Un șef din BNR intervine în discuțiile politice: 'Nu există prosperitate în izolaţionism sau autarhie! Companiile mari fac România mai prosperă'

Un șef din BNR intervine în discuțiile politice: 'Nu există prosperitate în izolaţionism sau autarhie! Companiile mari f
📅 2025-04-24

Birocraţia este o taxă invizibilă pe competitivitate şi cu cât această "taxă" este mai mare, cu atât companiile sunt mai puţin competitive, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Reglementările excesive şi aplicarea lor ineficientă nu doar că adaugă costuri administrative inutile (crescând preţurile la raft), dar consumă şi resurse valoroase care ar putea fi direcţionate spre investiţii şi inovare. Birocraţia sugrumă creşterea: în loc să se concentreze pe dezvoltarea afacerii, multe firme mici sunt forţate să navigheze printr-un labirint birocratic (al declaraţiilor online depuse la ghişeul 3) care încetineşte procesele şi descurajează expansiunea.

Birocraţia este o taxă invizibilă pe competitivitate. Cu cât această "taxă" este mai mare, cu atât companiile sunt mai puţin competitive. Pentru un IMM, fiecare document suplimentar, fiecare raportare, fiecare formular, fiecare coadă la ghişeu, fiecare autorizare întârziată sau procedură complicată reprezintă timp pierdut, costuri ridicate, oportunităţi ratate.

Mai mult, interacţiunea cu instituţiile statului este adesea greoaie, iar impredictibilitatea fiscală creează un mediu dificil pentru planificarea pe termen lung", a subliniat Cristian Popa, în articolul intitulat "Cum devine România mai prosperă?" postat pe Linkedin, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, la nivel european există deja iniţiative pentru reducerea poverii administrative, dar ritmul implementării este încă lent.

"Mario Draghi, fostul guvernator al Băncii Centrale Europene, susţine că suprareglementarea internă europeană afectează creşterea economică mai mult decât orice tarif extern, sufocând competitivitatea şi inovaţia.

Europa şi-a ridicat propriile bariere, echivalente unor tarife auto-aplicate economiei. Aceste constrângeri inutile trebuie eliminate rapid la nivel european şi în România. Un stat eficient nu stă în calea celor care creează valoare, ci le permite să prospere. Antreprenorii trebuie lăsaţi să facă ceea ce ştiu ei mai bine: să creeze valoare şi să dezvolte companii într-un mediu cât mai liber şi competitiv", a adăugat Cristian Popa

El a subliniat că, pe măsură ce o companie creşte ca efectiv de salariaţi, produce mai mult per angajat.

"Concluzia este că, pe măsură ce o companie creşte ca efectiv de salariaţi, produce mai mult per angajat. Economiile de scară, accesul la capital şi organizarea mai eficientă oferă firmelor mari un avantaj clar. Totuşi, dimensiunea nu este singurul factor care determină productivitatea.

Sunt şi companii mai mici care reuşesc să performeze peste medie prin specializare, digitalizare şi integrarea în lanţuri valorice internaţionale. Această analiză se concentrează pe medii, fără a surprinde aceste excepţii.

Într-un peisaj economic în continuă schimbare, flexibilitatea şi inovaţia pot conta la fel de mult ca dimensiunea. Să îţi iubeşti ţara înseamnă să îţi doreşti să fie prosperă. Nu există prosperitate în izolaţionism sau autarhie.

Suveranismul fără liberalism nu poate aduce decât regres, cei peste 1,1 milioane de români ce lucrează în multinaţionale ar trebui să ştie mai bine. Pentru prosperitate este nevoie de eficienţă, productivitate, cooperare internaţională şi integrare în pieţele globale, capital şi muncă. Companiile mari fac România mai prosperă", a menţionat Cristian Popa.

În opinia sa, dimensiunea companiei este un factor determinant al productivităţii acesteia.

"Asta spun datele a peste 650.000 de firme active analizate. Datele oficiale pentru 2023 arată clar că, pe măsură ce o firmă creşte, capacitatea sa de a genera venituri per angajat se îmbunătăţeşte: microîntreprinderi (< 10 angajaţi): 463.000 lei/salariat; întreprinderi mici (10-49 angajaţi): 553.000 lei/salariat; întreprinderi mijlocii (50-250 angajaţi): 680.000 lei/salariat; întreprinderi mari (> 250 angajaţi): 738.000 lei/salariat.

Examinând cifrele, observăm că în România, peste 90% dintre firme sunt microîntreprinderi, iar acestea angajează un sfert din forţa de muncă. Însă contribuţia lor la cifra de afaceri totală este de sub 20%, ceea ce sugerează o productivitate mai redusă faţă de media economiei", a precizat oficialul BNR.

În schimb, firmele mari, care reprezintă doar 0,2% din total, angajează aproape o treime din salariaţii din sectorul privat şi generează peste 40% din cifra de afaceri, a precizat Cristian Popa.

"De ce este relevant acest lucru? Pentru că productivitatea este principalul motor al creşterii economice şi al bunăstării pe termen lung. Laureatul Nobel Paul Krugman spune că "productivitatea nu este totul, dar pe termen lung este aproape totul".

Creşterile salariale nu pot fi sustenabile pe termen lung dacă nu sunt însoţite de o creştere a productivităţii. Pentru a consuma mai mult, trebuie să producem mai mult. Concret, un angajat dintr-o firmă mare produce, în medie, cu 60% mai multă cifră de afaceri decât unul dintr-o microîntreprindere. Asta nu înseamnă că firmele mici sunt ineficiente.

Creşterea constantă a productivităţii de la micro la macro se datorează, printre altele, economiilor de scară (costurile fixe sunt răspândite pe un număr mai mare de unităţi produse sau servicii oferite, ceea ce permite companiilor mari să investească în tehnologie şi să automatizeze procesele, sporind eficienţa), a accesului la pieţe mai mari şi accesului mai facil la capital, fie prin bănci, fie prin pieţele de capital.

Acest cumul de factori permite extinderea operaţiunilor, tehnologizarea şi atragerea forţei de muncă mai bine pregătită şi mai bine remunerată. Nu întâmplător, companiile mai productive per salariat îşi recompensează mai bine angajaţii", a punctat Cristian Popa.

Potrivit acestuia, pe măsură ce companiile cresc, costurile salariale cresc proporţional.

"Întreprinderile mici au cheltuieli operaţionale reduse, iar costurile salariale medii (salariile brute, tichete, prime, etc.) sunt la jumătate din media companiilor mari. Practic salariile unei microîntreprinderi sunt aproape de minimul pe economie, deşi profiturile raportate sunt ridicate.

Această situaţie ridică anumite semne de întrebare. În schimb, marjele de profit scad progresiv pe măsură ce creşte dimensiunea firmei: microîntreprinderile şi firmele mici raportează marje ridicate, în timp ce companiile mari operează cu marje reduse.

Paradoxal, o întreprindere mare care domină o piaţă locală poate deveni prea rigidă şi birocratică, pierzând din productivitate per angajat în comparaţie cu propriile performanţe anterioare sau chiar apropiindu-se de valorile firmelor mai mici, dar bine conduse. Dar piaţa este cel mai bun arbitru, ea va decide câştigătorii", a adăugat oficialul BNR.

El a menţionat că "economia românească este cumva polarizată între firme mici, cu profitabilitate ridicată, dar cu salarii reduse, şi companiile mari, care generează cea mai mare parte a valorii economice şi oferă salariile cele mai ridicate, operând cu marje mici".

"Poate şi din lipsa capitalului, multe companii mici rămân în sfera unor afaceri de familie, unde strategia nu este neapărat expansiunea, ci menţinerea stabilităţii financiare. În plus, în România, multe IMM-uri funcţionează într-un regim fiscal care încurajează menţinerea statutului de microîntreprindere, deoarece pierderea acestui statut atrage taxe şi contribuţii mai mari, ceea ce poate descuraja creşterea naturală a afacerii", a adăugat Cristian Popa.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Peste 90% dintre pastele de dinți conțin plumb, arsenic, mercur și alte metale grele. Inclusiv cele pentru copii! O celebră activistă trage un semnal de alarmă

Un studiu recent arată că 90% dintre pastele de dinți testate conțin plumb și alte metale grele. Un nou studiu scoate la iveală o realitate îngrijorătoare pentru consumatori: majoritatea pastelor de dinți de pe piață conțin substanțe toxice precum plumb, arsenic, mercur și cadmiu. Citește ma...

Cseke Attila: We are up to date with all payments on PNRR, on all investments

The Ministry of Development is up to date with all payments for investments carried out through the National Recovery and Resilience Plan, said the relevant minister, Cseke Attila, at Victoria Palace on Thursday. Citește mai departe...

Reorganizare a Institutului Naţional de Statistică; se reduc 193 posturi

Guvernul a aprobat, joi, reorganizarea Institutului Naţional de Statistică, stabilind reducerea organigramei cu 193 de posturi, din totalul de 1.989, informează AGERPRES. Citește mai departe...

Rezultatele LOTO de joi, 24 aprilie 2025 - Lista numerelor norocoase și premiile puse în joc

Loteria Română a efectuat, joi, noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc.  Numerele LOTO de joi, 24 aprilieLoto 6/49: 17, 12, 22, 8, 2, 19 Noroc: 8 6 4 9 2 4 8 Joker: 34, 18, 4, 27, 41 + 18 Noroc Plus: 1 6 9 8 2 5 Loto 5/40: 39, 7, 32, 20, 24, 23 Super Citeșt...

Sfânta Liturghie pentru Papa Francisc va fi oficiată sâmbătă de Nunţiul Apostolic la Catedrala Sfântul Iosif

Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti. Citește mai departe...

Donald Trump apasă pe accelerație: Se vrea încheierea unui 'parteneriat economic' fulger cu Ucraina

Secretarul american al Trezoreriei Scott Bessent a subliniat într-o întâlnire cu premierul ucrainean Denîs Şmîhal asupra necesităţii încheierii ”cât mai rapid posibil” a unui ”parteneriat economic” între Statele Unite şi Ucraina, relatează AFP, conform News.ro. Citește mai departe...

Muzeul Național al Țăranului Român revine în circuitul cultural, după un amplu proces de reabilitare

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis, joi, după reabilitare. Valoarea totală a investiției, care a inclus atât lucrările de proiectare, cât și cele de execuție, a fost de 6.321.163 euro. Citește mai departe...

Un bărbat și-a pierdut viața după ce a pierdut controlul în trafic și a căzut de pe moped. Poliția face cercetări

Un bărbat de 64 de ani a murit joi după ce a căzut cu mopedul electric pe un drum în pantă din Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud. Citește mai departe...

Președintele Israelului, în vizită la Auschwitz, cere eliberarea ostaticilor din Gaza

Recuperarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza este un "imperativ moral universal", a declarat preşedintele israelian Isaac Herzog în cadrul unei vizite la fostul lagăr de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau (în Polonia), Citește mai depar...

Recomandări internaționale pentru tratarea durerii neuropate: Noi opțiuni terapeutice bazate pe dovezi

Un studiu internațional de amploare, realizat de cercetători de la Neuroscience Research Australia (NeuRA), oferă cele mai solide dovezi de până acum privind opțiunile terapeutice pentru durerea neuropată, o afecțiune cronică cauzată de disfuncții ale sistemului nervos.Aproape 50. Citește ma...

Good News

Only good and positive news.