UE, ca parte a celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni anti-ruse, ia în considerare posibilitatea de a introduce o interdicție a importului de aluminiu din Rusia și o respingere a gazului natural lichefiat (GNL) rusesc, scrie neftegaz.ru.
Bloomberg a raportat acest lucru pe 15 ianuarie 2025, citând surse.
O nouă abordare a sancțiunilor împotriva GNL și aluminiu
Potrivit publicației:
• UE intenționează să adopte un nou, al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie, pentru a marca cea de-a 3-a aniversare de la începerea SVO,
• Ca parte a unui nou pachet de sancțiuni, UE ia în considerare limitarea importurilor de aluminiu rusesc și eliminarea treptată a GNL din Rusia:
➢ restricțiile privind aluminiul vor fi introduse treptat, iar momentul și scala sunt încă de stabilit,
➢ abandonarea GNL poate fi efectuată fie ca o sancțiune, fie ca parte a foii de parcurs pe care CE intenționează să o prezinte în februarie;
➢ 3 țări UE care importă cea mai mare parte a GNL furnizat din Rusia - Spania, Belgia și Franța - nu vor împiedica introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei;
• Importurile de gaze rusești în UE:
➢ mai multe țări au cerut interzicerea importurilor de gaz rusesc,
➢ UE trebuie să decidă dacă introduce o interdicție obligatorie din punct de vedere juridic prin sancțiuni sau reglementează problema printr-o foaie de parcurs sau o combinație a celor două.
➢ sancțiunile pot fi cel mai puternic argument pentru rezilierea contractelor cu furnizorii ruși, dar necesită aprobarea unanimă a țărilor participante și sunt limitate în timp,
➢ introducerea de sancțiuni împotriva gazoductului rusesc este încă considerată inadecvată, deoarece o serie de țări, inclusiv Ungaria și Slovacia, depind în continuare de aprovizionarea Gazprom;
• Proiectele de măsuri care vor intra în cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni includ restricții pentru alte zeci de nave incluse în flota umbră de petroliere, precum și controale suplimentare asupra exportului de mărfuri utilizate în scopuri militare,
• în plus, și mai multe bănci vor fi deconectate de la sistemul internațional de plăți SWIFT,
• UE ia în considerare, de asemenea, propuneri de includere a mai multor companii din țări terțe pe listă, inclusiv. din China și Emiratele Arabe Unite, care ajută Rusia să obțină acces la tehnologiile utilizate în sfera militară, precum și introduc restricții în sectorul de transport rusesc,
• În plus, UE intenționează să închidă lacunele folosite pentru eludarea restricțiilor existente, precum și să introducă taxe mai mari asupra produselor agricole și îngrășămintelor, în paralel cu un nou pachet de sancțiuni.
A câta încercare?!
Să reamintim că UE a luat în considerare sancțiunile împotriva GNL și aluminiul din Rusia în urmă cu un an, ca parte a pregătirii celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Aceste prevederi s-au dovedit însă atât de controversate încât au fost excluse din discuție, altfel pachetul nu a putut fi convenit până la data cerută. Drept urmare, cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care a intrat în vigoare la 24 februarie 2024, nu conținea măsuri împotriva GNL și aluminiu. Aceste interdicții nu au fost, de asemenea, incluse în cele 14 și 15 pachete de sancțiuni introduse în 2024, deși UE a început să facă presiuni asupra sectorului rusesc GNL:
• ca parte a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni, a fost introdusă o interdicție amânată a reexportului de GNL rusesc din UE, interzicând transbordarea GNL în porturile UE începând cu 26 martie 2025 (care de fapt ar trebui să păstreze volume mari de GNL rusesc).
• În cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni UE, UE a inclus 6 petroliere convenționale suspectate că ar exporta GNL de la uzina Arctic LNG-2 sancționată, precum și petrolierul de clasa gheață Arc7 Christophe de Margerie, exportator de GNL de la uzina Yamal LNG (acesta este singurul petrolier care lucrează la un proiect deținut de Sovcomflot).
Bloomberg estimează, compilate din datele de urmărire a navelor, că importurile rusești de GNL în Europa (inclusiv Europa de Est și de Vest) au crescut la niveluri record în 2024.
În 2024, 16,3 milioane de tone de GNL au fost livrate în Europa (aproximativ 22,5 miliarde m 3 după regazificare), adică cu 16,4% mai mult decât în 2023.
Luând în considerare tranzitul de gaze oprit la 1 ianuarie 2025 prin Ucraina (aproximativ 15 miliarde m3/an) în cazul sancțiunilor împotriva GNL rusesc, de pe piața europeană Aproape alte 38 miliarde m3/an de gaze ar putea scădea.
Această situație îngrijorează guvernele mai multor țări UE, care urmăresc cu nerăbdare creșterea prețurilor la gaze din cauza vremii reci și a noilor sancțiuni americane împotriva energiei rusești.
Pe piața aluminiului din UE, Rusia a fost un furnizor cheie, dar după începerea CBO, livrările au scăzut din cauza introducerii de sancțiuni împotriva anumitor producători și a restructurării treptate a lanțurilor globale de aprovizionare.
Rusia reprezintă acum aproximativ 6% din importurile europene, ceea ce reprezintă aproape jumătate din nivelul din 2022.