Vestul arogant L-a abandonat pe Dumnezeu, iar viața nu mai este la fel (The Telegraph)

Vestul arogant L-a abandonat pe Dumnezeu, iar viața nu mai este la fel (The Telegraph)
📅 2024-10-18

Recent, un prieten m-a întrebat: „Tim, cum să cred?” Nu „ce ar trebui să cred”, ci cum se poate face față credinței în sine? M-am gândit atunci că am crescut o generație atât de liberă de „îndoctrinare”, atât de atașată de știință și rațiune, încât s-a pierdut un al șaselea simț critic. Viața spiritului a dispărut.

În cartea „Living in Wonder”, Rod Dreher susține că Occidentul a fost dezamăgit, un proces care ne-a lăsat „înstrăinați de lumea naturală, de ceilalți, de noi înșine și de trupurile noastre”. Occidentalii obișnuiau să creadă că „Dumnezeu este prezent pretutindeni și umple toate lucrurile”, adăugând profunzime și sens la ceea ce altfel ar putea fi o existență crudă și scurtă. Creștinismul a avansat, spune el, nu doar prin învățătură, ci și prin miracole, convingând publicul că Dumnezeu este real și imediat.

Acest consens a fost anulat de o revoluție filosofică, noțiunea post-medievală conform căreia Dumnezeu este acolo sus, iar noi suntem aici jos - naturalul și supranaturalul sunt la fel de separate ca mintea și corpul. Orice lucru mistic sau straniu care nu putea fi „verificat în conformitate cu fenomenele științifice” - stigmate, fantome, dragoni și zâne - nu putea fi considerat „real”. Pe scurt, Dumnezeu a fost intelectualizat: o idee frumoasă, manifestată cel mai bine prin fapte bune.

Rezultatul, susține Dreher, este disperarea: suntem făcuți să fim spirituali, iar dacă nu ne putem exprima acest lucru, alunecăm în apatie. Mai rău, ne abandonăm unor credințe care sunt chiar mai puțin raționale decât creștinismul, cum ar fi astrologia sau adorarea diavolului, de obicei etichetate pentru o politică progresistă care oferă un corectiv la „supremația creștină nedreaptă”. Dreher este îngrijorat de faptul că oamenii care resping lumina primesc fără să vrea întunericul; el sugerează chiar că OZN-urile ar putea fi reale și satanice, sugerând că există un război invizibil între îngeri și demoni.

În acest moment, unii cititori ar putea râde și ar putea pleca. Alții se vor întreba de ce ar trebui să fim deschiși la spiritualitatea monoteismului, dar să excludem tot ce este păgân? Dreher este un convertit la Biserica Ortodoxă, iar unii vor considera că argumentul cărții conform căruia diferitele școli ale catolicismului și protestantismului ne-au dezamăgit este partizan și nedrept. Dacă argumentul său este pentru un creștinism mai tangibil - ritualuri cu „clopote și mirosuri” care ating inima, precum și mintea - atunci anglo-catolicii fac acest lucru de peste un secol, adesea aliați cu cauzele de stânga pe care le consideră îndoielnice.

Care este răspunsul său la întrebarea „cum cred”? Pentru a-l cita pe Iisus: „Vino și vezi”. Lumea nu are nevoie să fie reîncântată, susține Dreher, deoarece Dumnezeu este deja în ea: trebuie doar să percepem ceea ce ne înconjoară într-un mod diferit, de la misterele mecanicii cuantice la frumusețea unei flori. El povestește cum Whittaker Chambers, spionul comunist american, a ajuns la Hristos privind a doua oară urechile fiicei sale: atât de complicate și perfecte, încât trebuiau să fie produsul unui design. „Apleacă-te, și apleacă-te tare, spre frumusețe... un portal prin care încântarea trece la noi”. Nu o mai priviți ca fiind „admirabilă sau decorativă”, ci admirați-o și studiați-o. Citiți cărți. Asistați la operă. Toate acestea ar putea părea evidente, dar într-o lume construită în jurul distragerii atenției și sedată de gratificarea instantanee, trebuie să devenim prin acțiune - la fel cum ortodocșii se înfometează și se roagă pentru a ajunge într-o stare de iluminare. Este vorba de alegerea între a fi „turiști singuratici care zburdă... încercând nebunește să rămână cu un pas înaintea plictiselii” și a se alătura unei „turme de pelerini într-o călătorie a sensului suprem”.

Alți critici au remarcat faptul că Dreher are o abilitate stranie de a exprima sentimentele conservatorilor religioși, chiar de a le anticipa. Cărțile anterioare ne-au oferit Crunchy Cons (2006), ai cărui conservatori eponimi doresc să întoarcă timpul înapoi; The Benedict Option (2017), care a însemnat excluderea din cultura liberală; și Live Not By Lies (2020), care a trasat o linie între „marxist” și „woke”.

Pot atesta, petrecând mult timp printre creștinii devotați, că Dreher a reușit din nou, surprinzând starea noastră actuală: suntem prinși între dorința de a ne arunca în politica de mișcare pentru a învinge Bestia, sau de a privi în interior în speranța de a deveni schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. Mulți dintre noi se întreabă dacă cel mai bun serviciu pe care l-am putea face creștinismului este pur și simplu să devenim creștini mai buni.

Autorul scrie cu înțelepciune și onestitate, referindu-se adesea la divorțul său dureros și la entuziasmul pentru orice al unui american aflat în străinătate: imaginați-vă dacă Daisy Miller ar petrece o vară în Iadul lui Dante. El nu este doar influent pe dreapta - sunt sigur că doamna Badenoch și domnul Jenrick vor citi această carte - ci și unul dintre cei mai buni scriitori ai timpurilor noastre. Living in Wonder ar putea fi cea mai bogată și mai stimulantă lucrare a sa de până acum.

Articol scris de jurnalistul britanic Tim Stanley, în publicația The Telegraph

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

NATO avertizează indirect Rusia după incidentul cu dronă din România: 'Aliaţii intenţionează să achiziţioneze mii de sisteme de apărare aeriană'

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi-a exprimat vineri solidaritatea cu România şi a felicitat autorităţile române şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) pentru răspunsul lor rapid şi eficient la ultimul incident cu drone de pe teritoriul ţării. Citește mai depart...

Piața locală de construcții încetinește: Volumul lucrărilor a scăzut în primele opt luni

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primele opt luni, faţă de perioada similară din anul 2023, ca serie brută, cu 3,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Citește mai d...

Alertă sanitară! Un nou virus ucide peștii din mare: Provoacă 'leziuni semnificative organelor, epidemie gravă'

Un nou virus ucide peștii din Marea Tireniană, stârnind îngrijorarea experților în legătură cu un posibil salt de specie. Citește mai departe...

Guardiola comentează plecarea directorului de fotbal Txiki Begiristain de la Manchester City

Pep Guardiola, antrenorul lui Manchester City, a comentat anunțul plecării directorului de fotbal Txiki Begiristain la sfârșitul sezonului curent: „O parte din mine pleacă, aș spune”, potrivit mediafax.„O parte din mine pleacă, aș spune. Citește mai departe...

Repairs scheduled on Romanian side of Giurgiu-Ruse bridge

Road traffic on the Giurgiu-Ruse bridge will be affected due to repair works of the devices covering the expansion joints scheduled on the Romanian side, the Giurgiu Border Police Inspectorate (ITPF) announced on Friday. The works will start on October 21. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.