Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întrebată dacă Chișinăul va mai cumpăra energie electrică de la centrala Cuciurgan (controlată de separatiști) dacă Rusia va relua livrările de gaze în Transnistria (așa cum cumpăra până pe 31 decembrie 2024). Aceasta a răspuns: „Scopul acestei crize generate de Rusia a fost să provoace o creștere mare a prețului la energia electrică pe malul drept al Nistrului (pentru a crește electoral nemulțumirea oamenilor față de guvernarea pro-UE în ajunul alegerilor parlamentare din 2025 – n.n.). Și e foarte clar că Rusia nu-și va revizui această decizie”.
Ex-ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, este convins că criza energetică a fost un scenariu politic al Moscovei și că Gazprom va relua livrările de gaze spre Transnistria în câteva săptămâni, doar că în volume mai mici. Despre acest scenariu DW a scris săptămâna aceasta. Este o tactică rusească veche de șantaj: „Rusia generează o criză, o catastrofă umanitară, pentru a schimba atitudinea față de această criză în cadrul războiului informațional și față de cine a generat-o. Criza a fost provocată artificial de către „Gazprom”, care va poza acum în „salvator”. Veți vedea că, în câteva săptămâni, concernul rus va relua livrările”, a spus Parlicov.
Toți așteaptă decizia României
O necunoscută în reușita scenariului rusesc rămâne poziția României. Ca să ajungă în Transnistria pe conducta transbalcanică, gazul rusesc trebuie să tranziteze Turcia, Bulgaria și România (și Republica Moldova). Întrebată marți dacă Chișinăul a discutat acest subiect cu Bucureștiul, președintele Maia Sandu a răspuns că discuțiile privind tranzitul pot începe numai „după ce se rezervează capacitate (de către Gazprom – n.n.) pe rețea” - lucru care încă nu s-a întâmplat. Săptămâna trecută însă, într-o intervenție publică, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că „România nu va permite nicio cale prin care gazul rusesc să intre în România”, iar săptămâna aceasta oficialul român a reiterat că „România nu-și dorește ca Republica Moldova să mai revină vreodată la gazul și curentul din Rusia”.
Ca urmare a sistării livrărilor de gaze de către Rusia, în enclava separatistă transnistreană s-au oprit toate fabricile și uzinele. Abia dacă mai funcționează câteva fabrici de pâine. Populația are energie electrică doar câteva ore pe zi. Peste 95% din „economia transnistreană” a fost construită pe gaz gratis livrat de Rusia timp de 32 de ani. În primele zece zile ale anului 2025, importurile regiunii au scăzut cu 43%, adică cu 7 milioane de dolari, iar exporturile cu 60% sau cu 3,3 milioane de dolari în comparație cu aceeași perioadă a anului 2024. Scăderea cea mai mare a fost înregistrată în sectorul metalurgic, al produselor din metal, al mașinilor și echipamentelor, precum și în industria chimică. Exportul de ciment a fost complet oprit.
Vitalie Călugăreanu | Corespondent DW la Chișinău