Vehiculele Bradley americane fac ravagii în rândul trupelor ruse ce invadează Ucraina: cum reușesc asta deși sunt inferioare tancurilor rusești

Vehiculele Bradley americane fac ravagii în rândul trupelor ruse ce invadează Ucraina: cum reușesc asta deși sunt inferi
📅 2024-09-08

Într-un peisaj înzăpezit de lângă Stepove, în estul Ucrainei, vehicule blindate rusești și ucrainene s-au confruntat în ceea ce părea a fi o luptă nepotrivită. Într-o înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării al Ucrainei la începutul acestui an, un tanc rusesc T-90, prezentat cândva de președintele Vladimir Putin drept cel mai bun din lume, se confruntă cu două vehicule blindate ucrainene Bradley ale Brigăzii 47 Mecanizate, scrie Insider.

Vehiculul de luptă pentru infanterie Bradley, furnizat Ucrainei de către SUA, este conceput în primul rând pentru a transporta infanterie în asalturi cu puterea de foc necesară pentru a ataca poziții fortificate și vehicule blindate mai ușoare, lăsând în același timp confruntările directe cu un tanc superior tancurilor Abrams alături de care ar lupta în mod normal.

Bradley este echipat cu capacități care îi permit să atace un tanc inamic în cazul unei lupte, dar blindajul său ușor îl face vulnerabil. T-90-ul rusesc ar fi trebuit să fie mai mult decât un adversar pentru Bradley, însă IFV-ul american a ieșit învingător. Această victorie pe câmpul de luptă vorbește despre punctele forte ale echipajului și despre îndrăzneala de a utiliza Bradley în lupte grele, fără sprijinul critic al unor tancuri de luptă principale mai puternice.

În înregistrarea video a confruntării, Bradley-urile trag în mod repetat în T-90-ul rusesc cu tunurile lor automate cu lanț de 25 mm, părând să avarieze sistemele de control ale tancului. Turela tancului rusesc începe să se învârtă, iar apoi tancul deviază de la curs și se prăbușește într-un copac.

Acesta este un exemplu al rolului crucial pe care Bradley l-a jucat pentru Ucraina în luptele din prima linie împotriva Rusiei, în care versatilitatea, viteza, blindajul și armele sale capabile au fost esențiale.

„Este un vehicul foarte versatil”, a declarat Gustav Gressel, analist militar la European Council on Foreign Relations, pentru Business Insider, explicând că «un Bradley poate atât să transporte, cât și să atace orice țintă de pe câmpul de luptă».

Adaptarea după o contraofensivă eșuată

SUA au oferit Ucrainei primul lot de peste 60 de vehicule de luptă la începutul anului 2023, anticipând contraofensiva sa din vară, însă succesul lor în timpul acestui efort a fost limitat.

Ucraina a desfășurat vehiculele blindate în grupuri care transportau trupe în atacuri de asalt asupra liniilor defensive ale Rusiei, dar Rusia a reușit să împiedice avansurile folosind mine și să amenințe blindatele masate cu drone, artilerie și rachete ghidate.

Imagini filmate cu drona din luna iunie a anului trecut au arătat un grup mare de vehicule de luptă Bradley distruse lângă Zaporizhzhia, după ce au fost desfășurate într-un atac eșuat.

Jacob Parakilas, analist la RAND Corporation, a declarat pentru BI că, în războiul din Ucraina, atacurile care foloseau grupuri de vehicule sau soldați s-au dovedit dezastruoase, deoarece acestea puteau fi mai ușor supravegheate și atacate de drone - dar Ucraina s-a adaptat.

„Faptul că niciuna dintre părți nu a stabilit superioritatea aeriană în Ucraina înseamnă că astfel de concentrări (pe care rușii le-au încercat mai des decât ucrainenii) tind să devină dezastre, cu numeroase vehicule doborâte de artilerie, lovituri aeriene, drone și infanterie echipată cu rachete antitanc”, a spus el.

„Ca urmare, în utilizarea ucraineană se pune un accent mult mai mare pe vehiculele care operează individual și flexibil.”

În urma contraofensivei eșuate de anul trecut, Ucraina a început să trimită aceste vehicule unul sau două la un moment dat în roluri mai flexibile, cum ar fi sprijinirea trupelor terestre, atacarea pozițiilor inamice sau chiar evacuarea civililor și a trupelor rănite în zonele de luptă.

Dincolo de viteza și armamentul Bradley, alte capacități benefice includ vederea pe timp de noapte, care îi permite să fie desfășurat în misiuni de luptă pe timp de noapte. Trupele ucrainene au declarat că blindajul vehiculului oferă o capacitate de supraviețuire mai mare decât unele modele sovietice, spunând CNN într-un raport din septembrie că Bradley a fost capabil să reziste la unele lovituri rusești directe.

Gressel, analistul Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat pentru BI că amenințarea reprezentată de drone în apropierea liniilor de front rusești a determinat ca Bradley-urile să opereze singure în misiuni de acțiune rapidă.

„Așa că vehiculele blindate intră în viteză, își îndeplinesc misiunea de luptă și apoi se retrag cât de repede pot”, a spus Gressel.

Dar au existat și alte adaptări de luptă. Analiști și soldați au declarat pentru Washington Post în iunie că lipsa de artilerie cauzată de blocarea ajutorului acordat anterior de Congresul SUA a însemnat că vehiculele au fost folosite chiar și pentru a ținti clădiri care, în mod normal, ar fi fost atacate doar de la mare distanță.

Bradley s-a dovedit a fi o armă versatilă. Echipajele sale americane au distrus multe tancuri și vehicule blindate irakiene cu tunul său de 25 mm și rachete TOW în timpul Războiului din Golf din 1991, iar ulterior a jucat un rol-cheie în atacul blindat asupra Bagdadului în 2003.

Ucraina găsește, de asemenea, utile aceste arme capabile. În mai, un Bradley a imobilizat un vehicul blindat rusesc cu șenile MT-LB într-o confruntare în apropiere de Adviikva, scena unora dintre cele mai aprinse lupte din război. Doar câteva săptămâni mai târziu, un Bradley a doborât două transportoare blindate de trupe rusești BTR-82 în aceeași regiune.

În unele cazuri, a fost chiar adaptat la amenințările moderne. De exemplu, o înregistrare video publicată de Ministerul Apărării din Ucraina în iunie arată un Bradley care doboară chiar și o dronă rusească cu ajutorul tunurilor sale .

În luptele față în față cu tancurile rusești, Bradley nu are puterea de luptă a tancurilor puternic înarmate și blindate, însă tunul său cu lanț are o cadență rapidă de tragere care se poate dovedi eficientă.

Gressel a declarat că, chiar dacă Bradley „nu poate penetra un [tanc rusesc] cu autocannonul, acesta imobilizează tancurile rusești și, de obicei, le avariază tunurile și/sau optica”.

Învățarea lecțiilor din război

SUA trage învățăminte din războiul din Ucraina și din modul în care utilizează avioanele Bradley.

Parakilas, analistul RAND, a declarat că Pentagonul modifică vehiculele Bradley pentru a le apăra mai bine împotriva atacurilor cu drone și aeriene care s-au dovedit devastatoare împotriva vehiculelor blindate furnizate de Occident în vara anului trecut.

Potrivit acestuia, SUA integrează arme care ar putea „intercepta amenințările primite înainte ca acestea să poată lovi vehiculul”.

Ucraina a primit 300 de vehicule Bradley, dintre care a pierdut cel puțin 90, potrivit unor surse deschise de urmărire. Vehiculele, care au venit în număr de aproximativ 10 ori mai mare decât tancurile Abrams, s-au dovedit extrem de valoroase pentru Ucraina pe linia frontului ca vehicule multifuncționale, chiar și cu amenințările cu care se confruntă. Și o mare parte din acest lucru se datorează utilizării.

„Este destul de clar că ucrainenii folosesc Bradley-urile ca pe niște tancuri universale și, având în vedere valoarea lor ridicată și numărul limitat, le țin separate pentru a preveni ca un singur atac să distrugă mai mult de unul în același timp”, a declarat Parakilas.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

4 animale pe care le-am pierdut pentru totdeauna din cauza prostiei și ignoranței umane

De la cazul tragic al unui pinguin bătut până la moarte, până la câinii care au devenit atât de agresivi încât nu mai pot să se împerecheze, istoria recentă ne arată exemple șocante de specii care au dispărut din cauza neglijenței, cruzimii și indiferenței umane. Citește mai departe...

Liga Naţiunilor: selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor / Rezultatele de sâmbătă

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal, informează AGERPRES. Citește mai departe...

Rebelii Houthi din Yemen anunță că au doborât o dronă americană

Rebelii Houthi din Yemen au declarat că au doborât o dronă americană MQ-9 care efectua acte ostile deasupra spațiului aerian al guvernoratului Marib, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt militar al grupării aliate Iranului, Yahya Saree, informează alarabiya.net. Citește mai departe...

Cupa României la baschet masculin: CSA Steaua Bucureşti, victorie clară în fața echipei CSU ASE Bucureşti

CSA Steaua Bucureşti a surclasat-o pe CSU ASE Bucureşti cu scorul de 114-45 (28-14, 24-4, 31-18, 31-9), sâmbătă, în Sala ''Mihai Viteazul'', în primul tur al Cupei României la baschet masculin, informează AGERPRES. Citește mai departe...

Cafeaua 'antiglonț'- băutura minune care oferă energie și te ajută să slăbești rapid, cu doar trei ingrediente

Mai mult de jumătate din populația lumii se gândește la o ceașcă de cafea imediat ce se trezește, iar cifrele confirmă acest lucru. Citește mai departe...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..