Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută joi anunțul președintelui american Donald Trump privind o pauză în privința tarifelor reciproce, informează Reuters. Asta după ce unele țări nu au răspuns cu măsuri similare la majorarea tarifelor de către SUA.
„Condițiile clare și previzibile sunt esențiale pentru funcționarea comerțului și a lanțurilor de aprovizionare”, a afirmat ea într-o declarație pe X.
Ea a adăugat că tarifele sunt taxe care nu fac decât să afecteze întreprinderile și consumatorii. „Acesta este motivul pentru care am pledat în mod constant pentru un acord cu tarife zero pentru zero între Uniunea Europeană și Statele Unite”, a spus ea.
Trump a declarat miercuri pe Truth Social că autorizează o pauză de 90 de zile în ceea ce privește tarifele pentru țările care nu au luat măsuri de retorsiune împotriva taxelor sale.
Comisia Europeană a aprobat majorarea tarifelor
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a obţinut sprijinul ţărilor UE şi că a aprobat un prim set de contramăsuri la tarifele SUA pentru oţel şi aluminiu care se vor aplica începând cu data de 15 aprilie. Astfel, Uniunea Europeană urmează să impună taxe suplimentare, în principal de 25%, asupra unei serii de importuri din SUA, ca răspuns specific la taxele vamale americane pentru metale, conform News.ro.
Bruxelles-ul evaluează în continuare modul în care va răspunde taxelor pentru automobile şi tarifelor mai generale anunţate de Donald Trump săptămâna trecută.
Tarife de contrareacţie
În interiorul Uniunii, opiniile privind răspunsul variază. Franţa consideră că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când ”lucrurile vor fi clarificate”.
Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie ”echilibrată şi raţională”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune.
”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt diplomat european.
Discuţiile cu Washingtonul nu au dus până acum la rezultate. Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind ”direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt ”nocive şi nejustificate”.
Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat, cu excepţia improbabilă în care o majoritate calificată, 15 state membre reprezentând 65% din populaţia UE, se opune.
Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.