi ? , cum se va evalua o mare avere ? , cum se va impozita ? , care sunt pragurile de impozitare ? )
⁃ 250 de milioane aruncate în aer pentru organizarea alegerilor
⁃ creșterea pensiilor este în aer începând cu ianuarie 2025 , nu sunt bani și automat trebuie să facem împrumuturi
⁃ Avem cele mai mari scumpiri la alimente din UE, puterea de cumpărare scade pe zi ce trece și nu se vede la orizont o soluție reală pentru a stopa acesta problemă
Bogdan Petre critică guvernarea PSD-PNL după anunțul venit de la Fitch.
„Astăzi ne-a mai venit o bombă economică și ceea ce era normal s-a întâmplat, ratingul de țară a fost retrogradat la BBB- ( negativ) din acest moment trebuie să reținem că marii creditorii vor creste valoarea dobânzilor cerute pentru cele 25 de miliarde de euro de care avem nevoie ca de aer doar în primele 3 luni ale anului 2025 pentru a acoperi cheltuielile unui Guvern efectiv inconștient care ne va duce către un faliment mai devreme decât ne așteptam.
O mare problemă a guvernării PSD - PNL este aceasta gândire măruntă, doar reactiva, România în aceste momente are nevoie de o gândire creativă și strategica. Este impardonabil ca o companie din Ungaria poate cumpăra EoN România, dar o firmă de stat ca Electrica, Hidrolectrica sau alt colos, NU. Vom deveni dependenți energetic de alții, ceea ce ne arată foarte clar haosul în care se află România reprezentată de actualii și se pare viitorii guvernanți.
Noi taxăm distribuitorii români cu 1% din cifra de afaceri pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 50 milioane de euro, ceea ce pune o presiune extraordinară pe mediul de afaceri românesc și privind după 1 an de zile realizăm ca totul a fost făcut pentru vreo 50 de milioane de euro ”câștig”, dar pierdem din vedere situația de ansamblu, cu riscurile intrărilor în faliment, ale concedierilor și al mutării în locuri fiscale mai prietenoase din UE.
Toate aceste lucruri ne fac să ne întrebăm: ce faceți cu economia României domnilor de la PSD și PNL? Vreți să puneți pe butuci tot ceea ce însemna antreprenoriat romanesc ?
Care este direcția pe care o vom lua, pentru ca situația este foarte gravă și ar fi cazul să realizăm acest lucru până nu este prea târziu.
Pare ca asistăm la un spectacol de circ unde actorii principali sunt politicienii care ne reprezintă îmbrăcați în clovni”, transmite vicepreședintele ASPES într-un comunicat de presă.