Cristina Prună, purtătorul de cuvânt al USR, a susţinut joi că decizia PSD de a se retrage de la discuţiile pentru formarea Executivului reprezintă o "fugă de responsabilitate", în contextul "dezastrului bugetar" cu care se confruntă România.
"România în continuare are nevoie de reforme. Ştiam că este un dezastru bugetar şi se pare că, iată, PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării. Singura cale înainte este cea a reformelor, a ne-creşterii taxelor - pentru că asta ar pune presiune şi mai mare pe oamenii care muncesc cinstit în ţara asta - evident reducerea cheltuielilor publice, lucru care, din discuţiile pe care le-am avut până acum, nu a fost agreat", a declarat, pentru AGERPRES, Cristina Prună.
Ea a menţionat că urmează să existe o discuţie la nivelul conducerii Uniunii Salvaţi România în urma anunţului făcut de liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu.
"În privinţa deciziei, trebuie să avem o discuţie la nivelul forului de conducere", a precizat Cristina Prună.
La rândul său, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, l-a criticat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru faptul că "ia jucăriile şi pleacă", lăsând 9% deficit bugetar şi "o grămadă de facturi neplătite" în urma mandatului său.
"Marcel, 'bărbat de stat', lasă 9% deficit bugetar + grămadă facturi neplătite. Acum ia jucăriile şi pleacă puţin cât să dreagă cineva ce a stricat coaliţia Nicu, Klaus şi Marcel. (...) Problema e bugetul. Şi ăia care l-au adus în gard", a scris Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook.
Reacția lui Drulă
Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat, joi, după ce Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului, că este "cel mai jos gest politic" de după Revoluţie, susţinând că social-democraţii vor să dea bir cu fugiţii, "după ce au ruinat ţara timp de 3 ani".
"E un comportament de om falit politic, e un comportament de mimoză care se dă rănită de cuvintele USR. Ce cuvinte? Noi am cerut acolo responsabilitate şi asumarea unui buget. Iată că USR a avut dreptate. Cheia este acolo în buget, în ruinarea finanţelor ţării, în amanetarea viitorului. Este cel mai jos gest politic pe care l-am văzut după Revoluţie. După ce au ruinat ţara timp de 3 ani, acum vor să dea bir cu fugiţii", a afirmat Drulă, la Parlament.
Întrebat ce s-a schimbat de ieri, Drulă a spus: "Suntem într-o zonă care mie nu mi-e familiară".
"Eu am făcut studii, am încercat să fac lucruri serioase în viaţă, metoda Maradona, metoda mâna pe portofel nu îmi sunt familiare. Cam aşa arată: şmecherie cu guvernarea ţării", a adăugat Cătălin Drulă, fost preşedinte al USR.
Întrebat dacă USR va discuta cu PNL şi UDMR, Drulă a spus: "Noi întotdeauna discutăm cu toţi partenerii, am discutat şi zilele trecute".
"Recunosc că poziţia celor de la PNL a fost mai rezonabilă într-un fel în aceste discuţii, dar şi ei au o parte gravă de responsabilitate. Ministerul Finanţelor a fost şi este la domnul Boloş, la PNL. Să nu uităm că în momentul de faţă, când vorbim, România are astăzi un guvern cu puteri depline PSD PNL. În ministerul Finanţelor este pregătită o ordonanţă cu măsurile fiscale care trebuie dată, şi a fost o notă confidenţială în Guvern ca să nu se prăbuşească finanţele ţării de la 1 ianuarie, şi Marcel Ciolacu refuză să dea această ordonanţă după ce el a creat această situaţie, mai rar am văzut un astfel de act de laşitate", a mai spus Cătălin Drulă.
Anunțul premierului
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.
"Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. Nu poţi face nimic cu aşa-zişi parteneri cărora le e 'silă' să stea la masă cu tine şi care au impresia că aşa se 'murdăresc'. PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze şi fără să îşi pună poalele în cap aşa cum au făcut ceilalţi. Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această ţară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidenţiale care vor urma", a scris Ciolacu pe Facebook (pe larg, aici).
Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu nu a dorit să riște să forțeze continuarea la Palatul Victorie, în condițiile în care ar fi putut fi un premier de sacrificiu, doar până la alegerile prezidențiale din primăvară. Astfel, pe fondul presiunilor puse și de USR, social-democrații au ales să intre într-o perioadă de așteptare, în care doar vor asigura majoritatea parlamentară pentru învestirea unui guvern de dreapta (pe larg despre cine ar putea să fie premier, aici).