Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România protestează faţă de agresarea colegilor jurnalişti care au fost supuşi unor acte de violenţă.
"UZPR reaminteşte opiniei publice că, în ultima perioadă, s-au înteţit atacurile asupra presei, care au venit din mai multe direcţii, inclusiv din partea unor politicieni extremişti, care au adus jigniri incalificabile şi au proferat ameninţări la adresa colegilor noştri de breaslă, poziţionându-se astfel pe o direcţie nu doar antisocială şi aflată sub incidenţa legislaţiei penale din România, ci sfidând, prin acte reprobabile, dreptul publicului de a fi informat. Ca susţinătoare al libertăţii de exprimare, UZPR este, în acelaşi timp, şi un militant pentru deplina libertate a presei şi nu poate accepta manifestările violente la adresa reprezentanţilor mass-media care îşi exercită profesia, pronunţându-se cu fermitate împotriva oricăror manifestări de violenţă, abuz, hărţuire sau ameninţare la care apelează persoane care sfidează legea împotriva jurnaliştilor", se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis vineri AGERPRES şi semnat de preşedintele Uniunii, Sorin Stanciu.
Conform sursei citate, "UZPR este pe deplin solidară cu colegii din presă care au fost agresaţi de către persoane publice sau private, susţine demersurile autorităţilor împotriva acestor manifestări de violenţă şi îşi reiterează crezul că societatea românească nu poate funcţiona în cele mai depline repere democratice fără o presă puternică, liberă şi fără jurnalişti care să lucreze în deplină siguranţă, în interesul informării opiniei publice".
Vineri, jandarmii bucureşteni au identificat două persoane implicate în agresiunea unor jurnalişti care transmiteau informaţii de la protestul organizat în faţa Curţii Constituţionale a României.
"Pe timpul desfăşurării adunării publice de protest, în jurul orei 12,00, un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune în direct ale unor televiziuni, cu scopul de a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite informaţii", a informat Biroul de presă al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB).
Jandarmii au observat aceste acţiuni de agresiune şi intimidare, motiv pentru care au intervenit pentru oprirea lor şi aplicarea măsurilor legale care se impun. Au fost identificate două persoane implicate în această activitate ilegală, context în care a fost întocmit un act de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "distrugere".